SDT: Na Velimirovića vrše pritisak oni protiv kojih krivični postupak nije okončan

Velimirović je, kako je saopštilo Specijalno državno tužilaštvo, u izviđaju kroz poligrafsku provjeru iznio činjenice koje su, iako ne predstavljaju dokaz na sudu, poslužile tužiocu da pravilno usmjeri istragu
19 komentar(a)
Mirko Velimirović, Foto: Screenshot (YouTube)
Mirko Velimirović, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 07.04.2017. 11:25h

Naknadna izjava Mirka Velimirovića da je konstrukciju njegovog priznanja sastavilo Specijalno državno tužilaštvo (SDT) može jedino ukazivati na to da je izložen pritiscima onih protiv kojih krivični postupak nije okončan, saopšteno je iz SDT-a.

Demokratski front objavio je u četvrtak izjavu Velimirovića, jednog od osumnjičenih za planiranje terorističkog napada 16. oktobra prošle godine, u kojoj navodi da ga je SDT zloupotrijebilo i da je konstrukciju navodnog priznanja koje se navodi u presudi sastavilo Tužilaštvo Crne Gore, i da je nije u pročitao u momentu kada je potpisao.

Iz SDT-a su podsjetili da je rješenjem Višeg suda u Podgorici usvojen sporazum o priznanju krivice zaključen između SDT i Velimirovića u odnosu na krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

"To znači da je sud utvrdio i da je okrivljeni Velimirović svjesno i dobrovoljno priznao krivično djelo koje je predmet optužbe, da je priznanje u skladu sa dokazima sadržanim u spisima predmeta, da je potpuno razumio posljedice zaključenog sporazuma, a naročito da se odriče prava na suđenje i prava na žalbu protiv odluke suda donesene na osnovu sporazuma“, navode iz SDT-a.

Kako su naveli, nakon pravosnažnosti tog rješenja, sud je donio presudu kojom je optuženi oglašen krivim u skladu sa sporazumom, a protiv te presude je dozvoljena žalba samo u slučaju da presuda nije u skladu sa zaključenim sporazumom.

Budući da žalbi nije bilo, dodaju iz SDT-a, presuda je postala pravosnažna.

"Prema tome, naknadna izjava Velimirovića da je "konstrukcija" njegovog priznanja "sastavljena od strane SDT-a" može jedino ukazivati da je on izložen pritiscima onih lica protiv kojih krivični postupak nije okončan, odnosno struktura koje stoje iza njih, o čemu je nedavno i obavijestio specijalnog tužioca", saopšteno je iz SDT-a.

Velimirović je, kako navode, u izviđaju kroz poligrafsku provjeru iznio činjenice koje su, iako ne predstavljaju dokaz na sudu, poslužile tužiocu da pravilno usmjeri istragu.

"Tokom cijelog toka krivičnog postupka njegovi navodi nijesu ničim dovedeni u sumnju već, naprotiv, potvrđeni svim izvedenim dokazima, tako da je očigledno da je pomenuta izjava samo pokušaj opstruiranja daljeg toka krivičnog postupka", kaže se u saopštenju.

Bonus video: