Hamilton opet najbrži u Kini

Hamilton je ostvario 54. pobjedu u karijeri, a petu u Šangaju
1 komentar(a)
Luis Hamilton, Foto: Reuters
Luis Hamilton, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.04.2017. 08:38h

Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobijedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine u Šangaju. Hamilton je trku završio za sat, 37 minuta, 36,160 djelova sekunde i ostvario 54. pobjedu u karijeri, a petu u Šangaju.

Drugo mjesto zauzeo je vozač Ferarija Sebastijan Fetel, dok je treći bio Maks Verstapen iz Red Bula, koji je trku počeo na 16. mejstu.

Četvrto mesto zauzeo je Danijel Rikardo iz Red Bula, a peti je bio vozač Ferarija Kimi Raikonen. Bodove su još osvojili Valteri Botas iz Mercedesa, Karlos Sainc iz ekipe Toro Roso, Kevin Magnusen iz Hasa i dvojica vozača Fors Indije Serhio Peres i Esteban Okon.

A trostruki svjetski prvak je vodio od starta do cilja i upisao je prvu pobjedu ove sezone, nakon drugog mesta u Australiji. Pošto je pobjednik VN Australije, Fetel, bio drugi, njih dvojica dijele čelnu poziciju u poretku Formule 1.

Pobjedniku iz Mercedesa je put do trijumfa olakšao udes Antonija Đovinacija u bolidu Zaubera u četvrtom krugu, zbog kojeg je na stazu izašlo bezbjednosno vozilo. Kada je trka nastavljena, Hamilton je zadržao vođstvo i od tada se nije osvrtao. Fetel je prvi otišao na promjenu pneumatika, zbog čega je izgubio korak za Hamiltonom, a tokom trke imao je nekoliko sjajnih preticanja, naročito uz kontakt sa Rikardom. Četvorostrukom svjetskom prvaku, Fetelu, prijetila je diskvalifikacija zbog sumnji u neispravan start, ali je odluka bila da ne treba da bude kažnjen.

Ipak, trku je izuzetno zanimljivom učinio mladi Holanđanin, Verstapen, koji se do podijuma probio sa 16.startne pozicije, koju je imao zbog udesa u kvalifikacijama. On se sjajno snašao u promjenljivim uslovima na stazi, koja je na startu bila vlažna.

Naredna trka u šampionatu na programu je u nedjelju 16. aprila od 17 časova za Veliku nagradu Bahreina.

Bonus video: