Trojici tri mjeseca robije, petorici uslovne osude

Sudija Ćetković obrazložio da je utvrđeno da optuženi ne govore istinu
941 pregleda 8 komentar(a)
Ivan Bušković, drugovi, Foto: Luka Zeković
Ivan Bušković, drugovi, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.04.2017. 06:18h

Još osmoro svjedoka, koji su lagali da su sa Ivanom Buškovićem igrali fudbal, u noći kada je, prije pet godina, napadnuta novinarka “Vijesti” Olivera Lakić, osuđeno je juče u podgoričkom Osnovnom sudu.

Savo Bušković, Borko Vukčević i Ivan Popadić osuđeni su na po tri mjeseca zatvora, dok su Aleksandar Bušković, Nikola Šofranac, Miloš Đonović, Miroslav Bogojević i Drago Šuškavčević dobili uslovne osude za davanje lažnog iskaza.

To je prvostepena presuda sudije Rada Ćetkovića.

Za to djelo zaprijećena je kazna zatvora od tri mjeseca do pet godina zatvora.

Optuženi i dalje tvrde da je Ivan Bušković sa njima igrao fudbal u noći kada je napadnuta novinarka. Sudija je, međutim, obrazlažući presudu, utvrdio da oni ne govore istinu, jer je, između ostalog, pravosnažnom presudom već utvrđeno da se Bušković te noći nije nalazio u Manastirskoj ulici, gdje su igrali fudbal, već u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, gdje je napadnuta Lakić.

Tužilac Vukas Radonjić je, u završnim riječima, tražio zatvorske kazne za sve optužene. Rekao je da je utvrđeno da su postupali sa direktnim umišljajem kako bi dali alibi, te da se radi o krivičnom djelu protiv pravosuđa, kojim se narušava autoritet i ugled suda. Sudija je, međutim, petorici optuženih izrekao uslovne kazne od tri mjeseca sa provjerom od dvije godine, navodeći da im je kao olakšavajuće okolnosti cijenio što ranije nijesu osuđivani.

Njih osmorica bili su svjedoci u predmetu protiv Nikole Buškovića, Dragoslava Perazića, Ivana Siništaja, Borka Čađenovića, Branka Bašovića i Sima Đurovića, koji su pravosnažno osuđeni zbog davanja lažnog alibija Ivanu Buškoviću.

U tom postupku sutkinja Nada Rabrenović petoricu optuženih osudila je takođe na po tri mjeseca zatvora, dok je Nikola Bušković jedini dobio uslovnu osudu zbog ranije neosuđivanosti. Rođaci i prijatelji Ivana Buškovića, sve vrijeme tvrde da dobro pamte da su 7. marta 2012. na Zabjelu igrali fudbal od devet do deset časova, ali se skoro nijednog drugog detalja iz te noći nijesu mogli sjetiti.

Novinarka “Vijesti” napadnuta je ispred ulaza zgrade u kojoj živi oko devet i po uveče, kada se vraćala iz redakcije. Iako je Ivana Buškovića sutkinja Željka Jovović osudila na devet mjeseci zatvora, zbog napada na Lakićevu, njemu je, Zakonom o amnestiji, kazna skraćena za četvrtinu, a dobio je i zatvorski uslov, po kom mu je robija umanjena za dodatnih 10 dana. Motiv, kao ni nalogodavci napada nikada nijesu utvrđeni. Lakićeva je, od februara 2011., bila meta uznemiravanja i prijetnji, a kasnije i fizičkog napada, koji su uslijedili nakon serije tekstova o fabrici duvana u Mojkovcu.

Postupak protiv Veselina Veljovića još u izviđaju

Bivši direktor policije Veselin Veljović, krajem septembra 2013. kazao je "da su mu starješine, koje su vodile istragu, rekle da je Ivan Bušković nevin u zatvoru" i da je istraga o napadu na Lakić bila “policijska brljotina”.

To je rekao na suđenju njegovom bivšem pašenogu i šefu njegovog obezbjeđenja policajcu Milenku Mići Rabrenoviću, koji je oslobođen optužbi da je prijetio Lakić i njenoj porodici. Lakić je, nakon tog svjedočenja, podnijela prijavu protiv Veljovića, a izviđaj u tom predmetu još nije završen. Ona od tužilaštva traži da se ispita istinitost njegovih tvrdnji ili, u suprotnom, utvrdi koji su Veljovićevi motivi da brani Buškovića.

Bonus video: