Gdje ima sreće, svako radi svoj posao

Na stranu činjenica da sve arhitektonske, urbanističke i arhitektonsko-urbanističke konkurse u gradu Šćećinu - kao i u svakom gradu u Poljskoj - raspisuje Savez arhitekata Šćećina, odnosno Savez arhitekata Poljske - dakle strukovno udruženje - a nikako ne Viki-Viki-Violeta ili organ lokalne uprave
206 pregleda 15 komentar(a)
Glavati, Foto: Google Earth
Glavati, Foto: Google Earth
Ažurirano: 08.04.2017. 19:23h

Od kolevke pa do groba najlepše je kad imaš pare Beskrupulozan_@MilosAJovanovic Gdje sam ono stao falim te bože...

Ovo što slijedi je samo za one koji se, zlu ne trebalo, ne bi ustezali da polože svoje živote na oltar prečiste djevice arhitekture (u koji smo svi zakleti).

Nemoj da poslije bude da vas nisam upozorio...

Dakle, prvo je Opština Kotor (kotor.me) okačila raspis Međunarodnog, opšteg, projektnog, jednostepenog, anonimnog Konkursa BR__ za idejno arhitektonsko- urbanističko rješenje za turistički objekat kategorije 5 zvjezdica, na urbanističkoj parceli UP6, blok 2, u zahvatu Lokalne studije lokacije "Glavati - Prčanj", Opština Kotor.

Bilo je to 8. februara, prije tačno dva mjeseca. Predviđeno je bilo da Konkurs traje dva mjeseca - tačno 60 dana - od 15. februara do 15. aprila 2017. godine - do 12:00 časova.

U pretprošli ponedeljak, 27. marta, Opština Kotor je okačila i raspis za - pazite sad: Međunarodni, opšti, projektni, jednostepeni, anonimni Konkurs BR 2. (ovo "BR 2." je prekrasan detalj - op.a.) za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje (prvo smo imali arhitektonsko-urbanističko rješenje, sad imamo urbanističko-arhitektonsko rješenje - ko zna u čemu je razlika neka digne dva prsta - op.a.) za turistički objekat kategorije 5 zvjezdica, na urbanističkoj parceli UP6, blok 2, u zahvatu Lokalne studije lokacije "Glavati - Prčanj", Opština Kotor.

Predviđeno je da i ovaj Konkurs traje dva mjeseca - 62 dana, preciznije - od 27. marta do 27. maja 2017. godine - do 12:00 časova.

U raspisu od 8. februara (nazovimo taj raspis BR 1.), lijepo piše da je Goran Radović predsjednik žirija, a da je među članicama, odnosno članovima žirija i uvažena gospođa Anastazija Miranović.

Dočim u raspisu od 27. marta (BR 2.), lijepo piše da je prof. dr Svetislav Popović, dipl. ing. arh. postavljen na mjesto predsjednika žirija, te da je prof. dr Jelisava Kalezić među članicama, odnosno članovima žirija.

Zaboravih da vam kažem da u projektnom zadatku koji ide uz raspis BR 1. stoji da na predmetnoj lokaciji (UP6, blok 2, u zahvatu LSL "Glavati - Prčanj") treba projektovati objekat turističke namjene: turističko naselje (T2), kategorije 5 zvjezdica, maksimalnog kapaciteta 400 ležajeva.

Koliko? Maksimalno 400 ležajeva! OK, hvala. U projektnom zadatku koji ide uz raspis BR 2. stoji da na predmetnoj lokaciji (UP6, blok 2, u zahvatu LSL "Glavati - Prčanj") koja je namjene turističko naselje (T2), treba projektovati ugostiteljski objekat (hotel&resort - ili neku drugu vrstu hotela koji u dogovoru sa investitorom treba izabrati), kategorije 5 zvjezdica, maksimalnog kapaciteta 400 ležajeva. Koliko? Maksimalnog kapaciteta 400 ležajeva. U zahvatu tzv. Prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora!? Da. OK, hvala.

I još veli u raspisu BR 1. da će se tzv. Konkursni fond raspodijeliti na sljedeći način: I nagrada - 20.000,00 eura, II nagrada - 10.000,00 eura, III nagrada - 3.000,00 eura. U raspisu BR 2. veli da će se tzv. Konkursni fond raspodijeliti na sljedeći način: I nagrada - 20.000,00 eura, II nagrada - 10.000,00 eura, III nagrada - 3.000,00 eura - što će reći da su obje verzije raspisa apsolutno saglasne po ovoj stavki.

I još: "Završetkom Konkursa i dodjelom nagrada, prestaju sve obaveze Investitora prema nagrađenim autorima. Nagrađeni radovi postaju vlasništvo investitora koji ih može koristiti u cjelosti ili u pojedinostima, uz poštovanje autorskih prava učesnika Konkursa i može (ih - op.a.) dodjeliti drugom na detaljnu razradu" - podrazmijeva se, valjda, da su obje verzije raspisa saglasne i po ovom pitanju.

Ovdje mi ipak morate dozvoliti malu digresiju...

Naime, moram primijetiti, po ko zna koji put, da bi mlade arhitektice - mnogo mlade, mnogo slatke - morale s indignacijom bojkotovati svaki konkurs koji u raspisu ima ovu krajnje diskriminatorsku odredbu - koja investitora (bez obzira da li je riječ o državnoj ili pak privatnoj investiciji) stavlja u poziciju da donosi sve odluke koje se tiču izrade projektne dokumentacije i realizacije projekta - a znamo, valjda, da bi dobar dio tih odluka MORAO biti u strogoj nadležnosti mladih arhitektica.

Podsjetiću vas da je Šćećin (grad na sjeveroistoku Poljske, na obali Baltičkog mora, na granici sa Njemačkom) davne 2006. godine raspisao konkurs za idejno rješenje zgrade filharmonije - konkurs koji će 2015. godine rezultirati Misovom nagradom, najprestižnijim evropskim priznanjem koje se dodjeljuje bijenalno za realizovani arhitektonski projekat - i da je tim konkursom bila predviđena krajnje skromna I nagrada - nekih 10.500 eura (tadašnjih 40.000 zlota) - ali uz jednu vrlo interesantnu i vrlo primaljivu okolnost: pobjedom na konkursu autor stiče tzv. "pravo odriješenih ruku" - što podrazumijeva da se upravo autor pobjedničkog idejnog rješenja stavlja u poziciju da donosi sve suštinske odluke koje se tiču izrade projektne dokumentacije i realizacije projekta - strogo u okvirima budžeta, naravno.

Hoću da kažem da svugdje gdje je sreće svako radi svoj posao - investitor vodi računa o svom novcu, a arhitektonsko-urbanistička struka - uz svesrdnu podršku tzv. stručnih službi, odnosno državnih i lokalnih institucija koje se bave prostornim planiranjem, urbanizmom, arhitekturicom i zaštitom graditeljskog nasljeđa - vodi računa o svim ostalim aspektima intervencije u prostoru. Uostalom, čemu konkurs, ako cilj konkursa nije da se autoru najkompetentnijeg konkursnog rješenja - timu mladih arhitektica, mnogo mladih, mnogo slatkih, na primjer - daju odriješene ruke - u okvirima budžeta, svakako. Ne smetnite s uma da odriješene ruke rezultiraju Misovim nagradama, odnosno vrijednim arhitektonskim ostvarenjima - a vezane ruke... OK, osvrnite se oko sebe i lako ćete uočiti rezultate naopake prakse.

Na stranu činjenica da sve arhitektonske, urbanističke i arhitektonsko-urbanističke konkurse u gradu Šćećinu - kao i u svakom gradu u Poljskoj - raspisuje Savez arhitekata Šćećina, odnosno Savez arhitekata Poljske - dakle strukovno udruženje - a nikako ne Viki-Viki-Violeta ili organ lokalne uprave.

Možete li zamisliti kako bi Kotoru dobro legla jedna Misova nagradica u ovom istorijskom trenutku - opterećenom neizvjesnošću i prijeporima oko tzv. UNESCO statusa.

A onda je Vlada CG - na 19. sjednici novog saziva, održanoj 30. marta, u pretprošli četvrtak - donijela, pazite sad: Odluku o dopuni Odluke o izradi Prostornog plana posebne namjene za Obalno područje CG - i u toj odluci lijepo piše da se zabranjuje "građenje na dijelu prostora u granicama Prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora". Pitanje je sad da li taj "dio prostora" kači i onu livadu uz obalu sinjega mora, podno Glavata, sa sjeverne strane - gdje se planira pomenutih 400 kreveta... Izgleda da sam opet ispucao kvotu a da nisam ni primijetio... a toliko toga sam imao da vam kažem...

Predugačka mi je priča, starim, definitivno...

Bonus video: