U Podgorici ipak odlučuju o dugu od četiri miliona eura

Viši sud potvrdio odluku da je podgorički sud nadležan da sudi u sporu gradnje vjetroelektrana
170 pregleda 3 komentar(a)
Vjetroelektrane, Foto: Wikimedia.org
Vjetroelektrane, Foto: Wikimedia.org
Ažurirano: 06.04.2017. 05:38h

Postupak oko navodnog duga u poslu izgradnje vjetroelektrana na Možuri biće nastavljen u podgoričkom Osnovnom sudu.

Viši sud potvrdio je odluku sutkinje podgoričkog Osnovnog suda Jelene Vulović da je taj sud nadležan da sudi u sporu.

Sutkinja Vulović još nije zakazala termin nastavka suđenja.

Budvanin Vladimir Popović i Španac Carles Collu Palou prije više od četiri godine podnijeli su tužbu protiv prvih partnera Vlade u projektu izgradnje vjetroelektrana firmi BWP Montenegro, BWP Europe

Consulting S.L. i Fersa Energias Renovables.

To su uradili jer im, kako tvrde, nije isplaćena provizija od po 2.000.000 eura za ugovaranje posla.

U spisima predatim uz tužbu pominju se i sumnje u postojanje visoke korupcije u poslu izgradnje vjetroelektrana na Možuri.

U podgoričkom sudu početkom februara konačno je počelo pripremno ročište po tužbi Crnogorca i Španca, ali je ubrzo prekinuto zbog prigovora nadležnosti.

Kako je u međuvremenu firma BWP Montenegro prestala da postoji, sutkinja je odlučila da prekine postupak prema toj firmi.

Prema podacima CRPS, firma BWP Montenegro ugašena je 12. aprila prošle godine, odnosno bila je aktivna godinama dok se čekao početak suđenja.

Punomoćnica Ferse, Milica Savić nedavno je podnijela prigovor nadležnosti, tvrdeći da o tom sporu treba da odlučuje međunarodni sud jer su kao tuženi ostale samo dvije španske firme i da sud u

Podgorici time gubi nadležnost.

Vulovićeva je, međutim, odlučila da je sud u Podgorici nadležan jer je posao sklopljen u Crnoj Gori.

Kotorski Osnovni sud ranije se oglasio nenadležnim da sudi u tom sporu, a Crnogorac i Španac najavili su podnošenje krivične prijave ukoliko se i podgorički sud proglasi nenadležnim.

Popović i Palou tvrde u tužbi da im te firme duguju milione za posredovanje i lobiranje u poslu sa vjetroelektranama.

U tužbi Crnogorca i Španca navodi se da je crnogorska firma BWP Montenegro bila zadužena i za savladavanje birokratskih prepreka u procesu dobijanja dozvola, licenci, saglasnosti i druge dokumentacije potrebne za izgradnju i eksploataciju električne energije vjetra.

Ovlašćeni zastupnik te firme bila je Milena Popović, ćerka dugogodišnjeg sindikalnog lidera Danila Popovića.

U tužbi piše i da je, upravo aktivnostima Vladimira Popovića i Paloua, osnovana ta crnogorska kompanija i da su oni čak predložili da njen izvršni direktor bude Milena, što je kasnije i učinjeno...

Dodaje se da je kompanija Fersa, odnosno BWP Montenegro, nakon obezbjeđenja državnog zemljišta, postupajući po ugovoru i dogovorenom procentualnom učešću, isplatila Budvaninu i Špancu po 20.000 eura na ime prve tranše isplate.

I to je bilo sve što je tužiocima isplaćeno.

Više puta su se obraćali kompaniji Fersa, na čijem je čelu tada bio Hose Maria Roger Ezpeleta, ali je do njih stigao kratak odgovor da sa tužiocima nemaju nikakav pravni, ni poslovni odnos, što Fersa tvrdi i u odgovoru na tužbu.

U tom dokumentu piše da Fersa ni po kom osnovu nije angažovala tužioce i da su ugovori sklopljeni jedino sa crnogorskom Vladom i BWP Europe Consulting.

Navodi se i da tužioci nijesu dostavili nikakav dokaz da im je isplaćeno 20.000 eura.

Fersa je predložila da sud “ovako paušalan i neobrazložen tužbeni zahtjev odbije kao neosnovan i to bez upuštanja u dalje dokazivanje”.

Ministar u Vladi Malte: Nas niko ne optužuje za korupciju

Projekat izgradnje vjetroelektrane na Možuri kod Ulcinja je u toku i vjetropark je u fazi izgradnje, rekao je ministar bez portfelja u Vladi Malte Konrad Mici.

On je odgovarao na pitanja novinara Malta Independenta - o izvještaju koji objašnjava kako je višemilionski projekat u Crnoj Gori, koji je Enemalta preuzela, ugrožen ozbiljnim optužbama za korupciju.

Na pitanje da objasni zašto mediji u Crnoj Gori govore da do kraja 2016. godine projekt nije počet, on je odgovorio da je projekt u fazi izgradnje.

Iz crnogorske Vlade su “Vijestima” potvrdili da su za vjetropark na Možuri u toku pripremni radovi.

Osvrćući se na optužbi za korupciju, Mici je rekao da je važno imati na umu da ne postoje optužbe za korupciju kad su se Enemalta i malteška Vlada uključile u projekat, prenosi Malta Independent.

Crnogorska Vlada u julu 2010. zaključila je Ugovor o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane na lokalitetu Možura sa konzorcijumom Fersa & Čelebić čijem sastavu su bili Fersa Energias Renovables iz Španije i Čelebić iz Podgorice.

Konzorcijum je 2015. odustao i Vlada mu je u septembru 2015. odobrila da prava iz ugovora prenese na firmu sa Malte.

Ministarstvo ekonomije prethodno je dobilo dopis od Micija, koji je tada bio ministar energetike i zdravlja u Vladi Malte, kojim je zvanično iskazana podrška Vlade Malte da se prihvati zahtjev za prenos ugovora.

Većinski vlasnik Enemalte je Vlada Malte, a 33 odsto akcijskog kapitala posjeduje kineska kompanija Shangai Electric Power proizvođač struje i podružnica kompanije China Power Investments.

Glavni radovi na Možuri trebalo je da počnu početkom godine.

U skladu sa ugovorom, definisano je da izgradnja vjetroelektrana na Možuri bude završena do 15. novembra. Predviđena je izgradnja 23 generatora sa po dva MW instalisane snage. Država se ugovorom obavezala da će otkupna cijena električne energije proizvedene u vjetroelektrani biti zagrantovana i fiksna za prvih 12 godina rada i neće biti manja od 95,99 eura po MW.

Bonus video: