"Oni su mene zamijenili čovjekom koji veze nema"

Gosti Reflektora su bili Milisav Dragojević (NVO Centar za željeznička istraživanja), Dragomir Minić (zviždač zaposlen u ŽPCG) i Milan Banković (pomoćnik ministra saobraćaja)
119 pregleda 0 komentar(a)
Reflektor, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Reflektor, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 04.04.2017. 19:47h

Reflektor se bavio stanjem u željezničkom saobraćaju koje je nikad gore. U emisiji je najavljeno da će doći do određenih smjena, ali i da će biti manje voznih linija jer se trenutni red vožnje ne može ispratiti.

Tok emisije

21:15 "Isključivo je krivac tehnički sektor i oni moraju krivično da odgovaraju", ukazao je Minić.

21:07 "Tvrdim da se vozovi ne održavaju kao što je propisano niti da se vrši provjera kadra koji radi", navodi Dragojević. On je kazao da ništa nismo naučili od nesreće na Bioču. "Da mi je samo da se vrati stanje kao kad sam počeo da radim", kaže Dragojević.

21:03 "Oni su mene skinuli i postavili su čovjeka koji veze nema. Imam dokaze za sve što kažem...Bitno je bilo da mene skinu, meni su prijetili da ću da dobijem otkaz jer nijesam pustio voz", kaže Minić.

20:57 "Ne vodi se dokumentacija vezana za bezbijednost saobraćaja. Mi smo prošle godine 244 voza otkazali", ukazuje Dragojević. Banković je naveo da tokom zime nijedan voz nije bio blokiran. "Nije niko odgovarao, a sada će doći do određenih smjena", najavio je on.

20:52 Minić je kazao da je u novembru voz u Bijelom Polju bio zamrznut, a da već u oktobru moraju da budu spremni i vozovi i pruge.

"Nažalost niko nije odgovarao u Željeznici a mnogo je njih trebalo da odgovara", navodi Minić. "Duže od mjesec dana sam držao dva voza jer nijesu bili ispravni. Nije to samo moje mišljenje, nego i mišljenje inžinjera."

20:45 Dragojević se složio da je država dosta ulagala, ali da se nije namjenski trošio novac. Upitao je kako bi drugačije bilo moguće da tamo gdje je planirano da prosječna brzina vozova bude 100 kilometara na čas, ona bude svega 60. "Kod novih vozova nije trebalo da nas boli glava narednih 10 godina", dodao je Dragojević.

20:40 Države ulaže godišnje oko 15 miliona eura u željeznicu, otkrio je Banković. "Potrebna su ulaganja. Određeni broj putnika će biti nezadovoljan kada govorimo o temi u ovoj emisiji", navodi pomoćnik ministra.

20:28 Dragojević ukazuje da se za rad u rukovodstvu ŽPCG traže poslušni i koji manje znaju. "Ovo je posao za ozbiljne institucije i treba tužilaštvo da se bavi time. Ja imam sve podatke i mogu ih dostaviti", naveo je Dragojević. Banković je kazao da ako se ne poveća broj putnika i prihodi, mjera smanjenja broja zaposlenih nije nemoguća.

20:20 "Otkazivanjem vozova krši se zakon o željeznici. Za 228 otkazanih vozova mora neko da odgovara", upozorava Dragojević. On kaže da je za novac koji je na raspolaganju željeznici mogao da se uradi remont 3 voza i 2 lokomotive.

"Meni ovo liči na organizovani kriminal. Vozovi su došli iz remonta u gorem stanju nego što su pošli", navodi Dragojević. Banković je naveo da se nije radila obična opravka, već modernizacija vozova. "Koje su to modernizacije? To su zamijenjena sjedišta i nova ventilacija", pita Dragojević.

20:13 Neispravnost vozova je isti problem kao i manipulacija mašinovođa, ukazuje Minić. Minić kaže da se dešavalo i da mašinovođe nisu obavještavane da su vozovi neispravni. Banković je potvrdio da su nađene određene nepravilnosti "ali ne u okviru bezbijednosti saobraćaja."

20:10 Milan Banković je najavio da će uskoro biti novi red vožnje jer se trenutni ne može ispratiti. Kako je objasnio, to znači da će uskoro biti manje linija.

"Ja se osjećam bezbjedno u našim vozovima", dodao je Banković. On je naveo da je otkazivanje vozova izraženo u posljednja tri do četiri mjeseca.

20:05 Niko iz Željezničkog prevoza Crne Gore nije došao u emisiju Reflektor na TV Vijesti da objasni crnogorskoj javnosti zašto je ovakvo stanje u željezničkom saobraćaju. Izvršni direktor ŽPCG Vojislav Andrijašević je kazao da ima ranije preuzete obaveze, objasnila je Aleksandra Mudreša, urednica Reflektora.

U prvoj polovini januara ispravna samo jedna lokomotiva

Podatak da je od početka godine zbog kvarova otkazano preko 200 vozova u lokalnom saobraćaju samo je još jedan pokazatelj alarmantnog stanja u željezničkom saobraćaju.

Prema nalazu inspektora, u prvoj polovini januara bila je ispravna samo jedna lokomotiva, što je proteklih mjeseci prouzrokovalo svakodnevna kašnjenja i otkazivanja linija ali i pad broja putnika.

Ko je odgovoran za neredovne i nebezbjedne vozove u Crnoj Gori? Koliko država godišnje ulaže u željeznički saobraćaj i kada će početi rješavanje nagomilanih problema u Željeznici, neka su od pitanja koja će osvijetliti Reflektor sjutra od 20h.

Vaša iskustva šaljite nam na zvaničnu facebook stranu Reflektor - TV Vijesti.

Bonus video: