Tužilac Kapuci ne vjeruje u dokaz odbrane

Branilac okrivljenih, advokat Borivoje Đukanović naglasio je da tužilac ni u jednom elementu nije obezvrijedio dokaze odbrane
136 pregleda 2 komentar(a)
Duško Šarić, Foto: Savo Prelević
Duško Šarić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.03.2017. 06:10h

Sudija Zoran Smolović najavio je juče da će finansijskom vještaku dostaviti dokumentaciju koju je priložila odbrana Duška Šarića i Jovice Lončara, optuženih za pranje 19,2 miliona eura.

Državni tužilac Petar Kapuci ponovio je u Apelacionom sudu da su to pravno nevaljani dokazi i rekao da je očekivao da se sud neće baviti takvom dokumentacijom, već da će sačekati da se prikupe svi dokazi i originalna dokumenta.

“Vijeće je ranije poslalo zamolnice za međunarodnu pravnu pomoć ministarstvima pravde Kipra i Norveške kako bi se prikupila potpuna bankarska dokumentacija. Za dokumentaciju koju je odbrabna dostavila, ne može se tvrditi da je banka dostavila i da bi se vještak mogao izjasniti i utvrditi porijeklo novca. Nema nijednog dokaza da je dokumentacija koja je poslata DHL poštom advokatskoj kancelariji odbrane, poslata iz banke. Upravo suprotno”, istakao je tužilac.

Konstatovao je da je stav tužilaštva da se ti spisi ne mogu vještačiti, jer će u suprotnom dopunski nalaz biti pravno nevaljan.

“Sve dileme se javljaju zbog toga što su dokazi pribavljeni mimo odluke vijeća i međunarodne pravne pomoći”, rekao je Kapuci.

Branilac okrivljenih, advokat Borivoje Đukanović naglasio je da tužilac ni u jednom elementu nije obezvrijedio dokaze odbrane.

“Previđa tužilac da je dio dokaza formiran u sudu u Atini i da je u postupku protiv sada pokojnog Dragana Dudića, dokazano da je svaki euro legalnog porijekla. Dokazi koje je odbrana dostavila, a pribavila ih u trouglu Oslo, Sinagup i Atina, su apsolutno autentični. Svaki dokument je ovjeren i iza njih stoji autoritet države”.

Sudija Smolović rekao je da je tačno da nedostaju pojedini dokazi da bi dopunski nalaz bio potpun.

“U toku vještačenja, ako se dostavi nova kompletna dokumentacija, vještak će dati kompletan nalaz, zato smo odložili suđenje na neodređeno vrijeme. Vijeće će odlučiti da li su ovi dokazi valjani i da li se na njima može zasnivati sudska odluka. Zato smo odlučili da krenemo sa mrtve tačke i da se nešto radi u ovom predmetu”. Okrivljeni su u dva navrata prvostepeno osuđivani na po pet i po godina zatvora, ali je dugostepeni Apelacioni sud ukidao presude.

Bonus video: