Hejli: Koliko još djece treba da pogine prije nego što Rusiju bude bilo briga?

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli napala je Rusiju, jer nije uspjela da obuzda svog saveznika Siriju nakon navodnog hemijskog napada u kojem je poginlo više djece
6 komentar(a)
Niki Hejli, Foto: Reuters
Niki Hejli, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.04.2017. 17:03h

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) počeo je danas vanrednu sjednicu posvećenu napadu u Siriji u kojem su poginule 72 osobe, među kojima 20 djece, za koji se sumnja da je sproveden hemijskim oružjem.

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli napala je Rusiju, jer nije uspjela da obuzda svog saveznika Siriju nakon navodnog hemijskog napada u kojem je poginlo više djece.

"Koliko još djece treba da pogine prije nego što Rusiju bude bilo briga?", pitala je Hejli, prenio je AFP.

Rusija je prije početka sjednice ocijenila neprihvatljivim nacrt rezolucije koji su predstavile SAD, Francuska i Velika Britanija u kojem se osuđuje napad.

"Tekst koji je predstavljen kategorički je neprihvatljiv", rekla je portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova i dodala da se u tekstu unaprijed "određuje krivac".

Francuski predsjednik Fransoa Oland je zatražio sankcije protiv sirijskih vlasti, dok je njegov ambasador pri UN Fransoa Delatr na početku sjednice rekao da je su u Siriji "počinjeni ratni zločini velikih razmjera, ratni zločini uz upotrebu hemijskog oružja".

Britanski ambasador Metju Rajkroft je rekao da ako Rusija uloži veto na rezoluciju to znači "da želi da brani ono što je neodbranjivo".

Zapadne zemlje i pobunjenici optužuju vlasti sirijskog predsjednika Bašara al Asada za napad, dok Asad demantuje da je u napadu korišćeno hemijsko oružje.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su avioni sirijskih vlasti pogodile "veliko skladište pobunjenika kod Han Šeikuna" u kojem su se nalazile otrovne supstance.

Ministarstvo nije navelo da li je sirijska vojska znala za prisustvo tih supstanci prije napada.

Glavni pregovarač sirijske opozicije Mohamed Aluš optužio je danas specijalnog izaslanika UN za Siriju Stafana de Misturu da je lično odgovoran za navodni hemijski napad hemijskim oružjem

U napadu je povrijeđeno 160 osoba, a ljekari na licu mesta su rekli da su simptomi slični simptomima izlaganja nekim otrovnim supstancama. Povrijeđeni imaju proširene zenice i vrlo jake mučnine.

Bonus video: