Veče posvećeno Luju Daviču: Usamljeni igrač na pogibljenoj sceni

O prilikama u Nikšiću tokom ratnih godina govorio je Slobodan Bato Mirjačić, predsjednik Udruženje boraca NOR-a i antifašista Nikšića
66 pregleda 0 komentar(a)
Luj Davičo, Foto: Svetlana Mandić
Luj Davičo, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 07.04.2017. 13:50h

U nikšićkoj Muzičkoj školi "Dara Čokorilo" Udruženje boraca NOR-a i antifašista Nikšića i pomenuta muzička škola organizovali su veče posvećeno Luju Daviču, baletskom igraču, pedagogu, kompozitoru i učesniku Narodnooslobodilačke borbe pod nazivom “Usamljeni igrač na pogibljenoj sceni”.

Istoričarka umjetnosti Saša Brajović, profesorica na Filozofskom fakultetu u Beogradu, kazala je da je tokom poslednjih 20.godina pokušavala da rekonstruiše život Luja Daviča o kome se gotovo ništa ne zna i pročitala tekst koji je pripremila za Veliku konferenciju o jevrejskoj kulturi koja je bila u martu. Kazala je da je izgleda njena majka jedina živa osoba koja pamti Daviča.

„Sa mnogo ljudi sam razgovarala i ti koji su ga pamtili, više nijesu tu, među nama. Kad je moja majka napisala tekst ’Pogibeljna scena, usamljeni igrač’ pokušala sam da joj pomognem, da nešto nađe o Daviču i vrlo brzo se uspostavilo da se o njemu ne zna ništa. Postoji obilje informacija o Baletskoj školi,koja nosi njegovo ime od 1960, ali o njemu, njegovom životu, ne zna se zapravo ništa“, kazala je Brajović.

O prilikama u Nikšiću tokom ratnih godina govorio je Slobodan Bato Mirjačić, predsjednik Udruženje boraca NOR-a i antifašista Nikšića.

“Poznato je da je u gradu postojala organizacija KPJ i da je dugo sekretar te partijske ćelije bila Bosa Abramović Danilović. Radeći u ilegali uspjeli su da organizuju niz akcija a najznačajnija su dva bjekstva iz nikšićkog zatvora iz kojeg je 1942. pobjeglo pet, a 1943. 39 boraca. Ovo bjekstvo uvršćeno je u deset najpoznatijih i uspješnih bjekstava u svijetu”, kazao je Mirjačić.

Vrijedan pažnje, kako je kazao, je i podvig Luja Daviča, koji je nakon okupacije Kraljevine Jugoslavije prešao u Podgoricu, gdje je pristupio narodnooslobodilačkom pokretu i u junu 1942. izveo diverzantsku akciju bacivši bombu u menzu gde su se hranili italijanski oficiri. Tom prilikom poginula su dva, a ranjeno je više oficira. Italijani su uspjeli da ga uhapse, izvedu pred Prijeki sud u Nikšiću, koji ga je osudio na smrtnu kaznu.

“Lujo Davičo predratni komunista učestvovao je u mnogim akcijama, a bio je aktivan član skautske organizacije. Komponovao je revolucionarne pjesme a u koreografijama unosio elemente srpskih narodnih igara”, kazao je Mirjačić.

U programu su učestvovale učenice baletske škole “Princeza Ksenija” iz Nikšića i Podgorice, a veče je organizovano u okviru Programa podrške razvoju kulture.

Bonus video: