Ovacije za "Let iznad kukavičjeg gnijezda" u Beogradu

Ispunjena sala Beogradskog dramskog nagradila je režiju silovitim aplauzom
51 pregleda 1 komentar(a)
Let iznad kukavičjeg gnijezda, Foto: Zetskidom.me
Let iznad kukavičjeg gnijezda, Foto: Zetskidom.me
Ažurirano: 05.04.2017. 06:45h

Predstava “Let iznd kukavičjeg gnijezda” Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” nedavno je izvedena u Beogradskom dramskom pozorištu. Na sceni ovog tetara ovaj komad igra se odavno, ali je brojna beogradska publika željela da vidi crnogorske glumce, drugačiji pristup reditelja Dijega de Breje, predstavu sa Cetinja...

“Sklopili smo sve, opet smo pronašli motivacije. Čini mi se da je dobro za predstavu da se igra, da ona putuje, da pokažemo ljepotu Kraljevskog pozorišta i Cetinja. Puno smo radili na ovoj predstavi, bitno je da predstava živi“, kazao je uoči izvođenja reditelj Dijego de Breja.

Sala Beogradskog dramskog ispunjena do posljednjih redova nagradila je režiju silovitim aplauzom vraćajući Srđana Grahovca, Dejana Ivanića, Dušana Kovačevića, Branimira Popovića, Jelenu Simić, Juliju Milačić, Aleksandra Gavranića, Omara Bajramspahića, Marka Todorovića i ostatak ekipe komada, četiri puta na scenu.

“Prije početka predstave imao sam neki strah zato što se ovdje igra 'Let iznad kukavičjeg gnijezda' i igrali su ga preko sto puta. Ipak po reakcijama publike tokom predstave, na poklonu, vidio sam da su baš lijepo primili našu predstavu, to me je veoma usrećilo“, kazao je Omar Bajramspahić, glumac u predstavi.

“Let iznad kukavičjeg gnijezda”, djelo američkog noveliste i esejiste, Kena Kejsija, kao i čuveni filmski klasik Miloša Formana oduvijek intrigiraju. Ovu priču, Dijego de Breja sa ekipom crnogorskih glumaca vješto je ispričao, kazao je nakon odgledane predstave, priznati beogradski reditelj Nikita Milivojević.

“Uvijek kada imate tako veliki naslov i tako dobru priču, nekako ste na sigurnom putu, ne možete mnogo da pogriješite. Ja jako volim taj film i ne znam da li postoji neko ko ne voli taj film, zaita je antologijski. Mislim da su oni vrlo vješto i lijepo ispratili priču, po reakciji publike rekao bih da se svima dopalo. To je toliko moćna priča o potrebi da se borimo za to da živimo slobodno i ona uvijek nađe svoj put. Drago mi je da sam vidio ovu predstavu i glumce koje dugo nisam vidio, a znam ih iz nekih bivših vremena, jako su dobri”, kazao je o “Letu iznad kukavičjeg gnijezda” reditelj Nikita Milivojević.

Predstva “Let iznad kukavičjeg gnijezda”, zajednička dramatizacija reditelja i Stele Mišković, čiju scenografiju, izbor muzike i dizajn svijetla potpisuje Dijego de Breja, oduševila je Beograd i započela veliku turneju Kraljevskog pozorišta sa Cetinja. Ona se nastavlja već 30. aprila u Zagrebačkom kazalištu mladih izvođenjem predstave “Dokle pogled seže”, u režiji jednog od vodećih evropskih reditelja Arpada Šilinga. Uslijediće gostovanja ovog komada na scenama u Ljubljani, Somboru, Bitolu, MESS Festivalu...

Bonus video: