Opština Podgorica nezakonito dala otkaz bivšem vatrogascu Đukanoviću

U odluci Upravnog suda se navodi da Đukanović, koji je imao ugovor na neodređeno vrijeme, nije mogao dobiti otkaz zbog nepravilnosti koje su utvrđene prilikom zasnivanja prvog ugovora, koji je bio na određeno vrijeme, a što je bilo obrazloženje Glavnog grada za davanje otkaza
136 pregleda 1 komentar(a)
Vatrogasac, Foto: Shutterstock
Vatrogasac, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.04.2017. 07:32h

Podgorička opština nezakonito je dala otkaz bivšem vatrogascu Miodragu Đukanoviću.

To je odlučio Upravni sud, koji je nedavno usvojio tužbu Đukanovića i ukinuo rješenje kojim je bivšem vatrogascu dat otkaz.

“Vijesti” su nedavno pisale da je Đukanović optužio šefa te službe Andriju Čađenovića za mobing.

Đukanović je tužbu podnio i Upravnom sudu tražeći da ga vrate na posao i ponište nezakoniti otkaz o radu.

U odluci Upravnog suda se navodi da Đukanović, koji je imao ugovor na neodređeno vrijeme, nije mogao dobiti otkaz zbog nepravilnosti koje su utvrđene prilikom zasnivanja prvog ugovora, koji je bio na određeno vrijeme, a što je bilo obrazloženje Glavnog grada za davanje otkaza.

Dodaje se i da je obrazloženje Glavnog grada kontradiktorno njihovoj odluci, pa im se nalaže da donesu zakonito rješenje.

U tužbi koja je, zbog mobinga i naknade štete, podnijeta podgoričkom Osnovnom sudu se tvrdi da je Đukanović zbog drugačijeg političkog mišljenja i ukazivanja propusta u radu, sistematski zlostavljan na poslu.

Zbog toga mu je, kako se dodaje, ozbiljno narušeno zdrastveno stanje, a epilog takvog postupanja bio je i da je “jedan od zvanično i faktički najboljih vatrogasaca” na kraju i dobio nezakonit otkaz.

U odgovoru na tužbu se traži da se tužba odbije kao nedozvoljena, jer je po njihovom mišljenju Đukanović probio rokove za podnošenje tužbe.

Dodaju da, ukoliko sud odluči drugačije, tužbu treba odbiti kao neosnovanu.

Sud je, međutim, odlučio da pokrene spor, pa je suđenje zakazano za 6. april, kod sutkinje Milene Brajović. Đukanović je podnio i krivičnu prijavu protiv Čađenovića, u aprilu prošle godine, zbog osnova sumnje za postojanje krivičnog djela sa obilježjima korupcije.

“Prilikom redovne aktivnosti godišnjeg ocjenjivanja službenika i namještenika, učinjeno je niz nezakonitih radnji na štetu tužioca, koje su u konačnom rezultirale i podnošenjem krivične prijave od strane ovog tužioca nadležnom tužilaštvu... ono što je kod tužioca izazvalo još veću neprijatnost jeste saznanje da je neko falsifikovao njegov potpis pa je predstavljeno da je on navodno još 19. 1. 2016. godine bio saglasan s ocjenom i sadržinom formulara”, navodi se u tužbi.

Čađenović nije želio da komentariše postupke koje je protiv njega pokrenuo Đukanović.

Bonus video: