Organizam se budi: Vrijeme je za magnezijum

Manjak ovog minerala može stvoriti brojne zdravstvene probleme
185 pregleda 0 komentar(a)
Magnezijum, Foto: Shutterstock
Magnezijum, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.04.2017. 18:14h

Nedostatak magnezijuma u našem organizmu može uzrokovati ozbiljne zdravstvene tegobe, stoga ga trebamo uzimati u dovoljnim količinama, a to ćemo najbolje postići ukoliko jedemo zdrave namirnice poput spanaća, blitve i bijelih sjemenki.

Magnezijum je jedan od najčešćih minerala na Zemlji, ali i jedan od pet najčešćih minerala u organizmu. Oko polovine se nalazi u kostima. Iako ga ima svugdje, najčešće imamo nedostatak magnezijuma u organizmu, a da to i ne znamo. Glavni razlog je neadekvatna ishrana siromašna mineralima, ali pravo je vrijeme da počnete uzimati više ovog minerala, prvenstveno kroz hranu.

Optimalna doza

Više od 300 različitih hemijskih reakcija u našem organizmu zahtijeva optimalnu dozu magnezijuma. Velike količine ovog minerala nalaze se u mekom tkivu mozga i srca koji bez njega ne bi mogli ni funkcionisati.

Magnezijum služi za regulaciju tjelesne temperature i detoksikaciju cijelog organizma. Njegove glavne funkcije su takođe: regulacija krvnog pritiska, spriječava osteoporozu, štiti od srčanih oboljenja, ublažava simptome dijabetesa, smanjuje depresiju i anksioznost, jača kosti, učestvuje u stvaranju proteina, pomaže u mršavljenju, podstiče cirkulaciju, te liječi nesanicu i reguliše san.

Manjak ovog minerala može stvoriti brojne zdravstvene probleme. Zbog načina na koji djeluje sa kalcijumom nedostatak magnezijuma može izazvati osteoporozu i slabljenje kostiju. Takođe, ovaj mineral pomaže u spriječavanju srčanih oboljenja i srčanog udara. Osobe koje su umrle od iznenadnog srčanog udara patile su upravo od njegovog nedostatka.

Lista namirnica

Zbog njegovog deficita, moguć je i razvoj kamenja u bubrezima, jer magnezijum pomaže da se kalcijum razlaže u urinu. Takođe, posljedice koje uzrokuju nedostatak magnezijuma u našem organizmu jesu PMS, povišeni krvni pritisak, menstrualni grčevi, nesanica i rak. Ginekolozi redovno sugerišu budućim majkama koliko je važan magnezijum u trudnoći te se stoga često preporučuje i u obliku šumećih tableta.

Ukoliko se pitate u kojoj hrani ima više magnezijuma, nudimo vam listu u kojoj se nalazi top 10 namirnica koje sadrže ovaj dragocjeni mineral:

Spanać, blitva, bijele sjemenke (susam), jogurt ili kefir, bademi, crni pasulj, avokado, smokve, crna čokolada, banana, prenosi Faktor.ba.

Bonus video: