Mršave žene imaju veći rizik od razvoja raka dojke

Prethodna istraživanja pokazala su da inzulin i glukoza povećavaju rizik od raka dojke i skraćuju vrijeme života kod pacijentkinja sa bolešću
74 pregleda 0 komentar(a)
rak dojke, Foto: Shutterstock
rak dojke, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.04.2017. 13:14h

Istraživači s njujorškog medicinskog fakulteta WCMC (Weill Cornell Medical College) i iz Centra za rak Memorial Sloan-Kettering analizirali su uzorke krvi i masno tkivo dojki žena čiji je indeks tjelesne mase niži od 25 te su došli do zaključka da one imaju veći rizik od razvoja raka dojke.

Istraživači upozoravaju da su rezultati ove studije ključni jer ljekari imaju tendenciju usredotočiti se na gojaznost kao najveći faktor obolijevanja od ove opake bolesti.

Glavni autor studije dr. Neil Iiengar rekao je da ovo istraživanje povećava našu svijest o potencijalno ranjivim populacijama, jer je alarmantan broj žena u opasnosti.

Vjeruju da žene s normalnim indeksom tjelesne mase imaju više masnih stanica u tkivu dojke, nego u donjem dijelu tijela. Neke žene s normalnim indeksom tjelesne mase mogu imati povećanu količinu masnog tkiva koje se manifestuje kroz proširenje adipocita, čime se povećava rizik od upale. Proširene količine masnih stanica u tijelu uzrokuju upalu i stvaraju bolesti.

Takođe su otkrili da je upala dojke uglavnom povezana s povećanim nivoom enzima aromataze koji pretvara testosteron u estrogen. Kod ovih pacijentica uočili su povećan nivo metaboličkih markera poput glukoze i inzulina.

"Slično je predijabetesu (stanju koje prethodi razvoju punog oblika bolesti) koji je povezan sa gojaznošću i prekomjernom težinom. Mi to nazivamo metabo upala, ona podrazumijeva upalu u masti koja ima metaboličku posljedicu, čak i za žene koje imaju normalnu težinu", rekao je Iiengar.

Prethodna istraživanja pokazala su da inzulin i glukoza povećavaju rizik od raka dojke i skraćuju vrijeme života kod pacijentkinja sa bolešću.

Buduća istraživanja trebala bi utvrditi zbog čega se kod žena sa normalnim indeksom tjelesne mase razvijaju upalna stanja, prenosi klix.ba.

Bonus video: