Više od 30 država juri za "teroristima"

Vlada je uputila zahtjeve za međusobnu pravnu pomoć na adresu nekoliko zemalja... Riječ je o više od 30 država, kazali su iz tužilaštva
82 pregleda 86 komentar(a)
Ivica Stanković, Milivoje Katnić, Foto: Savo Prelević
Ivica Stanković, Milivoje Katnić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.04.2017. 05:22h

Iz Specijalnog državnog tužilaštva saopšteno je da je Vlada od preko 30 država tražila pomoć u rasvjetljavanju pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, ali „Vijestima“ iz te institucije nije saopšteno o kojim zemljama je riječ.

Iz tužilaštva, kojim rukovodi Milivoje Katnić, potvrđeno je jedino da je zahtjev za međusobnu pravnu pomoć proslijeđen Sjedinjenim Američkim Državama, što je nedavno i saopštila ambasadorka te zemlje u Podgorici Margaret En Uehara.

“Kao što je uvažena ambasadorka Margaret En Uehara izjavila u intervjuu za ND Vijesti, Vlada Crne Gore uputila je zahtjeve za međusobnu pravnu pomoć na adresu nekoliko zemalja, uključujući Sjedinjene Države. Riječ je o više od 30 država od kojih je zatražena međunarodna pravna pomoć, što je uobičajena procedura kada postoje saznanja da bi se na teritoriji tih država mogli naći dokazi važni za krivični postupak koji vodi Tužilaštvo“, odgovoreno je „Vijestima“ iz SDT-a.

Iz srpskih i kosovskih bezbjednosnih službi mjesecima ne odgovaraju na nekoliko pitanja “Vijesti” o navodnom pokušaju državnog udara u Crnoj Gori.

Premijer Duško Marković rekao je američkom magazinu Tajm da su tajne službe nekih članica NATO-a potvrdile Crnoj Gori informaciju da je na izborni dan spreman državni udar i da su ga organizovala dva pripadnika ruske vojne tajne službe...

To su iz opozicionog Demokratskog fronta nekoliko puta javno negirali.

Član Predsjedništva tog političkog saveza Nebojša Medojević, tvrdio je da su Milo Đukanović, Marković i Katnić od obavjestjanih službi SAD i UK upozoreni da prestanu da iznose nesitine da “su one obavijestile Crnu Goru o lažnom državnom udaru”.

“Nijedna od tih službi, kao ni ANB nijesu imale nikakva saznanja o pripremi lažnog državnog udara. Jedini koji su znali sve o lažnom državnom udaru su Đukanović i Beba Popović, kao autori i Katnić kao izvršilac. Nakon početne blamaže poslije objavljivanja ove tragikomične bajke na dan izbora 16. oktobra 2016. i nakon hitnog susreta Đukanovića i (Aleksandra) Vučića u ponedeljak 17. oktobra 2016. godine, po nalogu Vučića umiješala se BIA u montaži lažnih dokaza o umiješanosti nekih ruskih obavještajaca u čitavu sprdnju... Nakon upozorenja od strane SAD i UK, Đukanović, Marković i Katnić su odmah prestali da se pozivaju na njihove službe.... Sprdnja se nastavlja. Represija prema DF-u se nastavlja... Svima je jasno da iza toga stoji Vlada”, napisao je nedavno Medojević.

Prije nego je dio čelnika DF-a, međutim, osumnjičen da je imao udjela u toj priči, a nedugo nakon prvih hapšenja u Podgorici za pokušaj terorizma i stvaranje kriminalne organizacije, saradnik predsjednika Ukrajine Petra Porošenka, objavio je da su njihove službe spriječile državni udar u Crnoj Gori i “pobijedile rusku obavještajnu službu”.

“Ukrajinske specijalne službe izvele su jedinstvenu operaciju za sprečavanje državnog udara u Crnoj Gori”, napisao je tada na svojoj stranici na Fejsbuku ukrajinski politički tehnolog Taras Berezovec.

On je istovremeno konstatovao da je neuspjeh državnog udara u Crnoj Gori i pokušaj smjene (tadašnjeg) premijera Mila Đukanovića — jedinstvena operacija u inostranstvu: “Duel u kojem je ukrajinska kontraobavještajna služba sigurno pobijedila rusku obaveštajnu službu... Zapadne specijalne službe nikad ne bi mogle tako brzo i efikasno da otkriju i neutralizuju više od 30 učesnika zavjere, da nije bilo SBU”, napisao je novinar, a prenio je Sputnik.

Berezovec je tada saopštio i da je većinu navodnih zavjerenika, ukrajinska kontraobavještajna služba predala američkim kolegama.

Na spisku osumnjičenih za planiranje terorističkog napada je 25 osoba, a iz Specijalnog tužilaštva nedavno su najavili da će optužnica biti podignuta najkasnije do 16. aprila.

Među osumnjičenima su i lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević, koji ponavljaju da ih nema u navodnim dokazima tužilaštva i da ne poznaju nikoga od osoba koje se pominju u spsima predmeta.

U najnovijoj tužilačkoj naredbi o proširenju istrage piše da su ti opozicionari još početkom 2016. godine prihvatili plan Rusa Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova o terorizmu u Crnoj Gori.

To, međutim, ne korespondira sa navodima gotovo svih dosadašnjih naredbi u kojima piše da su Rusi kriminalnu organizaciju formirali septembra 2016.

Svjedok saradnik Saša Sinđelić tokom saslušanja je kazao da mu je Šišmakov na jednom od prvih sastanaka u Moskvi, kazao da su lideri DF-a dolazili kod njih i da je “sve dogovoreno”...

Njihova imena, međutim, niko od optuženih i svjedoka ne pominje. Za grupu osuđenu na osnovu sporazuma o priznanju krivice, sud je konstatovao da su bili “zavedeni od šefova kriminalne organizacije”, ali su ovi tokom procesa saopštili da ne znaju ko su...

Tužilaštvo, takođe, ne saopštava javnosti materijalni dokaz koji direktno dovodi u vezu čelnike DF-a sa Rusima osumnjičenim da su vođe organizovane kriminalne grupe i navodni pripadnici vojne obavještajne službe.

U tužilaštvu nezvanično tvrde da je posredan dokaz veza između Podgoričanina Ananija Nikića, navodno saradnika FSB i pritvorenog vozača DF-a Mihaila Čađenovića, koji je negirao da ga poznaje. Nikić je u nedjelju uhapšen u regiji Rostov u Rusiji, po potjernici Interpola Podgorica.

“Slijedi komunikacija između Crne Gore i Rusije u vezi izručenja”, saopšteno je prekjuče iz Uprave policije.

Katnić sada na mukama da dokaže da je Nikić terorista

Iz DF-a juče su konstatovali da je Katnić doveden u nezgodan položaj zadržavanjem u pritvoru u Rusiji Ananija Nikića: “On se sada nalazi u velikoj nuždi, jer bi trebalo da isporuči organima Rusije sve dokaze koji govore o navodnoj umiješanosti Nikića u kriminalne radnje, za šta ga, na osnovu jedne televizijske emisije, tereti SDT”.

Oni su objasnili da je nakon te emisije, srpski obavještajac Slavko Nikić i pred tužilaštvom Srbije potvrdio da je Ananije Nikić bio prevodilac izvjesnom Rusu koji je razgovarao sa njim. “Slavko Nikić svjedoči da niko, ni Rus, ni Ananije Nikić, nijesu od njega tražili da uradi bilo šta protivzakonito”...

Iz tog političkog saveza tvrde da će ruski državni organi sada biti u prilici da doznaju šta je to toliko “opasno” uradio Ananije Nikić: “A SDT i crnogorski režim samo na izjavi Slavka Nikića mjesecima prave konstrukcije na osnovu kojih lažno optužuju i rusku državu i DF i Ananija Nikića”.

“Što se tiče DF-a, još jednom ističemo da Ananija Nikića znamo kao čestitog i korektnog čovjeka i nekoga ko je usluge prevođenja pružao i DF-u i drugima. Smatramo, takođe, da su optužbe Milivoja Katnića o tome kako je Ananije Nikić pripadnik FSB-a neutemeljene i lažne, što je svojstveno Katniću, jer ruski državni organi, naravno, kao uostalom ni američki, ne hapse svoje agente na zadatku i o tome još obavještavaju javnost i protivnike”, piše u saopštenju DF-a.

Bonus video: