Od vještaka zavisi hoće li Marović skoro iza rešetaka

Nakon završenog vještačenja medicinske dokumentacije, predsjednik suda u Kotoru odlučiće o Marovićevoj molbi
78 pregleda 31 komentar(a)
Svetozar Marović, Foto: Filip Roganović
Svetozar Marović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 03.04.2017. 05:45h

Svetozar Marović neće danas početi gotovo četvorogodišnju robiju, ali bi u spuškom zatvoru mogao završiti za par dana.

Prema pouzdanim saznanjima “Vijesti” nije završeno vještačenje medicinske dokumentacije osuđenog šefa budvanske kriminalne, predate uz molbu Budvanina za ponovno odlaganje izvršenja zatvorske kazne.

Zbog toga predsjednik Osnovnog suda Kotor Branko Vučković još nije donio odluku o molbi bivšeg visokog funkcionera Demokratske partije socijalista.

Svetozar Marović nedavno je trebalo da svjedoči u jednom postupku u podgoričkom Osnovnom sudu, a vještakinja medicinske struke dr Dragana Čukić tada je obznanila da on nije toliko bolestan da ne može doću u sudnicu.

U njenom nalazu od sredine januara, piše da nijedno od Marovićevih oboljenja ne zahtijeva višemjesečno bolničko liječenje i da je uz odgovarajuću terapiju sposoban da iznese iskaz u postupku.

Nekadašnji predsjednik državne zajednice SiCG iza rešetaka trebalo je da bude još 23. decembra prošle godine, ali je uvažena njegova molba za tromjesečnim odlaganjem zbog navodne bolesti.

Vučković je prošle sedmice saopštio da je Maroviću tada naloženo da se 3. aprila javi u Zavod za izvršenje krivičnih sankcija - pod prijetnjom prinudnog sprovođenja.

Predsjednik kotorskog suda tada je objasnio da je 27. marta Marovićev branilac, advokat Zdravko Begović podnio novu molbu za odlaganje izvršenja zatvorske kazne.

“Iz te dokumentacije se vidi, da je dostavljena potvrda Specijalne bolnice za cerebro-vaskularne bolesti 'Sveti Sava', da se Marović Svetozar nalazi u toj bolnici od 15. marta 2017. godine”, kazao je Vučković pojašnjavajući da je Marovićeva molba u proceduri.

Advokat Begović ranije je “Vijestima” rekao da će njegov branjenik otići iza rešetaka ako molba bude odbijena.

“Ako sud u Kotoru ne prihvati molbu, on će doći na izdržavanje kazne”, rekao je Begović.

“Vijesti” su juče objavile da Marović navodnim liječenjem u Srbiji samo kupuje vrijeme, jer pokušava da dobije azil u Njemačkoj i na taj način izigra crnogorsko pravosuđe.

Marović se sa tužiocima nagodio oko zatvorske i novčane kazne, nakon što je priznao da je rukovodio kriminalnom grupom koja je budžet Budve oštetila za više desetina miliona eura.

Na osnovu dva sporazuma, osuđen je na tri godine i 10 mjeseci zatvora, 100.000 eura novčane kazne, plaćanje sudskih troškova i da državi vrati preko milion eura.

Rok za plaćanje novčanih kazni mu je istekao, zbog čega će robijati godinu duže.

I Marovićev sin Miloš robiju pokušava da izbjegne bijegom iz crnogorskog državljanstva. Iako je u jednu od spuških ćelija trebalo da se useli prije pola godine, mlađi Marović odlagao je tu obavezu dok nije dobio srpsko državljanstvo. Prema nepotvrđenim informacijama, u toj državi pokušava da izdrži kaznu u kućnom zatvoru. Zbog učešća u nezakonitoj kupoprodaji zemlje na Jazu osuđen je na godinu zatvora.

Zeković: Je li Vujanović podržao Vučića da Svetu kupi slobodu?

Član Predsjedništva Socijaldemokratske partije Bojan Zeković pitao je juče da li predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, podrškom Aleksandru Vučiću na predsjedničkim izborima u Srbiji, kupuje slobodu i srpsko državljanstvo za Svetozara Marovića i njegovo neizručivanje Crnoj Gori.

“Činjenica da je doskorašnji drugi čovjek DPS, po sopstvenom priznanju šef organizovane kriminalne grupe, van domašaja crnogorske pravde govori tome u prilog”, ocijenio je Zeković.

Dodao je da je poznato da DPS, pomaže i nagrađuje aktere korupcije i kriminala iz svojih redova, umjesto da ih kažnjava:

“Ako već Marović ne može da napreduje nakon milionskih pljački, ono mu se bar može obezbijediti da na slobodi i sa tuđim državljanstvom uživa u otetom od naroda”.

Bonus video: