SAVJETI STRUČNJAKA ZA VEZE

Kroz četiri bitne stavke otkrijte da li ste spremni za zajednički život

Finansije su nažalost čest uzrok svađa u ljubavnim vezama, morate biti svjesni načina na koji vaš partner upravlja s novcem i razlučiti odgovarate li jedno drugom i po tom pitanju
62 pregleda 0 komentar(a)
veza, Foto: Shutterstock
veza, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.04.2019. 22:32h

Od prvog poljupca do zajedničkog života prolazimo mnoge bitne korake u vezi. Javno objavljivanje ljubavi, prva zaljubljena fotografija na društvenim mrežama, upoznavanje sa porodicom i prijateljima pa i potpuno upoznavanje samih sebe - sve su to mali koraci koji, u slučaju da ste zaista naišli na svoju 'bolju polovinu', polako, ali sigurno vode do zajedničkog života.

Hoće li on biti trajan ili ne nikad sa sigurnošću ne možemo znati, no, prije donošenja te velike odluke, potrebno je osvijestiti četiri važne stavke u našim ljubavnim odnosima, vjerujemo li savjetima stručnjaka za veze Madeleine Mason.

Ona je za britanski Independent otkrila kako, poučena iskustvom u svom poslu, sa sigurnošću može tvrditi da nema ispravnog 'vremenskog recepta'.

- Ne postoji idealno vrijeme koje možemo primijeniti na sve parove. Nedelje, mjeseci, godine - svaki od mojih klijenata imao je potpuno drugačije iskustvo o tome kad su započeli sa zajedničkim životom - izjavila je Mason.

No, svima koji razmišljaju o tom koraku, savjetuje sljedeće:

1. Javna veza

Vaši prijatelji i porodica moraju biti upoznati s osobom s kojom ćete dijeliti životni prostor i dane pred vama. To je svojevrsna potvrda da ste oboje 'načisto' s prirodom vašeg odnosa.

Ako vaš partner nema potrebu približiti vas svojim bliskim ljudima, vjerujete li mu dovoljno da s njim započinjete i završavate svaki dan?

2. Razgovor o budućnosti

Ne započinjite s nekim zajednički život ako niste razjasnili lične želje o tome kako bi vaša budućnost trebala izgledati. Namjeravate li jednog dana ući u brak, želite li oboje djecu? To su bitna pitanja oko kojih ćete u jednom trenutku početi voditi svakodnevne rasprave. Spriječite to prije nego što će se one odvijati svakoga jutra za doručkom.

3. Razgovor o finansijama

Ponekad neugodan, taj je razgovor ipak nužan. Prije no što s nekim krenete dijeliti stan i životne troškove, morate biti svjesni koliko je svako od vas spreman financijski uložiti. Zavisno od materijalnih primanja, nužno je napraviti svojevrstan plan troškova zajedničkog života, kako biste bili sigurni da ćete moći zajedno 'izgurati' mjesec.

Takođe, finansije su nažalost čest uzrok svađa u ljubavnim vezama. Morate biti svjesni načina na koji vaš partner upravlja s novcem i razlučiti odgovarate li jedno drugom i po tom pitanju.

4. Želja za zajedničkim životom koja proizlazi isključivo iz ljubavi

- Razmišljate li o zajedničkom životu samo kako biste si međusobno olakšali finansijsku situaciju, činite grešku - upozorava stručnjak za veze i savjetuje da u tom slučaju razmislite o cimeru, a ne o tome da vašeg mladića ili djevojku učinite cimerom.

Bez obzira na to što nema pravila u omjeru ljubavi, želje za zajedničkim životom i racionalno razmišljanje o tom koraku, kako biste zaista bez 'zamagljenog i zaljubljenog uma' spoznali ove činjenice, nemojte nigdje žuriti.

- Žurba vas samo može odvesti u razočaranje. Dopustite sebi upoznavanje i  sve ono čega više neće biti kad počnete zajedno živjeti - savjetuje Mason i napominje kako, ako ipak postoji idealno vrijeme, onda ono ne bi trebalo biti kraće od tri mjeseca zabavljanja.

Razdoblje od tri do šest mjeseci optimalno je da shvatite ima li vaša veza podlogu za eventualnu zajedničku budućnost, pa i prvi korak ka njoj - ključeve zajedničkog stana, prenosi Jutarnji.