“Jami distrikt” - storija o naciji i nacionalizmu u Tivtu

Predstava “Jami distrikt ” biće reprizirana u srijedu veče
116 pregleda 0 komentar(a)
Jami distrikt, Foto: Siniša Luković
Jami distrikt, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 11.04.2017. 08:30h

“Jami distrikt ”, pozorišna predstava rađena u koprodukciji Centra za kulturu Tivat, Bitef teatra iz Beograda, Tink tank studija iz Novog Sada i Festivala Mask Segedin, biće premijerno izvedena večeras u 20 sati u velikoj dvorani Centra za kulturu Tivat. Predstava je rađena po tekstu Milene Bogavac, u režiji Kokana Mladenovića. Muziku u ovom komadu potpisuje Marko Grubić, dok je kostime uradila Ivana Nestorović. U predstavi igraju Isidora Simijanović, Jelena Graovac i Nina Nešković, a muziku izvodi sastav Vroom.

“Jami distrikt ” je predstava koja se bavi pojmom nacije i pitanjima nacionalnog identiteta u savremenom društvu, poručili su akteri i producenti ovog komada juče na konferenciji za novinare. Ističući da je riječ o prvoj pozorišnoj dokumentarnoj predstavi, direktor CZK Tivat Neven Staničić kazao je da je to iskorak kada je u pitanju pozorišna produkcija te kuće.

“Cilj nam je bio da napravi predstava koja će postaviti mnogo pitanja o tome šta je nacija i zbog čega nam je ona toliko bitna. To je idejna, filozofska i sociološka konstrukcija nastala u 19. vijeku i zanimljivo je pitanje koje se postavlja da li se još nešto danas radi isto kao u 19. vijeku. Ovo je par ekselans političko pozorište, ali ono što nije očekivano u takvoj vrsti pozorišta, a što mislim da u ovom komadu postoji, je snažan element apsurdnog humora. Upravo to što pokazujemo kako se nacija konstituiše oko jednog izmišljenog termina, donosi mnogo humora”, kazala je autorka teksta Milena Bogavac. Istakla je da je sa Markom Grubićem prije godinu započela jednu vrstu istraživačkog rada oko fenomena nacije, odnosno kako nacije svakodnevno utiču na živote ljudi, a istovremeno se generalno vrlo malo zna šta je nacija, koji elementi čine jednu naciju i u kojoj je mjeri je taj pojam apstraktna stvar. Nakon jednog performansa sa grupom Vroom, u projekat i pravljenje predstave uključio se i reditelj Kokan Mladenović, pa je iz toga nastala duhovita i tragična pozorišna storija smještena na tromeđi Srbije, BiH i Hrvatske u mjesto čiji stanovnici različitih nacija, žele prisvojiti najstarije praistorijsko naselje koje su tu pronašli arheolozi i time dokazati da je upravo njihova, najstarija nacija na svijetu.

“U predstavi se smjenjuje galerija različitih likova, koji učestvuju u mehaničkoj proizvodnji nasilja i koje proizvodi potrebu za nacijom. Sve to dovodi do iracionalnog”, kazala Jelena Graovac koja u “Jami distriktu” igra Hrvaticu. Isidira Smiljanović koja glumi Srpkinju naglasila je da je “trovanje nacijom i nacinalnim na svim našim prostorima - Bosna, Hrvatska i Srbija - isto”. Kazala je da je tokom rada na predstavi bilo dosta improvizacija ali je baš ta kreacija kroz improvizaciju, dala čitavom projektu novu dimenzuju zanimljivosti i inspirativnosti.

Nakon večerašnje premijere, predstava “Jami distrikt ” biće reprizirana sjutra veče u 20 sati u Tivtu.

Bonus video: