Deset godina teatra "Čedo Dragović“ u Baru

Od 24. do 30. aprila barski Teatar “Čedo Dragović” organizuje jubilarni X Festival dječijeg teatra Crne Gore
256 pregleda 0 komentar(a)
Čedo Dragović
Čedo Dragović
Ažurirano: 05.04.2017. 08:41h

I ovog proljeća Dom kulture Bar ugostiće tradicionalnu smotru dječijeg dramskog stvaralaštva Crne Gore. Od 24. do 30. aprila barski Teatar “Čedo Dragović” u saradnji sa JP Kulturni centar Bar, Ministarstvom prosvjete, osnovnim školama Bara i Crne Gore, a uz podršku Vlade, Opštine i Ministarstva kulture, organizuje jubilarni X Festival dječijeg teatra Crne Gore, kojem će prethoditi opštinske smotre dječijih pozorišta. Ovim povodom, u subotu 29. aprila u Dvorcu kralja Nikole u Baru biće organizovan omaž pokojnom legendarnom Čedu Dragoviću.

“Festivalom ćemo ujedno obilježiti i prvu deceniju rada i postojanja Teatra. Poštujući 50 godina dramskog stvaralaštva doajena Čeda Dragovića, a u cilju pozorišnog stvaralaštva Bara i afirmacije dječijeg dramskog stvaralaštva, inicirao sam i pripremio potrebnu dokumentaciju za osnivanje NVO Teatar 'Čedo Dragović' 2007, a prethodno dobio saglasnost porodice Dragović. Odluka o osnivanju Teatra donijeta je četvrtog aprila 2007. kada smo predsjednika izabrali Slavka Petrovića, za predsjednika Skupštine Nikolu Đukanovića, a za sekretara Ljiljanu Raičević, priča o jubileju mr Miodrag Banović, član Teatra i direktor dječijeg dramskog festivala.

Ovaj festival je i osnovni projekat Teatra, a iznikao je iz Festivala dječijeg stvaralaštva “Četiri godišnja doba” održanog 1999. “kada u Baru nije bilo ansambala u kojima su se mogla angažovati talentovana djeca u raznim umjetničkim programima”. Banović ističe da u Teatru očekuju da ovaj Festival bude uvršten u popis nematerijalne kulturne baštine u Ministartvu kulture, uz predlog Ministarstvu prosvjete da se od školske 2017/18. “pozorište uvrsti kao izborni predmet u osnovnim školama”.

“Da bismo Čedove savremenike podsjetili, a mladim generacijama pojasnili zašto smo barsko pozorište nazvali Teatar 'Čeda Dragović', ističem da je Čedo za života režirao 35 predstava, glumio u 26 pozorišnih komada, na filmu i TV-u ostvario je sedam rola. U Baru je od 1977-2000. režirao gotovo sve manifestacije povodom državnih praznika i jubileja. Laureat je najznačajnijih nagrada i priznanja koja su se u SFRJ dodjeljivala u svijetu amaterskog dramskog stvaralaštva. Ostvario je i za jugoslovenske okvire impresivan doprinos razvoju pozorišne umjetnosti”, dodao je Banović.

Dugogodišnji prijatelji i saradnici Čeda Dragovića u pozorišnim projektima koje je sproveo u Baru bili su pored Petrovića i Banovića još i Radovan-Rašo Vulićević, Nikola Šaranović, Frano Kirović, Ćazim Perazić, Nikola Đukanović, Milan Vujović, Vladimir Cerović, Dragiša Simović, Rajko Joličić, Ljiljana Raičević, Suzana Jovanović, Dragana Crnčević, Nada Martinić.

U programima barskog KUD “Jedinstvo”, sa Čedom su na velikoj sceni uspješno sarađivali i Dijana Marojević, Slavica Milenković, Slavica Labović, Mira Spičanović, Alma Dragović, Milić Dragović, Nedeljka Pavlović, Krsman Popović, Miki Milosavljević, Elizabeta Đorevska, Ljiljana Stjepanović, Vasja Stanković, Slobodan Marunović, Ante Baković, Petar Kandić...

Bonus video: