Završeno suđenje za "Ramadu": Opovrgnuta odbrana Obradovića

"Vještak Nenad Stanišić je naveo da su održavani skupovi "SD", te da nije bilo skupova Direkcija za Željeznice, i da su fakture plaćene od Direkcija za Željeznice...", kazao je specijalni tužilac
73 pregleda 30 komentar(a)
Nebojša Obradović, Foto: Savo Prelević
Nebojša Obradović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.04.2017. 16:55h

Završnim riječima specijalnog tužioca i odbrane, okončano je suđenje okrivljenom Nebojši Obradoviću, direktoru Direkcije za željeznicu, optuženom za zloupotrebu službenog položaja. Sudija Ana Vuković je zakazala izricanje presude za 13. april u Višem sudu u Podgorici.

Specijalni tužilac Veljko Rutović u završnoj riječi je predložio da sud oglasi krivim i osudi Nebojšu Obradovića, jer je tokom postupka, po njegovoj ocjeni, dokazano da je Direkcija za Željeznicu platila skupove grupi građana 22. jula 2015. i poitičkoj partiji "Socijaldemokrate" 14. januara 2016., koji su održani u hotelu "Ramada".

"Dokazima, odnosno fakturama za održane skupove koje je hotel "Ramada" dostavila Direkciji za Željeznice, a koje je platio Obradović, koji ima svojstvo službenog lica i javnog funkcionera, opovrgnuta je odbrana okrivljenog. Patricija Pobrić, menađžer u hotelu "Ramada" i Svetlana Goranović rekle su da Direkcija za Željeznice nije održavala skupove u "Ramadi". Vještak Nenad Stanišić je naveo da su održavani skupovi "SD", te da nije bilo skupova Direkcija za Željeznice, i da su fakture plaćene od Direkcija za Željeznice. Ne postoje ni zapisnici sa sastanaka Željeznice, a razgovaralo se o budžetu. Smatram da je nesumnjivo dokazano da je Obradović izvršio krivično djelo", kazao je specijalni tužilac.

Advokat Nikola Martinović, branilac okrivljenog, smatra da nije moguće postupati po dijelu optužnice koji se odnosi na to da je Socijaldemokratama navodno pribavljena materijalna korist, plaćanjem njihovog skupa od strane Direkcije za željeznice, ističući da je u julu 2015. godine održan skup građana i da "SD" u to vrijeme nije bila registrovana kao partija. On je istakao da je, vezano za događaj iz januara 2016, utvrđeno da je fakura hotela „Ramada“ bila ispravna, pa da nije jasno kako se to može smatrati kao krivično djelo.

"Plaćanje ne vrši ni okrivljeni ni službe kojima je nadređen već Ministarstvo saobraćaja i pomorstva – ukazao je Martinović, dodajući da se na zahtjevu za plaćanje nalaze tri potpisa, a da nijedan nije Obradovića ili njegovih službenika. Hipotetički govoreći, da bi se u slučaju i kada bi se prihvatilo da je Obradović „neurednu fakturu primio kao urednu“, onda govorilo o krivičnom djelu nesavjestan rad u službi a ne zloupotreba službenog položaja", smatra Martinović.

On je dodao da je tužilac namjeravao da kroz nalaz vještaka telekomunikacione struke i listinge određenih brojeva dokaže da sastanak službenika Direkcije za željeznice u „Ramadi“ nije održan. On je naveo da je nalaz vještaka Predraga Boljevića pokazao da vremenski okvir dozvoljava mogućnost da su u hotelu održani sastanci Direkcije.

"Nalaz i mišljenje vještaka informacione struke Nenada Stanišića, predstavlja rasipanje novca, s obzirom da se radi, o utvrđivanju događaja koji ne mogu imati uticaj na tok postupka. S obzirom da je server „Ramade“ priključen na internet, da hotel nema politiku bezbjednosti ni ozbiljan sistem zaštite, jasno je da postoji velika vjerovatnoća i mogućnost da se sa udaljenog mjesta pristupi bazi podataka hotela", kazao je branilac. Motivi za pokretanje postupka nijesu bili mu poznati, ali da ih danas pretpostavlja.

"Sudeći po aktuelnim aktivnostima državnog tužilaštva, očigledno je i javno dostupno da su neke političke grupacije početkom prošle godine pokušale izvršiti nedozvoljen uticaj kako bi osvojili vlast ili svrgli zakonito izabrane organe vlasti. O tome svjedoče napisi u medijima i na osnovu njih se može utvrditi i identitet tih lica i njihov motiv. Na osnovu iskaza sadašnjeg predsjednika parlamenta i lidera "Socijaldemokrata" Ivana Brajovića o navodnim ucjenama poslanika, te aktuelnih postupaka tužilaštva i političke pripadnosti lica koji su pokrenuli slučaj „Ramada“ mogu se otkriti motivi. Otpuštena menadžerka u hotelu „Ramada“ Patricija Pobrić je osoba koja je omogućila da se sa „udaljenog mjesta pristupi sistemu hotela "Ramada“. Pobrić najbolje zna da Obradović nema veze sa onim radnjama koje su mu stavljene na teret. Tražim da sud Obradovića oslobodi odgovornosti za krivično djelo za koje se tereti", kazao je Martinović.

U završnoj riječi okrivljeni Obradović je kazao da mu ovaj sudski proces djeluje nestvarno.

U završnoj riječi okrivljeni Obradović je kazao da mu ovaj sudski proces djeluje nestvarno

"Mi se ovdje u sudu bavimo da li sam potrošio nezakonito 900 eura, što je za mene nestvarno. Budžet Direkcije za Željeznicu za prošlu godinu je iznosio 17 miliona eura, i državni revizor je kontrolisao i nalaz je takav da nije imao ni jednu primjedbu. Za pet godina, koliko sam na čelu Direkcije, budžet je iznosio 60 miliona eura, i sada se meni sudi za nešto što su Patricija Pobrić, menadžerka hotela "Ramada" i poslanik Mladen Bojanić rekli da sam nezakonito potrošio 900 eura. Za to nisu ponudili nikakav dokaz. Nisam imao komunikaciju sa hotelom, ve je sve organizovao Emil Durumbašić, i Željeznica je platila održavanje svojih skupova. Ovo je politički montiran proces i afera sa ciljem da se diskredituje predsjednik "Socijaldemokrata" Ivan Brajović, partija "SD" a krajnji cilj je onemogući konstituisanje vlade. Pobrić i Bojanić su manipulisali podacima, govoreći da ja nisam kriv, već tadašnji ministar saobraćaja Brajović. Nemaju potrebe to da rade, to je licemjerno. Nisu se ni jednog trenutka zapitali da li su pretjerali. Pobrić i Bojanić su spremni da uništavaju živote. Sve što je Pobrić rekla je neistina i laž. Za događaje od 22. jula 2015., i 14. januara 2016., hotel "Ramada" nije izdao fiskalne račune, a to znači da su ti događaji besplatni. Njih dvoje se bave politikom na nečastan i neljudski način, kazao je Obradović.

Dodao je da sudiji neće biti teško da donese oslobađajuću presudu.

U optužnom predlogu se navodi da je Nebojša Obradović 08. februara 2016., protivpravnim iskorišćavanje svog službenog položaja, pribavio korist političkoj partiji „Socijaldemokrate Crne Gore“, a oštetio Direkciju za željeznice, jer je platio račun od 565 eura za održavanje skupa grupe građana 22. jula 2015. u hotelu „Ramada“. U drugoj tački optzužnice se navodi da je Obradović platio račun za „SD“ u iznosu u 389,25 eura, za skup održan 14. januara 2016.

Bonus video: