NAČISTO NA TV VIJESTI

Žestoka rasprava Simonovića i Janovića: Brigo moja, pređi na drugoga

Gosti Petra Komnenića su: Nikola Janović (ministar sporta), Dušan Simonović (predsjednik COK-a), Aleksandar Radović (novinar TV Vijesti) i Zoran Radojičić (predsjednik rukometnog saveza CG)
214 pregleda 0 komentar(a)
Načisto, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Načisto, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 04.04.2019. 22:36h

Vladan Lipovina i Vuko Borozan su iznijeli teške optužbe na račun Rukometnog saveza Crne Gore u emisiji Načisto na TV Vijesti. Emisiju je obilježila i žestoka rasprava predsjednika Crnogorskog olimpijskog komiteta Duška Simonovića i ministra sporta Nikole Janovića.

Tok emisije:

21:50 "Naš sistem sporta je izuzetno loš. Dosta stvari ne funkcioniše", priznaje Janović. Simonović je u raspravi sa Janovićem o kategorizaciji sporta i sportista kazao da je COK završio svoj dio posla, ali da Ministarstvo nije svoj.

"COK ima obavezu zakonsku, i statut COK-a proističe iz zakona o sportu", navodi Janović.  "Kod vas postoji 10 pravilnika koje treba da uradite, nijedan nijeste uradili", odgovorio je Simonović. "Nijeste pročitali dopis, niti ste odgovorili na dopise koje smo vam poslali još od decembra", dodao je Simonović.

"Ne može COK da ima veće ingerencije, a da ne završavate svoj posao", odgovor je Janovića.

21:37 Ne postoji sportska institucija u Crnoj Gori koja će da riješi ovaj problem, navodi Radović.

21:35 Mi ćemo biti krovna institucija kada nas zakon prepozna, kazao je Simonović. "Ako nekome omogućavate zloupotrebe, sportska inspekcija treba da ispita i da se pokrene neki postupak, to je moguće...Nepoštovanje pravila koje ste sami donijeli je nedopustivo. To je stvar koju može rukometni savez da riješi", ističe Simonović.

21:24 "Zamislite čovjek koji ima 23 godine koji ocjenjuje rukovodstvo saveza u poslednjih 15 godina", zamjerio je Radojičić Lipovini na tvrdnjama emitovanim u emisiji.

21:15 Ministar Nikola Janović je kazao da nije normalno da kadetska reprezentacija osvoji medalju i diže tri prsta. I on je istakao da nije zadovoljan Zakonom o sportu. "Ima dosta normativnih propisa u članovima zakona ali je problem u tome što se ovaj zakon nije implementirao kako treba", naveo je Janović.

21:06 Tužno mi je slušati ovakve stvari, a i patriotske vapaje, kazao je Radović. On je podsjetio na pismo upućeno Košarkaškom savezu gdje se navijačka grupa žalila na članove mlađih selekcija. Radović je kazao da smatra nije normalno da za čelna mjesta sportskih saveza nikada nema protivkandidata.

"Je li moguće da je sve u crnogorskom rukometu toliko dobro da vi imate jedan glas protiv?", pitao je Radović.

20:56 Dušan Simonović je kazao da treba izmijeniti Zakon o sportu i da treba omogući sportskim organizacijama da rješavaju sportske probleme. "Mislim da su ljudi koji rade na važnim državnim funkcijama važni za sport, i meni su pomagali", istakao je Simonović.

20:50 "Svakako nije moja pozicija da arbitriram. Razumijem kada neko kaže da nije zadovoljan sa uslovima", kazao je ministar Janović. On je naveo da bi bilo ružno da kaže da vjeruje jednoj ili drugoj strani u potpunosti.

"Ne smijemo se igrati sa reprezentacijom. Ako se reprezentativci na ovaj način žale, to znači da problem postoji", dodaje Janović. Janović je poručio da odgovore treba tražiti u rukometnom savezu i apelovao da se ti problemi riješe za dobrobit crnogorskog sporta.

"Treba da smatramo ovu državu svojom. Treba da gradimo kult reprezentacije".

20:32 Zoran Radojičić je kazao da navodi Lipovine i Borozana nisu tačni.  "Želja mi je rezultatski profit. Atmosfera koju opisuju dvojica igrača i 28 igrača nije isto", kazao je Radojičić.

On je naveo i da nije tačno da se koristi ista oprema, i da u magacinu saveza ima i više nego dovoljno opreme. Radojičić je kazao da sve rade prema željama reprezentativaca.

20:25 Vladan Lipovina je kazao da su Predrag Bošković i Zoran Radojičić grobari crnogorskog muškog rukometa. "Trenirali smo u hladne sale, nije bilo tople vode, na Kokote smo trenirali. Rizikovali smo karijeru i povrede." On kaže da deset godina igraju u istim dresovima, i da moraju da ih krpe ako ih pocijepaju.

Lipovina je naglasio da je muški klupski rukomet uništen...

„Oni su uništili Lovćen, Sutjesku, klubove u kojima je uvijek bilo talenata. Lovćen ne igra SEHA ligu, koja je besplatna i zato ne dolaze mladi igrači, a pitanje je hoće li ih i biti, jer se igrači stvaraju samo kroz jake utakmice. Igrači Lovćena nisu primili plate 7-8 mjeseci, a kakvo je stanje u klubu govori i podatak da nema novca da se kupi lijepak za lopte, koji košta devet eura. Igrači Lovćena su prosili lijepak od Dragana Adžića, eto takvo je stanje“, ispričao je Lipovina.

20:20 Nije istina da sam ikad bilo kome rekao da ne želim da igram za Crnu Goru, istakao je Vuko Borozan u fono razgovoru emitovanom u emisji Načisto. On je kazao da mu je Crna Gora u srcu i da želi samo da igra za Crnu Goru, a da ga druge ponude ne interesuju.

"Direktor saveza me oblatio. Ja uopšte nisam znao kada je bila dodjela nagrada. Mene niko nije zvao", kazao je Borozan.

20:16 "Mislim da je nastup za nacionalni tim jedne zemlje stvar sportske kulture, etike, tradicije...To ne može da se reguliše ugovorima, zakonima već je to stvar sportske etike", ocijenio je novinar TV Vijesti Aleksandar Radović. Radović smatra da nijedan sportista u svijetu ne igra za reprezentaciju svoje zemlje da bi zaradio novac.

20:14 Mi nijesmo nažalost krovna sportska organizacija, to mora zakon da riješi. To se još uvijek nije desilo, požalio se prvi čovjek Crnogorskog olimpijskog komiteta, Dušan Simonović. On je kazao da je COK sada poput neke malo bolje pozicionirane turističke organizacije.

"Ne pitamo se puno unutar odnosa saveza i sporta u Crnoj Gori."

20:05 Ministar sporta Nikola Janović je kazao da je razgovarao i sa Nebojšom Simićem, ali da nije poznato u ovom trenutku da li će i on odlučiti da ipak igra za crnogorsku rukometnu reprezentaciju

Emisija Načisto na Televiziji Vijesti večeras se bavi sportskim temama.

U večerašnjoj emisiji čućete ekskluzivne razgovore sa rukometnim reprezentativcima Vukom Borozanom i Vladanom Lipovinom, koji objašnjavaju pozadinu sukoba sa čelnicima rukometnog saveza.

Saznaćete koga Borozan i Lipovina imenom i prezimenom označavaju kao grobare crnogorskog muškog rukometa i za koga tvrde da kvazipatriotskom pričom prikrivaju, kako kažu, skandalozan odnos prema muškoj selekciji.