Rađenović mutio i tokom gradnje vrtića i šetališta?

U vrijeme poslova koje tužilaštvo provjerava, Lazar Rađenović je mijenjao funkcije - bio je potpredsjednik pa predsjednik opštine
50 pregleda 25 komentar(a)
Lazar Rađenović, Foto: Zoran Đurić
Lazar Rađenović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 31.03.2017. 05:54h

Nekadašnji gradonačelnik Budve Lazar Rađenović osumnjičen je da je učestvovao u još tri nezakonita posla kojima je opštinska kasa oštećena za više miliona eura.

“Vijestima” je potvrđeno da je u svojstvu osumnjičenog saslušavan u Specijalnom državnom tužilaštvu zbog navodnih malverzacija tokom gradnje šetališta u Petrovcu, izgradnje budvanskog vrtića i poslova sa kompanijom Cabling.

U vrijeme potpisivanja ugovora za poslove koje tužilaštvo provjerava, Rađenović je mijenjao funkcije - bio je potpredsjednik pa predsjednik Opštine Budva.

Sagovornik “Vijesti” nije precizirao šta je tužiocima o tim poslovima rekao i da li je negirao krivicu Rađenović koji je u zatvoru od maja 2016. zbog drugih krivičnih djela.

Vrtić u Budvi

Tužioci gradnju vrtića u budvanskom naselju Potkošljun provjeravaju od 2015. ali su krajem januara tražili dodatne spise i pojašnjenja.

Pokušavaju da utvrde da li je opštinska kasa oštećena za više miliona eura nakon što je rukovodstvo Budve 2009. preduzeću Velting ustupilo atraktivnu parcelu u centru Budve, u zamjenu za izgradnju dva vrtića... Pet godina kasnije budvanski DPS i SDP zaključili su kompenzacioni ugovor sa Veltingom, kojim se ta kompanija obavezala da izgradi vrtiće u Potkošljunu od 1.500 kvadrata i Dubovici, površine 3.500 kvadrata.

Tom preduzeću Opština je zauzvrat ustupila zemljišni kompleks u centru grada od 7.000 kvadrata, na samo 50 metara od Starog grada, procijenjen na 6.500.000 eura.

Zbog nepoštovanja ugovora, Opština je preuzela na sebe opremanje vrtića u Potkošljunu, koji je 2010. svečano otvoren.

Izgradnja vrtića u Dubovici nije ni započeta.

Šetalište u Petrovcu

Specijalni tužioci odavno “češljaju” i dokumenta o gradnji šetališta u Petrovcu, koje je građane koštalo 7.500.000 eura.

Šetalište još nije u potpunosti završeno prema prvobitnom projektu, a poziv tužiocima da se pozabave tim slučajem još prije pet godina poslala je tada najjača opoziciona partija u Budvi - SNP. Oni su u decembru 2011. godine apelovali na tadašnju specijalnu tužiteljku Đurđinu Ivanović da otvori istragu, optužujući lokalne rukovodioce za milionske malverzacije.

Lokalne vlasti su najprije na taj kapitalni intrastrukturni projekat planirali da potroše tri puta manje novca...

Cabling

Tužilaštvo se posebno zainteresovalo za poslovni aranžman Opštine i privatne firme Cabling nakon što je osuđeni Svetozar Marović označio vlasnika te kompanije, sada pokojnog Milovana Drakulovića kao prijatelja od koga je pozajmio više hiljada eura...

Istražitelji vjeruju da je doskorašnji funkcioner DPS-a imao udjela u toj firmi...

Kompanija je prije dvije godine kompletnu imovinu prodala jednom poznatom mobilnom operateru, ali nije prema Opštini ispunila obaveze iz ugovora 2005.

Opština utužuje Cabling zahtijevajući da joj se na ime neispunjenih obaveza isplati 150.000 eura, ali tada niko ne pominje da je privatna kompanija bila dužna da lokalnoj TV Budva obezbijedi signal na području Podgorice, Bara i Tivta...

Priča o prvoj kablovskoj mreži u Budvi, ali i Crnoj Gori počela je 1999. godine kada se osniva zajednička firma Mediteranski distributivni centar, između Opštine i Cablinga.

U ugovoru je pisalo da 80 odsto pripada gradu a oko 20 odsto toj kompaniji.

Međutim, Skupština opštine Budve početkom marta 2005. godine, dok je u Budvi na vlasti bila koalicija prosrspkih partija i LSCG, aminuje prodaju opštinskog dijela Drakuloviću za 541.080 američkih dolara.

Rađenović je iza rešetaka smješten nakon što je postala pravosnažna presuda u predmetu “Košljun”, u kojem je osuđen na tri godine i osam mjeseci zatvora zbog namještanja licitacije prilikom prodaje opštinskog zemljišta na brdu iznad Budve...

Na još dvije godine robije osuđen je nakon što je specijalnim tužiocima priznao da je učestvovao u više opštinskih poslova kojima je budžet Budve oštećen za nekoliko desetina miliona eura.

Krapović: Tužilaštvo se za brojne slučajeve interesuje

Gradonačelnik Budve Dragan Krapović rekao je juče da je Specijalno tužilaštvo izuzelo dokumentaciju o brojnim poslovima u kojima je učestvovala Opština.

On je to rekao odgovarajući na pitanje “Vijesti” - da li je SDT tražilo dokumentaciju za slučajeve izgradnje vrtića, šetališta i posla sa kompanijom Cabling.

“Mislim da jeste neki od tih slučajeva bio u toj dokumentaciji. Međutim, nijesam se bavio ni ko je, ni što je, ni po kojem osnovu, nego ono što traže, ako imamo u našem posjedu to odmah ažurno dostavljamo i to je to”, rekao je on za TV Vijesti.

Krapović je pojasnio da su inspektori, na osnovu naloga tužilaštva na čijem čelu je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, uzeli dokumentaciju po pedeset raznoraznih osnova:

“Ne mogu da navodim sada posebno slučajeve, jer iskreno da Vam kažem nijesam ni u toku sa svim time”.

Rekao je da on zahtjeve proslijedi službi, koja izvadi papire i dostavi tužiocima: “Ne bavim se istragama, niti me interesuju koji su slučajevi, pravo da Vam kažem”.

Bonus video: