Barns na velikom platnu

“Nijedna druga umjetnička forma ne dotiče tako duboko ljudsku dušu i um kao roman”, poručuje Džulijan Barns koji u svom “Ovo liči na kraj” prepliće prošlost i sadašnjost glavnog lika Tonija Vebstera, tačnije dekonstruiše njegova sjećanja
155 pregleda 0 komentar(a)
DŽulijan Barns, Foto: Fnpl.org
DŽulijan Barns, Foto: Fnpl.org
Ažurirano: 10.04.2017. 07:46h

Šest godina nakon što je roman “Ovo liči na kraj” Džulijana Barnsa dobio Bukerovu nagradu, BBC se odlučio na filmsku adaptaciju čiji je redatelj Riteš Batra. Glavne uloge u filmu, koji niže dobre kritike, imaju Šarlot Rempling i Džim Brodbent, a scenario potpisuje cijenjeno ime britanskog teatra Nik Pejn. Džulijan Barns poručio je kako je zadovoljan filmom, a prvi savjet koji je dao reditelju prije početka snimanja glasio je: “Budite nemilosrdni s mojim tekstom. Ne pratite ga slijepo, smrskajte ga u komadiće i ponovno sastavite”. Reditelj ga je, kako kaže Barns, poslušao. Film ima puno pozitivniju notu nego knjiga, a i kraj je optimističniji.

“Filmovi na kraju često ostavljaju razlog za nadu, puno više od književnih djela”, kaže Barns dodavši kako su u vedrijoj filmskoj adaptaciji romana veliku ulogu odigrale i godine reditelja Riteša Barta koji je u svojim kasnim tridesetima, kao i scenarista filma.

“Filmovi žele publici da ponude čist odgovor i čist kraj i što je najgore, vjeruju u iskupljenje. Tome nisam sklon u svom pisanju niti ću ikada biti”, tvrdi 71-godišnji Barns. Uprkos činjenici da su filmovi danas popularniji od knjige, književnost će postojati vječno, smatra pisac.

“Nijedna druga umjetnička forma ne dotiče tako duboko ljudsku dušu i um kao roman”, poručuje Džulijan Barns koji u svom “Ovo liči na kraj” prepliće prošlost i sadašnjost glavnog lika Tonija Vebstera, tačnije dekonstruiše njegova sjećanja.

Bonus video: