O liku i djelu čuvene pacifistkinje

Ambasador Frolih podsjetio je da je Berta fon Sutner svog prijatelja i mecenu Alfreda Nobela inspirisala da uvede Nobelovu nagradu za mir, koju je i sama dobila
0 komentar(a)
izložba, Foto: Shutterstock.com
izložba, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 07.04.2017. 11:04h

Austrijski ambasador Johan Frolih otvorio je izložbu “Život posvećen miru”, o liku i djelu čuvene pacifistkinje Berte fon Sutner, u kući Rista Ratkovića u Bijelom Polju.

Ambasador Frolih podsjetio je da je Berta fon Sutner svog prijatelja i mecenu Alfreda Nobela inspirisala da uvede Nobelovu nagradu za mir, koju je i sama dobila.

"Djevojka koja je željela da postane operska pjevačica, ali zbog treme nije smjela da se pojavi pred publikom, a ne da zapjeva, postala je guvernanta kćerki barona Fon Sutnera, za čijeg sina Alfreda se kasnije i udala. Rano se upoznala sa međunarodnim mirovnim pokretom i te ideje je prenijela u knjizi Era mašina, koju je objavila 1888. godine i umjesto imena autora napisala "Neko"", kazao je ambasador Frolih i dodao da je uspjeh knjige ohrabrio tako da je već sljedeće godine objavila sljedeću "Dolje s oružjem", potpisanu punim imenom i prezimenom.

"Na mirovnom kongresu u Rimu, 1901. ona je bila prva žena koja je javno govorila na Kapitolu, bez treme koju je u mladosti imala od javnih nastupa. Gotovo sama osnovala je Austrijsko društvo za mir", kazao je ambasador ističući da je najveće uspjehe ostvarila u SAD, gdje važi za idola ženskog pokreta.

Bonus video: