Evo šta šećer čini našem tijelu

Šećer utiče na bijela krvna zrnca tako što ih oslabljuje te su ona 40 posto manje učinkovita u očuvanju imuniteta. Takođe, šećer neutralizuje djelovanje vitamina C
60 pregleda 2 komentar(a)
šećer, Foto: Pixabay.com
šećer, Foto: Pixabay.com
Ažurirano: 05.04.2017. 16:14h

Već i ptice na grani znaju da bijeli šećer treba izbjegavati. No, u praksi je to malo teže izvedivo. Razlog je vrlo jednostavan - teško je biti karakter kad se borite sa zavisnošću, a šećer upravo to radi našem tijelu - čini ga zavisnim.

Na žalost, bijeli šećer se ne nalazi samo u slatkišima, nego i u namirnicama u kojima ga uopšte ne očekujete i koje nisu nimalo slatke. Kako bi mu i ovdje doskočili, čitajte etikete i još bolje - jedite neprerađenu hranu, samo ono što na prvi pogled možete prepoznati. Zaboravite na pahuljice, paštete i kupovne voćne jogurte. Umjesto toga jedite žitarice, svježe voće i obične jogurte.

Kako bi se lakše 'skinuli' sa šećera, donosimo vam šest negativnih strana šećera:

1. Šećer izaziva zavisnost

Šećer aktivira dopamin, spoj u mozgu koji utiče na osjećaj zadovoljstva. S vremenom naš mozak traži sve više šećera.

2. Koža brže stari kad jedete previše šećera

Previše šećera uništava kolagen i smanjuje elastičnost kože te uzrokuje stvaranje bora.

3. Šećer 'otupljuje' naš osjećaj za sitost

Šećer djeluje na mozak tako da otupljuje mehanizme za kontrolu apetita, odnosno mozak nam više ne govori kada smo siti te se prejedamo.

4. Zbog šećera nam se gomila celulit

Šećer usporava cirkulaciju i izaziva nakupljanje vode u tijelu.

5. Oslabljuje imunitet

Šećer utiče na bijela krvna zrnca tako što ih oslabljuje te su ona 40 posto manje učinkovita u očuvanju imuniteta. Takođe, šećer neutralizuje djelovanje vitamina C.

6. Uzrokuje brojne bolesti

Šećer utiče na razvoj različitih bolesti - od depresije i gojaznosti, preko dijabetesa do karcinoma.

Za kraj:

Još jednom razmislite hoćete li tu čokoladu koju držite u ruci pojesti sada ili kada vam baš dođe potreba za slatkim? Ili možda - nikada. Bijeli šećer nije nimalo bezazlen. Loš je isto kao alkohol i cigarete, prenose VIjesti.rs.

Bonus video: