Ogledi o ruskoj književnosti

Na više od 400 stranica nalaze se eseji o Valeriju Brjusovu, Bloku, Jesenjinu...
0 komentar(a)
Ogledi o ruskoj književnosti
Ogledi o ruskoj književnosti
Ažurirano: 05.04.2017. 17:17h

U izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz Podgorice izašao je prvi dio drugog toma "Ogledi o ruskoj književnosti XX vijeka" dr Jevrema Bjelice.

"U drugom tomu sabrani su ogledi o pjesnicima i piscima koji su obilježili burni XX vijek. Prekida se zakonitost sukcesivne smjene književnih epoha, monološka kultura više nije dovoljna da izrazi sve potrebe novog doba. Počinje raskošno srebrno doba ruske kulture koje donosi pluralizam poetika i sintezu različitih umjetnosti", zapisala je dr Tatjana Jovović.

Na više od 400 stranica nalaze se eseji o Valeriju Brjusovu, Oktobarskoj revoluciji i Bloku i Jesenjinu, Velimiru Hljebnjikovu, Vladimiru Majakovskom, Ani Ahmatovoj, Marini Cvetajevoj...

Bjelica u ogledima, istakla je Jovović, prvo daje iscrpan biografski portret pisca "koji u pozitivističkom maniru osvjetljava neke elemente njegovog književnog opusa", zatim genezu stvaralaštva, opšti pregled djela i na kraju pojedinačna ostvarenja i književne probleme. Iz ugla istorije i teorije književnosti, prema riječima Jovovićeve, način pisanja Jevrema Bjelice predstavlja dragocjeno i zanimljivo svjedočanstvo o načinu na koji se pristupalo izučavanju ruske književnosti i izvorima koji su bili dostupni i popularni u tom vremenu.

"Vjerujemo da će ogroman i entuzijastičan trud Jevrema Bjelice, po obimu i rasponu interesovanja jedinstven u crnogorskoj publicističkoj rusistici, oplemenjen očiglednom ljubavlju prema odabranim temama, obnoviti interesovanje za jednu od najvećih svjetskih književnosti", poručila je Jovovićeva.

Bonus video: