U dobrom društvu od 4. do 12. aprila

U okviru festivala, koji se održava u organizaciji Muzičkog centra Crne Gore, od 4. do 12. aprila biće održano 7 koncerata
70 pregleda 0 komentar(a)
A tempo, Foto: Zoran Đurić
A tempo, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 31.03.2017. 10:19h

Šesnaseto izdanje Međunarodnog muzičkog festivala A tempo, koje se ove godine održava pod sloganom “Orkestri i ansambli” tradicionalno će četvrtog aprila na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta biti otvoreno koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra. U okviru festivala, koji se održava u organizaciji Muzičkog centra Crne Gore, od četrvtog do 12. aprila biće održano sedam koncerata, a budžet opredijeljen za manifestaciju je između pedeset i šezdeset hiljada eura, saopšteno je na juče održanoj konferenciji za medije.

Kompozitor Žarko Mirković, selektor A tempa i direktor Muzičkog centra Crne Gore, na juče održanoj konferenciji za medije podsjetio je na razvojni put Međunarodnog muzičkog festivala A tempo, na njegov razvoj ne samo u programskom već i u društvenom smislu. Mirković je istakao da je cilj organizatora festivala ne da zasjene publiku velikim imenima, već da većem broju ljudi pruže priliku da se upozna sa grandioznim muzičkim djelima. Moto festivala je, prema riječima Mirkovića, prije svega, muzička edukacija. Kada je riječ o ovogodišnjem programu A tempa, Mirković je za otvaranje, četvrti april, najavio koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra pod upravom Grigorija Kraska, a na repertoaru će biti djela ruskih kompozitora - Čajkovskog i Stravinskog. Narednog dana (peti april) na A tempo dolazi “Chamer Jam”, kamerni ansambl sastavljen od vrhunskih muzičara kao što su Dejvid Koen (čelista), Vladimir Mendelson (violista), Zoran Marković (kontrabasista)... Treći koncert u nizu (šesti april) pripada Narodnom orkestru bugarskog Narodnog radija pod dirigentskim vođstvom Dimitrija Hristova. Sedmog aprila na A tempu će se predstaviti Big bend RTS sa Stjepkom Gutom kao solistom i dirigentom, a koncert će biti održan u Capital plazi u 20 sati. Zagrebački solisti dolaze osmog aprila a na čelu ansambla nalazi se srpski violinista Sreten Krstić. Na repertaoru će biti djela Mocarta i Čajkovskog, a solista na koncertu biće pijanista Aljoša Jurinić. Devetog aprila nastupiće Muški vokalni kvartet “IngeniuM” iz Slovenije, ansambl koji izvodi nešto lakši rapertoar od duhovne do popularne pa i narodne muzike regiona. Za ponedjeljak (10. april) u press sali CNP-a u 19 sati, Mirković je najavio promocije dva izdanja Mzičkog centra Crne Gore. Riječ je o zbirci kompozicija za gitaru “Crna Gora - porijeklo i inspiracija”, koje je sakupila Jelica Mijanović, mlada gitaristkinja koja živi u Švajcarskoj, a drugo izdanje je “Zbornik narodnih pjesama po pjevanju Handije Šahinpašića” Miodraga Vasiljevića.

Za kraj ovogodišnjeg izdanja A tempa, u srijedu (12. aprila) biće upriličeno izvođenje Verdijevog “Rekvijema”. Na koncertu će se okupiti između 150 i 200 izvođača i muzičara Crnogorskog simfonijskog orkestra i Crnogorskog horskog ansambla koji čine mladi pjevači sa Muzičke akademije sa Cetinja i Muzičke škole “Vasa Pavić” kao i gosti iz Beograda bez kojih taj horski ansambl ne može biti kompeltan. Koncertu će prethoditi predavanje o Verdijevom djelu koje će održati Jelena Jovanović Nikolić.

Muzički centar Crne Gore još uvijek bez matične scene

Muzički centar Crne Gore još uvijek nije dobio svoju matičnu scenu, na što je podsjetila direktorica CNP-a Zorana Kralj.

“U susret XVI A tempu negdje sasvim spontano i sasviom prirodno se prisjećam onoga što smo govorili ovdje prošle godine uoči XV izdanja festivala, kada smo pa praktično sa sigurnošću najavljivali da će se ovo izdanje festivala održavati na matičnoj sceni, u novoj zgradi Muzičkog centra Crne Gore. To se očigledno nije obistinilio i pokazuje koliko je nemoguće i neizvjesno planirati kada je riječ o zahtjevnim i kapitalnim projektima iz oblasti kulture i umjetnosti, bez obzira na dobru namjeru svih onih koji u tome učestvuju. Bez obzira na tu činjenicu, i ovogodišnji A tempo će se održati na mjestu gdje pripada i u svom prirodnom okruženju, a to je Velika scena CNP-a, odakle je sve krenulo i gdje se razvijao svih ovih godina i uspješno vršio svoju misiju, zahvaljujući viziji Žarka Mirkovića i saradnji Muzičkog centra Crne Gore i CNP-a kao i brojnih prijatelja festivala”, kazala je direktorica CNP-a Zorana Kralj.

Bonus video: