NHL neće prekidati sezonu zbog ZOI u Pjongčangu

"Kako bismo razjasnili situaciju, potvrđujemo da ćemo raspored za sezonu 2017/18. napraviti bez pauze za ZOI i ovime slučaj smatramo zvanično zatvorenim", kaže se u saopštenju
1 komentar(a)
hokej, Foto: Reuters
hokej, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.04.2017. 08:07h

Američko-kanadska profesionalna liga u hokeju na ledu (NHL) objavila je da neće učestvovati na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu naredne godine i da raspravu po tom pitanju smatra završenom.

"I ranije smo jasno naznačili da smo, bez obzira što je većina klubova protiv prekidanja sezone zbog učestvovanje nekih igrača na Olimpijskim igrama, otvoreni za slušanje predloga drugih zainteresovanih strana. Prošlo je više mjeseci bez ikakvog smislenog dijaloga, već je samo Međunarodni olimpijski komitet uslovio nastupanje NHL igrača u Pekingu 2022. time da nastupe i u Pjongčangu 2018", navodi se u saopštenju NHL-a.

"Kako bismo razjasnili situaciju, potvrđujemo da ćemo raspored za sezonu 2017/18. napraviti bez pauze za ZOI i ovime slučaj smatramo zvanično zatvorenim", dodaje se u saopštenju, prenosi Hina.

Iz NHL-a su objavili da prema sprovedenim anketama među navijačima pauzu od 17 dana zbog Igara u Pjongčangu 73 odsto ljubitelja hokeja u SAD-u, ali samo 47 odsto u Kanadi.

Igrači iz NHL-a nastupili su na svim ZOI od Nagana 1998. godine do sad, a osim duge pauze usred sezone, vlasnici klubova prigovarali su i zbog brojnih povreda koje su igrači zadobijali tokom nastupa za svoje reprezentacije.

Prošle nedjelje je MOK objavio da je Međunarodni savez hokeja na ledu (IIHF) pristao da plati putne troškove i osiguranje za NHL igrače kako bi oni nastupili u Pjongčangu. Do sada je te troškove za posljednjih pet ZOI na kojima su igrali NHL igrači plaćao MOK, ali iz krovne svjetske sportske organizacije su objavili da ovog puta to neće učiniti.

Bez obzira na ishod pregovora između IIHF-a i NHL-a, neki igrači su već najavili da će sigurno nastupiti u Pjongčangu.

Bonus video: