Nisu isto nagrade na TV i kockanje

“Igra za gledaoce u emisiji 'Piramida' TV Vijesti, priređivana 2011. i 2012. nagradna je igra, a ne igra na sreću”, kazala je svjedokinja
290 pregleda 0 komentar(a)
Marko Ćulafić, advokati, Foto: Dragana Šćepanović
Marko Ćulafić, advokati, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 06.04.2017. 07:51h

Igra za gledaoce u emisiji “Piramida” Televizije Vijesti, priređivana 2011. i 2012. nagradna je igra, a ne igra na sreću.

To je juče u kolašinskom sudu kazala direktorica Uprave za igre na sreću Milena Savović Baptista, u postupku koji se vodi po krivičnoj prijavi protiv bivših direktora te uprave Aleksandra Moštrokola i Marka Čulafića.

Terete se za krivično djelo nasavjestan rad u službi, jer su navodno omogućili da priređivač organizuje igre na sreću bez plaćanja koncesionih naknada.

Time je, prema optužnici, oštećen budžet države za više od 20.000 eura.

Prijava protiv TV Vijesti ranije je odbačena.

Savović Baptista je rekla da se sjeća da su konsultovali i kolege iz zemalja u okruženju dok je priređivana nagradna igra na TV Vijesti i da je tada Upravi iz više država tada potvrđeno da su igre, slične onoj u “Piramidi”, nagradne a ne igre na sreću.

Zbog toga, rekla je, nije bilo obeveze plaćanja koncesije za igre na sreću.

Kazala je i da joj nije poznato da je protiv Moštrokola i Ćulafića ikada pokretan disciplinski, upravni, krivični niti bilo koji drugi postupak, niti da su kažnjavani.

Ni juče se pred kolašinskim sudom nijesu pojavili vlasnik Lutrije Crne Gore Sava Grbović i svjedok Momir Joksimović.

Odsutan je bio i Moštrokol, aktuelni ambasador Crne Gore u Mađarskoj.

Tužbu protiv Moštrokola podnijelo je Udruženje priređivača igara na sreću (UPIS) kojim upravljaju dominatno dva priređivača Džek pot i Lutrija Crne Gore, u vlasništvu Branislava Brana Mićunovića i Grbovića.

UPIS i Moštrokol u sukobu su od 2009. kada je Moštrokol kao direktor Uprave za igre na sreću odbio da dozvoli Lutriji da sportsku kladionici pretvori u lutrijsku igru na sreću koja bi se zvala “toto”.

To je odbijao sve do kraja godina, kada je to od njega zatraženo zvaničnim zaključkom Vlade.

To rješenje omogućilo je Lutriji da do kraja prošle godine, kada joj je istekla koncesija za lutrijske igre, priređuje sportsku kladionicu "toto" kao lutrijsku igru bez plaćanja fiksne koncesione naknade koja je trebalo da iznosi oko 600.000 eura godišnje.

Sukob je nastavljen sljedeće godine jer Džek pot nije platio koncesionu naknadu - dva miliona eura za kazino u hotelu “Splendid".

Kako je Moštrokol insistirao da Džek pot plati ovu obavezu i pokušao prinudno da je naplati, UPIS u novembru 2011. godine upućuje zahtjev Vladi da ga smjeni.

Kao zvanične razloge navode da je TV Vijesti odobrio da nezakonito priređuju igre na sreću, da pokušava prinudno da im naplati dug od dva miliona eura, kao i da im nije dozvolio da preseljavaju kazina kako su to oni tražili... Nakon kampanje blaćenja koju je pokrenuo UPIS, Moštrokol podnosi ostavku.

I njegov nasljednjik Ćulafić je pokušavao da naplati dug od dva miliona, ali UPIS i njegovu smjenu traži u decembru 2014. godine, a kada Ministarstvo finansija to odbije ponovo kreće medijska kampanja UPIS-a i Ćulafić sam podnosi ostavku koju Vlada prihvata u junu 2015.

Bonus video: