Slučaj trovanja djece u Čanju kreće iz početka

Roditelji djece saopštili su “Vijestima” da je prije par dana u sudu trebalo da se održe završne riječi u ponovljenom postupku za trovanje đaka, ali da je u međuvremenu stiglo obavještenje da se ročište otkazuje
105 pregleda 1 komentar(a)
Vasilije Gvozdenović, Foto: Radomir Petrić
Vasilije Gvozdenović, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 01.04.2017. 18:18h

Podnijela je ostavku sutkinja barskog Osnovnog suda Aleksandra Leković, koja je dužila u krivičnom predmetu protiv vlasnika vile Lara Vasilija Gvozdenovića, zbog trovanja djece prilikom boravka u okviru škole u prirodi u Čanju 2011.

Roditelji djece saopštili su “Vijestima” da je prije par dana u sudu trebalo da se održe završne riječi u ponovljenom postupku za trovanje đaka, ali da je u međuvremenu stiglo obavještenje da se ročište otkazuje.

“Vijestima” je potvrđeno da je sutkinja podnijela ostavku, ali nijesu željeli da govore o tome šta je razlog, upućujući novinarku da odgovor na to pitanje potraži od Lekovićeve.

Sutkinja, međutim, nije željela da govori o razlozima ostavke.

Ona je bila četvrta postupajuća sutkinja u tom predmetu.

Leković je u ukinutoj presudi oslobodila Gvozdenovića optužbi za stavljanje škodljive namirnice u upotrebu, zbog zastare postupka.

Ona mu je prekvalifikovala umišljajno krivično djelo u djelo iz nehata i konstatovala da je došlo do zastare postupka.

Viši sud je, u ukinutoj presudi, istakao da u postupku u kome su maloljetnici oštećena lica, ne može doći do zastare sve do njihovog punoljetstva.

Njemu se sudi za proizvodnju i stavljanje u promet škodljive životne namirnice, jer je, prema optužnom predlogu, u maju 2011. godine stavio u promet neispravnu vodu, škodljivu za zdravlje ljudi, usljed čega je došlo do trovanja djece koja su se nalazila na rekreativnoj nastavi u Čanju.

U podgoričkom Osnovnom sudu godinama se vodi i parnica koju su pokrenuli roditelji učenika Osnovne škole “Vladimir Nazor”, koji tužbom protiv države i Gvozdenovića traže preko pola miliona eura za naknadu materijalne i nematerijalne štete za 100 djece koja su boravila u Čanju.

Vila Lara radi i u tom objektu i dalje borave djeca u okviru škole u prirodi.

“Pravda nije ni spora, ni dostižna”...

Jedan od roditelja djece Željko Sekulović rekao je “Vijestima” da je sistem u ovom slučaju potpuno zakazao, te da je neprimjereno ovo što se dešava.

“Već šest godina traje krivični postupak. Vrlo je indikativno da je ovo četvrta sudija koja pred kraj postupka odustaje. U ovom slučaju pravda nije ni spora, ni dostižna”, zaključio je on.

Bonus video: