BUDVA IZGUBILA SPOR O POREZU ZA SMOKVICU

Od Rusa neće naplatiti 1,2 miliona

Opština nije uzela u obzir činjenično stanje da investitor nije mogao da privede zemlju namjeni, piše u presudi
95 pregleda 0 komentar(a)
Smokvica, Foto: Vuk Lajović
Smokvica, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 11.04.2017. 05:51h

Upravni sud poništio je rješenje Opštine Budva  o prinudnoj naplati 637.285 eura poreza na nepokretnosti, koliko je Sekretarijat za finansije obračunao ruskoj kompaniji “Boticceli land development“ - vlasniku sedam hektara zemlje na Smokvici, nadomak Reževića. To je epilog tužbe koju su podnijeli pravni zastupnici ruske kompanije Ana Đukanović i Marko Hajduković.

Rješenje Sekretarijata o prinudnoj naplati potvrdio je krajem septembra prošle godine i glavni administrator Opštine Budva, nakon čega je ruska kompanija presavila tabak i podnijela tužbu Upravnom sudu. 

Opština je tada donijela i rješenje o blokadi računa i druge ruske kompanije - “VAS invest”, takođe na iznos od gotovo 640.000 eura. 

Ta firma je vlasnik 65.000 kvadrata zemlje na Smokvici. Dvije povezane ruske kompanije, koje su nastale cijepanjem prvobitne firme “VAS invest”, kupile su prije deceniju na Smokvici 13 hektara zemlje za 25 miliona eura.

Računi obje kompanije su od septembra bili blokirani.

Đukanovićeva i Hajduković podnijeli su tužbe za obje kompanije.

Nakon presude, Opština je juče deblokirala račun ruskoj kompaniji.

Primjenjujući poresku stopu od tri odsto za građevinsko zemljište koje nije privedeno namjeni, Opština, kako stoji u presudi, nije uzela u obzir činjenično stanje da investitor nije mogao da privede zemlju namjeni.

Sud je zaključio da Rusi to nijesu mogli da učine jer planski dokument “Urbanistički projekat Turističko naselje Smokvica“ nije bio usvojen tokom minule godine, kada je za dvije kompanije obračunato poresko dugovanje od 1,3 miliona eura.

Ruski biznismeni su samo po osnovu poreza za proteklih 10 godina u kasu Opštine uplatili više od tri miliona eura. 

Investitori okupljeni oko dvije povezane kompanije, dvije godine su čekali da budu donesene izmjene i dopune planskog dokumenta, kako bi započeli milionski projekat izgradnje turističkog naselja. 

Izmijenjeni plan čak četiri puta  nije dobio zeleno svjetlo resora tadašnjeg ministra Branimira Gvozdenović, da bi  taj dokument krajem prošle godine  potpisao njegov nasljednik Pavle Radulović. 

Saglasnost na planski dokument prije desetak dana dao je i budvanksi parlament.

Time su se stekli uslovi da ruski investitori, nakon što  krajem mjeseca bude okončan međunarodni konkurs za izradu idejnog reješenja izgleda budućeg turističkog naselja, pokrenu proceduru dobijanja građevinske dozvole.

Preporučujemo za Vas