GLASAJTE!

Šta je vaš izbor: Dezodorans, antiperspirant ili prirodni stik?

Rak dojki kod žena i Alzheimerova bolest su bolesti koje su povezane sa aluminijumom koji se nalazi u antiperspirantu
415 pregleda 4 komentar(a)
dezodorans, Foto: Shutterstock
dezodorans, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.04.2017. 19:13h

Većina ljudi svakodnevno koristi dezodoranse, a da se ne pita da li su njegovi sastojci štetni za zdravlje.

Znojenjem lučimo znoj ispod pazuha, koji nema miris, no prilikom kontakta sa bakterijama stvara se miris. Dezodorans postoji da neutrališe te neprijatne mirise, ali ni i da utiče na znojenje. Dezodorans se sastoji od antiseptičkog sredstva i parfema, što uništava bakterije i daje lijep miris.

Antiperspiranti sprečavaju znojenje, zbog hemikalija koje sadrže. Ukoliko se ne znojite, neće biti niti neugodnih mirisa. Antiperspiranti imaju bolje dejstvo od dezodoransa što se tiče sprečavanja mirisa, no sa sobom nose i zdravstvene posljedice.

Rak dojki kod žena i Alzheimerova bolest su bolesti koje su povezane sa aluminijumom koji se nalazi u antiperspirantu. Ono što nanosite na tijelo ulazi i u tijelo, a kada jednom u tijelo uđe aluminijum, ponaša se kao estrogen.

Aluminijum u velikim dozama utiče na nervni sistem.

Danas je izbor zaista veliki, a najčešće se nudi kombinacija jednog i drugog, a prodaju se pod istim nazivom dezodorans. Zbog toga, prije kupovine ukoliko želite da kupite samo dezodorans, treba da pročitate sastav.

Ipak, postoji i mnogo zdraviji izbor. Prirodni preparati ne sadrže opasne hemikalije, ne zatvaraju pore i djeluju bolje od komercijalnih preparata. Za samo nekoliko minuta možete i sami napraviti svoj prirodni miris za sprječavanje neugodnih mirisa.

Prirodni dezodorans

Za prirodni dezodorans bitće vam potrebna 1,5 dl maslinovog ulja, 3,5 kašike gustina, 10 g pčelinjeg voska, cvjetići lavande, listići ruzmarina i 3,5 kašike sode bikarbone. Sušenu lavandu i svježi ruzmarin staviti u maslinovo ulje i držati na suncu.

Procijedite 1,5 dl maslinovog ulja i blago ga zagrijte. Ulje treba da bude sasvim malo zagrijano, tek toliko da se otopi malo voska. Mala količina voska je dovoljna, a kada se vosak otopi, dodaje se gustin i soda bikarbona. Gotovi dezodorans prelijte u posudicu.