Velimiroviću prijete ili umiruje savjest?

Velimirović u ovjerenoj izjavi napisao da su ga iz crnogorskog Specijalnog tužilaštva zloupotrijebili
95 pregleda 85 komentar(a)
Mirko Velimirović, Foto: Screenshot (YouTube)
Mirko Velimirović, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 07.04.2017. 05:57h

Čovjek koji je crnogorskoj policiji otkrio navodne planove o terorizmu i ubistvu Mila Đukanovića, sve je opovrgao i svoju novu izjavu ovjerio u novopazarskom sudu 16. januara.

Član Ravnogorskog pokreta Mirko Velimirović u toj izjavi tvrdi da je laž sve što je crnogorskoj policiji, tužilaštvu i Višem sudu rekao o pripremanju krvoprolića na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine.

Iz tužilaštva se nijesu zvanično oglašavali tim povodom, ali je “Vijestima” nezvanično saopšteno da odavno znaju za njegov iskaz kao i da znaju da je bio primoran da potpiše takvu izjavu jer mu je prijećeno ubistvom članova porodice...

Velimirovićev advokat u Novom Pazaru Zoran Janićijević potvrdio je "Vijestima" da se juče telefonom čuo sa njim i tvrdi da mu je ovaj ponovio da ostaje pri svim tvrdnjama koje je tada ovjerio u novopazarskom sudu.

"Kada su lideri Demokratskog fronta juče objavili njegovu izjavu ovjerenu 16. januara u sudu u Novom Pazaru, on me je pozvao. Rekao mi je da ostaje pri svim tvrdnjama, koje je tada ovjerio i svojevoljno potpisao", kazao je advokat Janićijević.

Advokati koje su juče kontaktirale "Vijesti", tvrde da nova izjava Velimirovića ne može uticati na krivični postupak u Podgorici, osim ukoliko osuđeni nije to inicirao u Specijalnom tužilaštvu ili Višem sudu.

Predstavnici DF-a Predrag Bulatović i Milutin Đukanović juče su objelodanili dokument - izjavu Velimimirovića tvrdeći da su došli do - “ključnih saznanja, koja stavljaju tačku na farsu zvanu državni udar”.

Oni su novinarima podijelili kopije Velimirovićeve izjave, koji je tvrdio da je priznanje krivice koje je prihvatio na suđenju u Crnoj Gori zapravo konstrukcija Specijalnog tužilaštva i da nije čitao priznanje kada je potpisivao dokument.

U izjavi tvrdi da je potpisao sporazum o priznanju krivice samo zato što je bio ”ucijenjen slobodom 17 ljudi” koji su iz Zubinog Potoka i drugih krajeva Srbije pošli sa njim u Podgoricu da pomognu patriotskim snagama da na mitingu izraze nezadovoljstvo i političku volju, isključivo mirnim sredstvima.

"Niko od nas nije imao nikakvo oružje. Nismo imali namjeru da vršimo nasilje, niti da preuzmemo vlast nasilnim sredstvima”, potpisao je Velimirović.

Naveo je da je shvatio da je zloputrijebljen od strane Specijalnog tužilaštva kada je dva dana nakon uslovne osude, dobio pisanu presudu.

"Tokom pažljivog čitanja shvatio sam da sam od Specijalnog tužilaštva na određeni način zloupotrijebljen, u svrhu koja je samo tom organu znana. Ucijenjen slobodom ljudi koje sam doveo, pristao sam da potpišem bilo šta, a kamoli ovakvu izjavu ali tek sada vidim kakav značaj ima”, naveo je Velimirović.

U ovjerenoj izjavi konstatuje i da sa “licem koje se preziva Sinđelić”, nikada nije dogovarao bilo kakve kriminalne aktivnosti, pa ni oružane napade u Crnoj Gori.

"Sa jedinim licem sa tim prezimenom koje poznajem, imao sam kontakata i ranije ali nikakvih dogovora oko kriminalnih aktivnosti nijesmo imali. Osim kratkih vijesti u štampi nikakav saznanja o generalu Bratislavu Dikuću nijesam imao, niti ga poznajem”, naveo je Velimirović.

On je, međutim, nekoliko puta u tužilaštvu, ali i 5. decembra prošle godine u Višem sudu, jasno rekao da je svjestan šta potpisuje i da to ne čini pod prisilom.

Tužiocu, a kasnije i na sudu priznao je da je član kriminalne organizacije koja je navodno planirala izazivanje haosa u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora.

Rekao je da je nabavio automatske puške, ali da je onemogućio da se unesu u Crnu Goru i da ih je uništio, rasklopio i bacio u jezero.

Rekao je i da je od Aleksandra Saše Sinđelića dobio 30.000 eura da kupi oružje koje je grupa bivšeg šefa srpske Žandarmerije Bratislava Dikića trebalo da iskoristi i izazove krvoproliće.

"Za sebe zaslužujem orden da mi se dodijeli, jer sam spasio crnogorski narod i državu, a ne da mi se sudi”, rekao je tada Velimirović.

Pobožan sam, želim savjest da umirim

"Želim da olakšam dušu i da mi bude savjest mirna jer ne želim da okrivim nevine ljude. Ti znaš da sam pobožan čovjek, te da postim sve poste", to je juče rekao Mirko Pajo Velimirović, tvrdi njegov pravni zastupnik Zoran Janićijević.

Advokat iz Novog Pazara tvrdio je "Vijestima" da su istog dana napisali izjavu i ovjerili je u tamošnjem sudu.

"To je sve istog dana bilo završeno. Nije mi ni tada ali ni kasnije rekao da mu neko prijeti, niti da je ugrožen. To kao razloge za ovakvu izjavu nije pominjao, već samo da želi da umiri savjest”, rekao je Janićijević.

Tužilaštvo: Došao je i rekao da mu prijete ubistvom djece

Mirko Velimirović prije tri dana je pred specijalnim tužiocima tvrdio da je u Novom Pazaru potpisao “priznanje”, jer mu je prijećeno ubistvom djece...

"Vijestima" je iz SDT-a nezvanično rečeno da je Velimirović tog dana samoinicijativno došao u tužilaštvo na čijem čelu je Milivoje Katnić i tražio zaštitu.

"Došao je da obavijesti tužioce o prijetnjama i iznuđenom priznanju. Rekao je da je ostavljen na vjetrometini, da su mu prijetili da će ga zaklati i da će ubiti njegovu djecu ako ne potpiše izjavu da je ovdje sve namontirano. Tužilaštvo Srbije ocijeniće da li su ga ucjenjivali, da li je na njega vršen pritisak i da li u radanjama onih koji su uključeni u to ima elemenata nekog novog krivičnog djela", kazao je sagovornik "Vijesti".

Objasnio je da je sasvim logično da Velimirović ne bi ponovo dolazio u crnogorsko tužilaštvo da njegovo navodno priznanje nije iznuđeno.

"Suočeni sa činjenicom da se bliži datum podizanja optužnice, neki od osumnjičenih pribjegavaju metodama kakvim se ne služe ni najozloglašeniji kriminalci. Pogoršavaju svoj status, jer i u Srbiji mogu biti okrivljeni za nova krivična djela, a cilj nisu postigli, jer je Velimirovićevo priznanje potvrđeno odlukom Višeg suda i pravosnažno je”, rekao je isti izvor.

Objasnio je da je i laicima jasno da je jučerašnja predstava Demokratskog fronta najobičnija izmišljotina.

"Velimirović je u Crnu Goru došao par dana prije oktobarskih izbora i obavijestio prvo policiju, a potom i tužilaštvo o planu da se 16. oktobra izazove krvoproliće ispred Skupštine. Tada je slobodno izašao iz Crne Gore, ali je još dva puta je dolazio. Da je bio ucijenjen nije morao da se vrati nakon što je izašao prvi put, ali on je dobrovoljno prihvatio da pomogne, završio sve do kraja sa nama, omogućio da se otkrije kriminalna strukutra, priznao krivicu i slobodno otišao iz države. Smiješno je da se u njegovoj navodnoj izjavi nađe da ne poznaje Sinđelića, jer je crnogorska javnost čak i iz mjera tajnog nadzora mogla da se uvjeri u suprotno. U tom postupku devetoro okrivljenih priznalo je krivicu i pokušaji DF-a da se spasu na ovaj način neće imati uspjeha”, tvrdi sagovornik “Vijesti”.

Pustite Čađenovića, više ni da hoće ne može uticati na Nikića

Advokat Slobodan Smolović, tražio je od Višeg suda ukidanje pritvora za Mihaila Čađenovića, vozača Andrije Mandića.

On je u obrazloženju predloga naveo da su se pojavile nove činjenice, koje ne opravdavaju Čađenovićev dalji boravak u Spužu.

Advokat je podjestio da je Čađenoviću pritvorski osnov određen zbog mogućeg uticaja na saokrivljene - konkretno na Ananija Nina Nikića.

Naglasio je da je Nikić uhapšen po potjernici u Rostovu...

“Određivanjem pritvora ovom licu, prestala je svaka opasnost i mogućnost da Čađenović utiče na okrivljenog Nikića”, naveo je Smolović.

Čađenoviću je pritvor određen do 6. maja.

Rodić: Sud ne može ništa, ali...

Advokat Goran Rodić kazao je “Vijestima” da je iz medija upoznat o izjavi Velimirovića, ali je pojasnio da postoji zakonska mogućnost da se nove okolnosti prihvate u razmatranje.

"U praksi je ovako - kada su u pitanju redovni postupci, gdje se sudilo pa se presudilo i sada se pojave neki novi momenti, to može da se cijeni... Da se, na primjer, traži ponavljanje postupka jer ima nova okolnost. Tako ide u redovnom postupku, ali ne znam šta će ovdje da rade - jer je to bio sporazum između njih. Sud povodom toga ništa ne može sam”, kazao je advokat Rodić.

Bonus video: