"SDT BI SAD TREBALO DA RUSIMA ISPORUČI DOKAZE"

DF o zadržavanju u pritvoru Ananija Nikića: Katnić u nezgodnom položaju

"Pošto se Ananije Nikić sada nalazi u pritvoru, mučenje Mihaila Čađenovića treba prekinuti i momentalno ga osloboditi", poručili su iz DF
44 komentar(a)
Ananije Nikić (Novine)
Ananije Nikić (Novine)
Ažurirano: 04.04.2017. 17:06h

Zadržavanjem u pritvoru u Rusiji Ananija Nikića državni organi te zemlje su doveli u nezgodan položaj specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića, saopšteno je danas iz Demokratskog fronta (DF).

Podgoričanin Ananije Nikić (59) uhapšen je juče u ruskoj regiji Rostov zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo stvaranja kriminalne organizacije.

"On (Katnić) se sada nalazi u velikoj nuždi, jer bi trebalo da isporuči organima Rusije sve dokaze koji govore o navodnoj umiješanosti Ananija Nikića u kriminalne radnje, za šta ga, na osnovu jedne televizijske emisije, tereti SDT. Naime, nakon te TV emisije, srpski obavještajac Slavko Nikić je i pred tužilaštvom Srbije potvrdio da je Ananije Nikić bio prevodilac izvjesnom Rusu koji je razgovarao sa njim. Slavko Nikić svjedoči da niko, ni Rus, ni Ananije Nikić, nijesu od njega tražili da uradi bilo šta protivzakonito, jer, kako je istakao, da su to tražili, on bi ih odmah prijavio u policiju, što je inače u opisu njegovog posla prikupljača i dostavljača informacija za potrebe obavještajnih organa. Slavko Nikić je Aleksa Žunjić našeg vremena, profesionalac koji je mnoge prijavio, bio i agent provokator, pa je sigurno da ne bi drugačije postupio ni u ovom slučaju. Zato on nije imao razloga da bilo šta krije od svojih kolega Milivoja Katnića i Saše Čađenovića, da bilo šta prećuti ili izostavi. A, da li je nešto dodao, to ćemo saznati nakon iskaza koji će dati Ananije Nikić", navodi se u saopštenju DF.

Iz tog političkog saveza su dodali da će sada ruski državni organi biti u prilici da doznaju šta je to toliko "opasno'" uradio Ananije Nikić.

"A SDT i crnogorski režim samo na izjavi Slavka Nikića mjesecima prave konstrukcije na osnovu kojih lažno optužuju i rusku državu, DF i Ananija Nikića. Takođe, posebno je odvratna Katnićeva konstrukcija da je, navodno Rus koji je Ananija angažovao kao prevodioca, ustvari optuženi Popov, čime se Ananije Nikić povezuje sa događajima od 16. oktobra, iako Slavko Nikić u intervjuu IN4S-u decidno tvrdi da ni jednog od Rusa koji se potražuju preko Interpolove potjernice, znači ni Širokova, ni Popova, nikad u životu nije vidio. A, iako je Slavko Nikić, takođe više puta saopštio da nikada nije vidio Mihaila Čađenovića, niti čuo njegovo ime, on se već dva mjeseca, potpuno nevin, nalazi u zatvoru. Čak i fotografija vozila s tablicama, kojim su se na sastanak dovezli Rus i Ananije, a koju je na licu mjesta napravio saradnik Slavka Nikića jasno opovrgava mogućnost da se radi o Mihailu Čađenoviću i njegovom vozilu", kazali su iz DF.

Iz DF su rekli i da sud kao razlog zadržavanja Čađenovića u pritvoru navodi opasnost od uticanja na saučesnika, odnosno na Ananija Nikića.

"Pošto se Ananije Nikić sada nalazi u pritvoru, mučenje Mihaila Čađenovića treba prekinuti i momentalno ga osloboditi. Još jednom ističemo da Ananija Nikića znamo kao čestitog i korektnog čovjeka, i nekoga ko je usluge prevođenja pružao i DF-u i drugima. Smatramo, takođe, da su optužbe Milivoja Katnića o tome kako je Ananije Nikić pripadnik FSB-a neutemeljene i lažne, što je svojstveno Katniću, jer ruski državni organi, naravno, kao uostalom ni američki, ne hapse svoje agente na zadatku i o tome još obavještavaju javnost i protivnike", zaključuje se u saopštenju DF-a.