Eksperiment koji ne dozvoljava granice

Poverae, Pop-arta i Street-arta”, zapisao je o skulpturama na otvorenom Benjkovič ističući da u osnovi projekta leže simboli masovne pop-kulture - Đokonda, skulptura Džefa Kunsa “Pas od balonâ” i dvoglavi orao
71 pregleda 1 komentar(a)
Konstantin Benkovič
Konstantin Benkovič
Ažurirano: 10.04.2017. 07:57h

Izložba Konstantina Benjkoviča, umjetnika iz Sankt Peterburga, na kojoj se umjetnik predstavio radovima nastalim u okviru rezidencijalnog programa Dukley European Art Community, otvorena je u Dukley Gallery u naselju Dukley Gardens u Budvi.

Riječ je o skulpturama od željeznih oblih profila, koji se koriste u građevinarstvu kao armatura, a na kojima su varirani osnovni državni simboli - grb i zastava.

Nakon otvaranja izložbe u naselju Dukley Gardens promovisane su dvije Benjkovičeve skulpture, takođe izvedene od navedenog željeza, specijalno napravljene za otvorene prostore u naselju Dukley Gardens.

“Public-art projekat u Dukley Gardens za mene predstavlja eksperiment koji dozvoljava da se prekorače granice muzejskih i galerijskih sala, u susret gledaocima. Odomaćivati umjetnost u gradskoj sredini, sa orijentacijom na nepripremljenog čovjeka i podrazumijevajući komunikaciju s okolnim prostorom. Svoje stvaralaštvo mogu da okarakterišem kao resemantizaciju pozajmljenih formi preko sinteze Arte

Poverae, Pop-arta i Street-arta”, zapisao je o skulpturama na otvorenom Benjkovič ističući da u osnovi projekta leže simboli masovne pop-kulture - Đokonda, skulptura Džefa Kunsa “Pas od balonâ” i dvoglavi orao.

“Đokonda ne predstavlja toliko upućivanje na Leonarda da Vinčija, koliko je blagorodni sport. Mnogi umjetnici se okreću toj slici, i ja u tom pogledu nijesam izuzetak... Kuns je za mene stimulans. Njime sam oduševljen toliko da sam na sebe ljut... a u priči sa orlovima vodim dijalog sa Džasperom Džonsom“, istakao je umjetnik.

Bonus video: