Suđenje Mandiću i Radunoviću: DVD je autentičan i nije falsifikovan

“Tužilaštvu je jasna sudbina optužnog predloga i samo im treba da prođe još više vremena”, ocijenio je branilac
86 pregleda 45 komentar(a)
Slaven Radunović, Foto: Savo Prelević
Slaven Radunović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.04.2017. 12:06h

Na suđenju poslanicima Demokratskog fronta Slavenu Radunoviću i Andriji Mandiću u Višem sudu u Podgorici sudija Vladimir Novović danas je uručio izvještaj sekretarijata Sudskog savjeta o vještačenju DVD snimka sa protesta 24. oktobra, nakon čega je državna tužiteljka u Višem državnom tužilaštvu Ljiljana Lakić je zatražila odlaganje glavnog pretresa da bi se o tom izvještaju izjasnila. Mandić i Radunović su optuženi da su počinili krivično djelo nasilana promjena ustavnog uređenja na protestima u oktobru 2015. godine.

Branilac okrivljenih Nikola Bulatović je ovakvo izjašnjenje tužioca ocijenio da to predstavlja zloupotrebu ovlašćenja, jer se radi o dopisu od svega nekoliko rečenica.

“Tužilaštvu je jasna sudbina optužnog predloga i samo im treba da prođe još više vremena”, ocijenio je branilac.

U izvještaju piše da je DVD snimak, koji je odbrana predložila, autentičan i da nije falsifikovan.

“Mi smo više puta i do sada govorili kako se vrhovno državno tužilaštvo našlio u vrlo nepriatnoj situaciji. Prva neprijatnost je bila na početku ovog procesa, ja moram da podsjetim našu javnost da je Viši sud u Podgorici dva puta odbjao optužni predlog tužilaštva iz jednostavnog razloga, jer sudije nijesu mogle da utvrde da postoji bilo kakav osnov za vršenje krivičnog djela", kazao je Mandić nakon ročišta. On je rekao da je uz pomoć jedne vrste nasilja i pritiska Apelacionog suda otvoren taj proces.

" Sada kada mi insistiramo da se na osnovu iznijetih dokaza i svega onoga što se čulo u sudu dobijemo napokon priliku da iznesemo završnu riječ i da vidimo kakva će presude biti, a nemamo nikakve dileme da je dosadašnji tok suđenja pokazao da ovdje ne postoji nikakvo krivično djelo i da sudiji nije težak posao da donese odluku, onda tužilaštvo zloupotrebljava procesna ovlašćenja i prosto odlaže momenat kada treba da bude saopštena odluka suda. To nije prvi put da radi ovo tužilaštvo. Mi smo više puta isticali da je tužilaštvo upotrijebljeno ili zloupotrijebljeno od strane ovog režima u borbi protiv Demokratskog fronta i ovo je samo jedna akcija tužilaštva koja se vodi protiv DF-a, a za potrebe Demokratske partije socijalista. DF će svakako sve to izdržati. Mi znamo da branimo pravdu i istinu i mi znamo da ćemo u konačnom da budemo pobjednici”, izjavio je Mandić.

Slaven Radunović je kazao da u izvještaju piše da je dokaz - DVD, koji su predložili, vjerodostojan i da nije falsifikat.

"To je sve što piše u par rečenica obrazloženo tako da je naravno moglo odmah da se pristupi gledanju snimka. Međutim, tužilaštvo današnjim činom ne otežava rješavanje ovog postupka, nego razvlači donošenje oslobađajuće presude iz prostog razloga što jedna oslobađajuća presuda u ovoj opužnici kojom smo Andrija i ja tuženi za takozvani “prvi državni udar”. Itekako se usložnjava problematika onog sljedećeg udara gdje su neki drugi ljudi, Andrija je i u tom slučaju, optuženi odnosno osumnjičeni, za sada. Znači ovo je jedna koordinisana akcija Vrhovnog državnog tužilaštva kroz potez osporavanja oslobađajuće presude koja treba da građinima Crne Gore i ukupnoj javnosti i međunarodnoj javnosti ustvari predstavi suštinu i jednog i drugog slučaja. I nama je potpuno jasno i mi smo predpostavljali danas da će sve napraviti - tužilaštvo da dođe do odugovlačenja, a mi smo i na prošlom ročištu tražili da iz razloga ekonomičnosti postupka, a zašto da ne kažem i iz političkih razloga, jer želimo što prije da dođemo do ove presude da se, ako treba, i odustane od našeg predloga. Međutim sud je insistirao da se ipak izjasni vještak i on se izjasnio da je DVD u skladu sa propisima i nikakvog razloga nije bilo da se danas ne odgleda, apsolutno nikakvog osim ovog o kojem sam pričao”,otkrio je sadržinu izvještaja novinaraima Radunović.

Bonus video: