Svetozar Marović tražio azil u Njemačkoj

"Podaci iz bezbjednosnog sektora ukazuju da pokušava da dobije politički azil. U prilog tome ide i činjenica da nije platio dvije novčane kazne od po 50.000 eura, zbog čega će mu zatvorska biti uvećana za godinu", kazao je sagovornik "Vijesti"
98 pregleda 139 komentar(a)
Svetozar Marović Tužilaštvo, Foto: Savo Prelević
Svetozar Marović Tužilaštvo, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.04.2017. 06:45h

Svetozar Marović pokušava da dobije azil u Njemačkoj, saznaju "Vijesti" iz pouzdanih izvora. Branilac nekadašnjeg državnika i visokog funkcionera DPS-a, advokat Zdravko Begović nije ni potvrdio ni demantovao tu informaciju.

On, međutim, tvrdi da o tome nikada nije razgovarao sa svojim klijentom.

"Imamo urednu komunikaciju, ali to nikad od njega nisam čuo, niti je bilo pomena o traženju državljanstva od bilo koje države”, rekao je Begović.

Dobro obaviješteni izvor "Vijesti", ipak, tvrdi da osuđeni šef budvanske kriminalne grupe pokušava da izigra crnogorsko pravosuđe i da navodnim liječenjem u Srbiji samo kupuje vrijeme.

"Podaci iz bezbjednosnog sektora ukazuju da pokušava da dobije politički azil. U prilog tome ide i činjenica da nije platio dvije novčane kazne od po 50.000 eura, zbog čega će mu zatvorska biti uvećana za godinu", kazao je sagovornik "Vijesti".

Iz Višeg suda potvrdili su da je Budvaninu istekao rok za uplatu 100.000 eura po presudi, pa će novčana biti zamijenjena zatvorskom kaznom.

Osuđeni šef budvanske kriminalne grupe u spuški zatvor trebalo je da se javi 23. decembra prošle godine, ali je kotorski Osnovni sud uvažio njegovu molbu za tromjesečnim odlaganjem. Isti zahtjev od nekadašnjeg predsjednika državne zajednice Srbije i Crne Gore dobili su krajem marta. Predsjednik tog suda Branko Vučković kazao je da taj predmet razmatraju.

Advokat Begović tvrdi da će njegov branjenik otići iza rešetaka ako molba bude odbijena.

"Ako sud u Kotoru ne prihvati molbu, on će doći na izdržavanje kazne", rekao je "Vijestima".

Svetozar Marović nedavno je trebalo da svjedoči u jednom postupku u podgoričkom Osnovnom sudu, a vještakinja medicinske struke dr Dragana Čukić tada je obznanila da on nije toliko bolestan da ne može doću u sudnicu.

U njenom nalazu od sredine januara, piše da nijedno od Marovićevih oboljenja ne zahtijeva višemjesečno bolničko liječenje i da je uz odgovarajuću terapiju sposoban da iznese iskaz u postupku.

Marović se sa tužiocima nagodio oko zatvorske i novčane kazne, nakon što je priznao da je rukovodio kriminalnom grupom koja je budžet Budve oštetila za više desetina miliona eura.

Na osnovu dva sporazuma, osuđen je na tri godine i 10 mjeseci zatvora, 100.000 eura novčane kazne, plaćanje sudskih troškova i da državi vrati preko milion eura.

I Marovićev sin Miloš robiju pokušava da izbjegne bijegom iz crnogorskog državljanstva. Iako je u jednu od spuških ćelija trebalo da se useli prije pola godine, mlađi Marović odlagao je tu obavezu dok nije dobio srpsko državljanstvo.

Prema nepotvrđenim informacijama, u toj državi pokušava da izdrži kaznu u kućnom zatvoru. Zbog učešća u nezakonitoj kupoprodaji zemlje na Jazu osuđen je na godinu zatvora.

Bonus video: