Što se sve može za 6.300 eura dnevno?

Podsjetiću vas da je Kotor APSS 2016. bio organizovan i realizovan u periodu od 20. do 24. jula - tako da imamo sljedeću računicu: 24.500,00 (od Ministarstva kulture) + 7.000,00 (od Opštine Kotor) = 31.500,00 / 5 dana = 6.300,00 eura po danu
89 pregleda 0 komentar(a)
Kotor animacija, Foto: Europrojekt.me
Kotor animacija, Foto: Europrojekt.me
Ažurirano: 01.04.2017. 11:50h

Evo vidim da su, u međuvremenu, odbornice i odbornici Skupštine Opštine Kotor, na sjednici održanoj u prošli ponedeljak, 27. marta - usvojili budžet - i to u iznosu od 20.590.000,00 eura (vijesti.me).

Čestitam odbornicama i odbornicima Skupštine Opštine Kotor, a nadasve građankama i građanima Opštine Kotor, bez obzira na njihove političke i druge preferencije. Kasnilo se par mjeseci - budžet se obično usvaja krajem godine, za narednu - ali bolje ikad nego nikad.

Niko normalan nije vjerovao, prije nešto više od mjesec dana, da će kotorska opozicija - koja je odnijela tijesnu pobjedu na lokalnim izborima održanim 16. oktobra prošle godine - uspjeti da formira opštinsku vlast. A oni ne samo što formiraše vlast, nego usvojiše i budžet za 2017. godinu. Ako to nije svojevrsno čudo - onda ne znam što nova kotorska vlast još treba da uradi pa da povjerujemo da su u Kotoru čuda moguća...

U to ime, riješih da prelistam novi kotorski budžet. Na Internet stranici Opštine Kotor (kotor.me) - oficijelnom izvoru informacija koje se tiču funkcionisanja svih službi koje djeluju pod zajedničkom firmom Opština Kotor - imate tab DOKUMENTA (sa lijeve strane), pa idete dolje - na "Budžet" - pa na "Budžet 2017" - i bićete u prilici da ustanovite da li su, u međuvremenu, okačene bilo kakve informacije koje se tiču novog, tj. usvojenog budžeta. U četvrtak, 30. marta, tačno u 11:02 sati, kad sam posjetio adresu kotor.me - novi budžet nije bio okačen.

Ako uzmemo u obzir da je Nacrt Odluke o budžetu Opštine Kotor za 2017. godinu - koji je počivao na Odluci o utvrđivanju Nacrta budžeta Opštine Kotor za 2017. godinu od 18. novembra 2016. godine - na Odluci potpisanoj od strane dr Aleksandra Stjepčevića, predsjednika Opštine Kotor u prethodnom mandatu - predviđao ukupne primitke (Plan prihoda budžeta za fiskalnu 2017. godinu) budžeta Opštine Kotor u iznosu - pazite sad: 25.094.000,00 eura - nameće se pitanje...

OK, vama ostavljam da postavite pitanje koje se - samo po sebi, što bi rekla Viki-Viki-Violeta, nekrunisana kraljica CG arhitekturice i pripadajućeg joj urbanizma, majka naša arhitektonsko-urbanistička - nameće.

I dok čekam da se javnosti omogući uvid u usvojeni budžet Kotora - poglavito radi usporedbe sa pomenutim nacrtom budžeta - hajde, rekoh, da pogledam što se dešava, takođe na adresi kotor.me, pod tabom DOKUMENTA/ Odluke i ugovori/ 2016...

Kad tamo...

OK, između ostaloga imamo i tzv. "UGOVOR o izvršnoj produkciji Radionice o prostoru i arhitekturi (Kotor ART/ Kotor APSS) 2016.", koji su potpisale gospođa Tijana Čađenović - Opština Kotor/ Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti; sekretarka - i gospođa Marija Ičević - NVO APSS Institut; izvršna producentkinja - u starodrevnom Kotoru gradu, dana 4. jula 2016. godine.

Gospođa Ičević se tom prilikom obavezala da će poslove koji obuhvataju organizaciju i realizaciju programa - Radionice o prostoru i arhitekturi Kotor ART/ Kotor APSS 2016. - izvršiti blagovremeno i na nivou visokih profesionalnih standarda - što jeste smiješno, ako mene pitate, ali nije toliko interesantno - za razliku od činjenice da se Opština Kotor pomenutim Ugovorom obavezala da će u ime realizacije pomenutog programa obezbijediti sredstva u visini 7.000,00 eura - što je pristojna svotica, treba priznati - pogotovo kad se pribroji uz onih 24.500,00 eura, koliko se Ministarstvo kulture obavezalo da će izdvojiti za potrebe Kotor ART/ Kotor APSS 2016, saglasno Sporazumu o organizovanju Međunarodnog festivala Kotor ART, sklopljenog između Ministarstva kulture i Opštine Kotor dana 26. juna 2016. godine - a pogotovo u svjetlu činjenice da je ovdje zapravo riječ o svega PET dana.

Podsjetiću vas da je Kotor APSS 2016. bio organizovan i realizovan u periodu od 20. do 24. jula - tako da imamo sljedeću računicu: 24.500,00 (od Ministarstva kulture) + 7.000,00 (od Opštine Kotor) = 31.500,00 / 5 dana = 6.300,00 eura po danu.

Ako 6.300 po danu nije izvrstan skor za organizaciju i realizaciju nečega - ničega, preciznije - što apsolutno nikoga ne zanima - ni najmanje - ako izuzmemo najužu ekipu partijanerki i partijanera oko pomenute gospođe V-V-V - onda ja ne znam što je izvrstan skor - uz opasku da bih se kladio da je ovdje i Ministarstvo održivog razvoja i turizma pripomoglo kojom hiljadom eura, možda čak i kojom desetinom hiljada eura - što je informacija koju ću tražiti od MORiT, svakako.

Ne smijem ni da pomislim što bih sve bio u stanju da izvedem za minimum 6.300 eura X 5 dana = 31.500,00 - vjerovatno i koju hiljadu eura više - po pitanju organizovanja arhitektonske fešte u starodrevnom Kotoru gradu, usred veseloga mjeseca jula...

Voskresao bih i staroga Korbija i staroga Misa za te pare...

Ne smijem ni da pomislim što bih sve bio u stanju da izvedem za maksimum 1.000 eura X 3 dana = 3.000 eura...

Dakle, jedva čekam da vidim taj novi budžet Opštine Kotor - jer me živo zanima koliko je odvojeno za ovogodišnji Kotor ART/ Kotor APSS. Zanimaju me i ostale stavke, naravno - ali ni izbliza koliko pomenuta stavka.

Moram primijetiti, takođe, da me raduje - skoro pa neizmjerno - što se u vijestima vezano za novi budžet Opštine Kotor pominje da nova vlast nema namjeru da - ove godine, vallja naglasiti - ulazi u izgradnju pothodnika na rivi - pothodnika koji je trebalo da povezuje luku i rivu - ispod magistrale - uz obrazloženje da pomenuti pothodnik ni na koji način ne može ublažiti problem saobraćajnog kolapsa u Kotoru - pogotovo u periodu, dodao bih, kada je sezona na vrhuncu.

Iz Opštine Kotor stižu i uvjeravanja da će "pitanje saobraćaja već ovoga ljeta biti značajno poboljšano" - ali ne nađoh ništa o tome na koji način će se pristupiti rješavanju problema strahovitih zastoja u saobraćaju u špicu sezone - jednog od gorućih kotorskih problema.

Dakle, ako nema pothodnika u planovima za ovu godinu, iz razumljivih razloga (nikada mi se nije sviđala ideja da se gradi pothodnik u Kotoru, pogotovo u svjetlu činjenice da je tzv. Mugijev pothodnik u PG preteški i preskupi fijasko) - možda je pravo vrijeme da se skloni, ako već nije sklonjena, ona tabla - ili info pult, ako vam je tako draže - na kojem je prezentovan projekat pothodnika - pult koji se nalazi odmah pored Glavnih kotorskih vrata - Morskih vrata. Čisto iz razloga da sad - sad kad je izvjesno da ove godine nema ništa od pothodnika - neko ne pomisli nešto.

Ne rekoh vam da sam se, u međuvremenu, silom prilika, dosta družio sa nekim mladim Depeesovkama - mnogo mladima, mnogo slatkima - i veli jedna od njih da se centar (Podgorice), pazite sad: "...nekako proseljačio u posljednje vrijeme" - tim riječima - te ja skočih...

Ali o tome više naredne subote...

Što se tiče mladih arhitektica - mnogo mladih, mnogo slatkih - kojima je Blok V na srcima - ne javljaju se - a lijepo su rekle da će se javit kad provale na koga se vodi onaj potes na kojemu neko - još ne znamo ni ko, ni kad, ni kako, ali barem znamo zašto - planira da gradi neboderčinu od 100 m...

Biće da mlade arhitektice još nemaju pomenutu informaciju, moramo čekati... Prođe nam život u čekanju, nama mladima arhitekticama i arhitektima...

Bonus video: