Vremeplov: Konverzija marke, iz drugog ugla

0 komentar(a)
Njemačka marka, Foto: Shutterstock
Njemačka marka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.04.2017. 07:56h

Kako je "Vijestima" rečeno u Centralnoj banci CG, svega dvadesetak ljudi tokom konverzije zamijenilo je iznose veće od 70.000 DEM. Ovaj iznos je granica preko koje će se, ako Skupština usvoji zakon, plaćati ekstraprofit na legalno stečen novac.

I u CB je bilo komenatara da je najava poreza na ekstraprofit otjerala vlasnike velikih gotovinskih suma od legalne konverzije, pa izgleda u CG samo 20-ak bogataša može da "mirno spava" i ne misli na poreznike.

Gotovina je, maltene, jedini način štednje i u tom obliku novca se nalazi oko 450 miliona eura, dok su građani bankama povjerili manje od 10 miliona.

Većina onih koji posjeduju "ušteđevinu" veću od 70.000 DEM, odnosno oko 35.000 eura, odlučila se da novac zamijeni na drugačiji način. Ta ko je očigledan porast cijena nekretnina u koje su, po svoj prilici, ulagane marke, a nije malo njih koji su iz maraka "pobjegli" u dolare. Veze u bankama i mijenjanje novca uz pomoć ličnih karata prijatelja i rođaka bio je, po svemu sudeći, izlaz za "nižu klasu bogataša".

Bonus video: