Drešaj mu pomogao da smjesti cigarete

Tokom saslušanja tvrdio je da nije morao da traži dozvolu za skladištenje duvanskih proizvoda u magacinu na Karabuškom polju, jer to nije ni akcizni ni carinski magacin
1372 pregleda 17 komentar(a)
Isat Boljević, Foto: Luka Zeković
Isat Boljević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.04.2017. 06:44h

Predsjednik Borda direktora Novog duvanskog kombinata Isat Boljević juče je saopštio da su cigarete zaplijenjene u iznajmljenom magacinu na Karabuškom polju proizvedene za tržište Malezije.

U Specijalnom državnom tužilaštvu objasnio je i kako su cigarete završile na Karabuškom polju - rekao je da mu je Tuzanin Viktor Drešaj pomogao da iznajmi prostor od firme Golden Gate, jer mu je u kompaniji bio potreban prostor za skladištenje sirovine.

Boljevića je nepuna dva sata saslušavao glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, nakon čega je nešto oko 14 časova vraćen u pritvorske prostorije podgoričkog Centra bezbjednosti.

Njegov branilac, advokat Danilo Mićović, rekao je da zbog tajnosti postupka ne želi da govori o detaljima saslušanja.

“Na teret mu se stavlja zloupotreba službenog položaja u privrednom poslovanju. Smatram da u radnjama mog branjenika nema bitnih elemenata bića krivičnog djela koje mu se stavlja na teret, niti ijednog drugog, a to će se tokom postupka dokazati”, rekao je Mićović.

Baranin je uhapšen prije dva dana na graničnom prelazu Božaj prilikom ulaska u Crnu Goru.

Dvije sedmice ranije policija je saopštila da je u magacinu blizu Tuzi pronašla ilegalne cigarete vrijednosti oko 3.900.000 eura.

Prema pouzdanim saznanjima “Vijesti”, Boljević je i pred Katnićem tvrdio ono što je policijskim inspektorima rekao dan ranije - da je proizvodna vrijednost cigareta pronađenih nadomak Tuzi 300.000, a ne oko 4.000.000 eura.

Tužiocu je pričao o problemima firme NDKP od kada je tu kompaniju preuzeo BMJ Industries FZ-LLC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, pregovorima sa Vladom Crne Gore...

Tokom saslušanja tvrdio je da nije morao da traži dozvolu za skladištenje duvanskih proizvoda u magacinu na Karabuškom polju, jer to nije ni akcizni ni carinski magacin.

Taj prostor nije imao nikakvu oznaku, niti po zakonu izdate dokumente da se u njemu čuvaju cigarete NDKP ili nekog drugog proizvođača.

Sagovornik “Vijesti” ispričao je da je Boljević tužiocu rekao da je NDKP naslijedila prava i obaveze od starog Duvanskog, a da je jedna od njih i proizvodnja cigareta.

Kazao je i da su on i preduzeće kojim rukovodi poslovali u skladu sa zakonom.

Iz Uprave policije juče je saopšteno da je uhapšen po potrjernici koja je za njim raspisana zbog sumnje da je počinio krivično djelo - krijumčarenje, ali zbog toga nije saslušan.

Na teret mu se stavlja krivično djelo - zloupotreba službenog položaja u privrednom poslovanju.

Policija je 28. marta napisala da provjeravaju eventualnu umiješanost nekoga iz NDKP u vezi sa proizvodnjom određenih brendova u toj fabrici, koji su pronađeni prilikom pretresa magacina nadomak Tuzi i u halama Duvanskog.

Cigarete od švercovanog duvana?

U istrazi navodnog šverca cigareta, policija i tužilaštvo pokušavaju da utvrde da li je duvan od kojeg su proizvođene cigarete - krijumčaren iz Albanije.

Izvor “Vijesti” tvrdi da je nekoliko Tuzana preko jezera krijumčarilo velike količine duvana, koje su navodno završavale u NDKP.

Ta informacija nije zvanično saopštena iz policije.

Bonus video: