Brzo mršanje i debljanje može biti veoma opasno za srčane bolesnike

Važno je napomenuti da nije u potpunosti potvrđeno da promjene težine tijela prouzrokuju loše rezultate. Prema podacima američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti, polovina Amerikanaca su gojazni i pokušavaju smršati u bilo kojem periodu života
111 pregleda 0 komentar(a)
dijeta, Foto: Shutterstock
dijeta, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.04.2017. 10:14h

Većina ljudi zna kako dijete za brzo mršanje nisu efikasne i samo mogu dovesti do vraćanja kilograma. Međutim, ovi režimi ishrane ne samo da nisu djelotvoni, već mogu prouzrokovati opasne zdravstvene probleme za osobe sa koronarnim blestima srca.

Istraživači medicinskog magazina New England Journal of Medicine pratili su podatke skoro 10.000 muškaraca i žena sa koronarnim bolestima. Svi učesnici istraživanja bili su između 35 i 75 godina, a pola ih je uzimalo ljekove za snižavanje holesterola, piše The Verge.

Pacijenti su praćeni više od četiri godine. Oni koji su u više navrata izgubili ili dobili na težini, bili su podložniji brojnim zdravstvenim problemima. Grupa pacijenata s najvećim promjenama težine imala je za 124 posto više smrtnih slučajeva nego oni pacijenti koji su imali stabilnu težinu. Osim toga, oni koji su često gubili i dobijali na težini imali su za 117 posto više srčanih napada i udara.

Važno je napomenuti da nije u potpunosti potvrđeno da promjene težine tijela prouzrokuju loše rezultate. Prema podacima američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti, polovina Amerikanaca su gojazni i pokušavaju smršati u bilo kojem periodu života. Sama gojaznost predstavlja rizik za srčane bolesnike, a nije neuobičajeno da osobe sa koronarnim bolestima srca imaju višak kilograma.

Istraživači magazina New England Journal of Medicine naglasili su da su održavanje zdrave tjelesne težine i redovno kretanje najvažnija prevencija srčanih oboljenja, prenosi klix.ba.

Bonus video: