Boljević tvrdi da je cigarete sklonio da bi napravio više prostora u firmi

Boljević tvrdi da je proizvodna vrijednost cigareta pronađenih u magacinima na Karabuškom polju 300.000, a ne 4.000.000 eura
180 pregleda 32 komentar(a)
Isat Boljević, Foto: Savo Prelević
Isat Boljević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.04.2017. 05:39h

Predsjednik Borda direktora Novog duvanskog kombinata Isat Boljević rekao je juče policajcima da je cigarete iz Duvanskog kombinata premjestio u iznajmljeni magacin na Karabuškom polju, kako bi u toj kompaniji oslobodio prostor za skladištenje sto tona duvana.

On je nešto poslije 13 sati uhapšen na graničnom prelazu Božaj prilikom ulaska u Crnu Goru, 14 dana nakon što je policija saopštila da je u magacinu blizu Tuzi pronašla ilegalne cigarete vrijednosti oko 3,9 miliona eura.

Izvor iz policije kazao je "Vijestima" da je Boljević, međutim, inspektorima rekao da je proizvodna vrijednost duvanskih proizvoda pronađenih u tim magacinima 300.000, a ne 4.000.000 eura.

Sagovornik iz istrage tvrdi da je Boljević na saslušanju objasnio da je od firme Golden Gate iznajmio magacine na Karabuškom polju, jer mu je bio potreban prostor za skladištenje sirovine.

Isti izvor rekao je da je Baranin kazao i da cigarete nijesu bile namijenjene nelegalnom izvozu:

"Rekao je da su te cigarete bile namijenjene za poznatog naručioca, izvan granica Evrope i da je od nadležnih državnih organa tražio dozvolu za izvoz. Objasnio je da magacin na Karabuškom polju nije ni akcizni ni carinski, već običan magacinski prostor i da je imao pravo da tamo skladišti cigarete”.

Prema njegovim riječima, Boljević je inspektorima rekao da nije bježao pred istražiteljima, već da je prije policijske akcije otišao na službeni put, zbog potpisivanja poslovnih ugovora.

Tajni magacin na Karabuškom polju nije imao nikakvu oznaku, niti po zakonu izdate dokumente da se u njemu čuvaju cigarete Novog duvanskog kombinata Podgorica ili nekog drugog proizvođača.

Iz Uprave policije zvanično su saopštili da je Boljević uhapšen na Graničnom prelazu Božaj po lokalnoj potjernici koja je za njim raspisana zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo - krijumčarenje.

Direktor firme Novi duvanski kombinat AD Podgorica saslušan je pred inspektorima Specijalnog policijskog tima, nakon čega mu je određeno zadržavanje do 72 sata.

Policija je za Boljevićem navodno tragala zbog sumnje da je umiješan u krijumčarenje milionski vrijednih cigareta.

Te cigarete proizvedene su u protekloj godini u Novom duvanskom kombinatu (NDK) u Podgorici, čiji je od lani vlasnik BMJ Industries FZ-LLC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Mićović: Boljević nije bježao, tužiocima je najavio dolazak

Branilac Isata Boljevića, advokat Danilo Mićović potvrdio je “Vijestima” da je prisustvovao saslušanju Baranina. Objasnio je da je rano juče specijalnom državnom tužiocu dostavio podnesak, kojim ga je obavijestio da je Boljević na putu ka Crnoj Gori i da je spreman da im se stavi na raspolaganje:

“To znači da je Boljević nakon ulaska u Crnu Goru imao namjeru da se javi direktno tužiocu Saši Čađenoviću. Na ulazu u Crnu Goru zadržan je bez razloga.

Odbrana nema informaciju da je za njim bila raspisana potjernica”.

Mićović tvrdi da Boljevića nije čekao na graničnom prelazu: “Nisu tačni ni navodi da je osumnjičen za krivično djelo krijumčarenje. Od Boljevića je izjava uzeta u svojstvu građanina, a nakon saslušanja zadržan je zbog navodno izvršenog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja u privrednom poslovanju”.

U jedinom policijskom saopštenju do hapšenja Boljevića, policija je 28. marta napisala da provjeravaju eventualnu umiješanost nekoga iz NDKP u vezi sa proizvodnjom određenih brendova u toj fabrici koji su pronađeni prilikom pretresa gore navedenih objekata.

Bonus video: