POPULARNE ZABLUDE

Stomatolog otkriva: Ovo je najveći mit o karijesu

Bol se javlja tek onda kad je karijes došao do živca, to je već uznapredovao oblik oštećenja zuba i liječenje je zahtjevnije od samog uklanjanja karijesa
258 pregleda 0 komentar(a)
zubi, stomatolog, Foto: Shutterstock.com
zubi, stomatolog, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 07.04.2017. 16:14h

Za veliki broj ljudi, zdravlje zuba se čini manje važno od zdravlja ostatka tijela - što je izuzetno pogrešno, objašnjava dr. stomatologije, Ada S. Kuper.

Karijes zahvata gotovo 5 milijarde ljudi, tj. oko 90 posto svjetske populacije, nezavisno o dobu ili polu.  I dok većina doživljava karijes samo kao "nešto crno" od čega zub počne boljeti, stomatolozi objašnjavaju kako je to hronična bolest koja može dovesti do gubitka zuba, ali biti i uzrokom ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Dr. Kuper smatra kako je neinformisanost najveći uzrok za tako velik broj karijesa, a tome pridonosi i najpopularniji mit o njemu - kako zub boli ako imate karijes.

Naime, bol se javlja tek onda kad je karijes došao do živca, to je već uznapredovao oblik oštećenja zuba i liječenje je zahtjevnije od samog uklanjanja karijesa. Takav zub obično treba endodontski liječiti i na njega se obično preporučuje postavljanje krunice kako bi se dodatno zaštitio.

Djeca nisu sklonija karijesu

Među druge mitove o karijesu spada onaj o tome kako su djeca sklonija njegovom nastanku, već upravo suprotno - kod djece i mladih jače je lučenje sline koja neutralizuje kiselinu i tako štiti gleđ zuba, te sprijječava nakupljanje kamenca. Ono zbog čega djeca i tinejdžeri češće imaju pokvarene zube je unos prevelikih količina šećera te loša higijena zuba - od redovnog pranja do pregleda.

 Sir čuva od pojave karijesa

Jedenje sira povećava proizvodnju alkalne kiseline u ustima i zbog toga je učinkovitije sredstvo u zaštiti zuba od žvakaće gume, tvrde naučnici s američke Akademije opšte stomatologije. Oni su utvrdili da se žvakanjem sira stvara zaštitni sloj na zubima koji ih čuva od kiselina i nastanka karijesa, prenosi express.hr.

Pogledajte što se zapravo događa kad vam zubar popravlja zub:

Preporučujemo za Vas