DF: Katnić potvrdio da je sve vrijeme vršio pritisak na Velimirovića

Dokaz o pritiscima kojima su bili izloženi građani Srbije utamničeni u Spužu je i izjava Slađane Damnjanović Aćimović majke jednog od osuđenih mladića
90 pregleda 15 komentar(a)
Mirko Velimirović, Foto: Screenshot (YouTube)
Mirko Velimirović, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 07.04.2017. 13:35h

Nakon što je DF juče u paramparčad razbio monitranu političku optužnicu Mila Đukanovića i Milivoja Katnića sa danom zakašnjenja se oglasio SDT nemuštim i jalovim saopštenjem, saopšteno je danas iz Demokratskog fronta (DF).

DF je juče na vanrednoj pres konferenciji objavio izjavu optuženog za planiranje terorističkih napada Mirka Velimirovića u kojoj on navodi da je zloupotrijebljen od specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) na čijem je čelu Katnić je rečeno da je naknadna izjava Velimirovića da je konstrukciju njegovog priznanja sastavilo Specijalno državno tužilaštvo (SDT) može jedino ukazivati na to da je izložen pritiscima onih protiv kojih krivični postupak nije okončan.

"Priznajući da stoji iza spin nebuloza u režimskim medijima, Milivoje Katnić je potvrdio da je upravo on jedini koji je sve vrijeme vršio pritisak na Mirka Velimirovića i druge srpske državljane kako bi montirao optužnicu protiv lidera DF. Dokaz o pritiscima kojima su bili izloženi građani Srbije utamničeni u Spužu je i jučerašnja izjava Slađane Damnjanović Aćimović majke jednog od osuđenih mladića : "Svih osam mladića iz Šapca su ucijenjeni slobodom. Prijetili su im sa osam godina zatvora. Moj sin će putem suda i sudskih institucija opovrgnuti sve što su ga netrali da kaže. Da bi došao kući i video dvogodišnjeg sina i bolesnu majku. Prisiljavali su ga da okrivi ljude iz DF-a. Međutim on je to kategroički odbio i rekao da će robijati ako treba cio život, ali da mu savjest ne dozvoljava da osuđuje ljude koje ne poznaje", naveli su iz DF-a.

Iz tog političkog saveza su dodali da je ovo još jedan od dokaza kako je Milivoje Katnić zajedno sa Sašom Čađenovićem "izvlačio” priznanja iz ljudi prijeteći im osmogodišnjom robijom ako ne optuže lidere DF-a.

"Imajući u vidu sve ove optužbe, i izjavu Mirka Velimirovića, pozivamo SDT-a da objasni nekoliko neoborivih činjenica koje su ga juče do kraja raskrinkale pred crnogorskom i reginalnom javnošću. Pod kakvim je to pritiskom izjavu dao Mirko Velimirović u Osnovnom sudu u Novom Pazaru 16.1. 2017.godine, uredno zavedenu, sa pečatom i uz prisustvo advokata, ako u toj izjavi decidno piše da je daje dobrovoljno i bez ikakvog pritiska? I kako je moguće da se pritisci na Velimirovića pojačavaju u martu i aprilu, kad je on 16. januara potpuno razotkrio montažu Milivoja Katnića. Nakon potvrde Velimirovićevog advokata o vjerodostojnosti izjave, imamo i jasan stav Velimirovića da ostaje pri izjavi, te da će on i njegov advokat razmotriti dalje pravne akcije protiv Milivoja Katnića", rekli su iz DF-a.

Poručili su i da pošto Mirko Velimirović ostaje pri stavu da je zloupotrijebljen od strane Milivoja Katnića, DF sad izražava sumnju da je on uopšte 3. aprila bio u Crnoj Gori, i da je SDT u strahu od konačnog razobličavanja namjerno "prosuo2 priču o pritiscima, prisluškujući protivzakonito lidere DF-a, koji su izjavu dobili 5. aprila.

"Zato pozivamo Milivoja Katnića da objavi Velimirovićevu izjavu, od 3. aprila i saopšti imena lica koja mu prijete da promijeni iskaz, iako je to uradio još prije tri mjeseca, dobrovoljno i bez prinude. Naravno, SDT zna da je samom sebi trupačke skočio u državni udar, i da skoljen neumitnim dokazima, mora odgovarati pred crnogorskim a vrlo vjerovatno i srpskim pravosudjem. A pošto se Milivoje Katnić od početka montaže državnog udara poziva na starocrnogorstvo i spremnost da sam sebe kazni u slučaju propasti optužnice, obavještavamo ga da je došao i taj trenutak, i da on vrlo dobro zna šta mu je činiti-da podnese ostavku, nakon jučerašnjeg raskrinkavanja", zaključuje se u saopštenju DF-a.

Bonus video: