"Sa šefom organizovane kriminalne grupe se ne sklapaju sporazumi"

U emisiji Načisto na TV VIjesti se raspravljalo o institutu Sporazuma o priznanju krivice
141 pregleda 0 komentar(a)
Načisto, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Načisto, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 30.03.2017. 20:07h

Sa šefom organizovane kriminalne grupe se ne sklapaju sporazumi, poručio je advokat Goran Rodić u emisiji Načisto koja se upravo emituje na TV Vijesti.

Komentarišući prihvatanje sporazuma o priznanju krivice u slučaju Svetozara Marovića, gosti u studiju su rekli da ne mogu da navedu primjer da je negdje sklopljen takav sporazum sa nekim ko je po sopstvenom priznanju šef kriminalne grupe.

Predsjednik Višeg suda Boris Savić je naveo da Svetozar Marović na ročištima nije govorio o navodnim pritiscima zbog kojih je priznao krivicu. "Nisam imao prilike da razgovaram sa okrivljenim. To su priče koje su na ulici", kazao je Savić na pitanje da li je savjetovao Marovića.

Rodić je kazao da u slučaju Marovića "prije bi se moglo implicirati da je to bilo lažno priznanje."

"Državni tužilac je u predmetu Marovića pokazao jasno da se zakon u Crnoj Gori primjenjuje na sve jednako", tvrdi viši državni tužilac Miloš Šoškić. Šošić navodi da je slučaj Marović takav da je individualizacija kazne vrlo kompleksna.

"Očekuju nas finansijske istrage u slučaju Marovića", najavio je Šoškić. Savić je kazao da bez obzira na otpor javnosti treba koristiti sporazum u slučajevima visoke korupcije. "Došli smo do situacije da tužilac umjesto suda primjenjuje granice ublažavanja kazne i dogovara uslovnu osudu", ukazuje Rodić.

"Suština Budve je da smo pokazali da je zakon jednak za sve i da se kriminal ne isplati", navodi Šoškić.

Viši sud je u 2016. godini imao zaključenih 100 sporazuma o priznanju krivice, saopštio je Šoškić.

"Mi imamo predmete u kojima okrivljeni za lakša krivična djela ne žele da sklapaju sporazume o priznanju krivice", rekao je Šoškić.

Dodao je da "tužilac ako nije zadovoljan kaznom onda sud to rješava po žalbama." "Sporazumom o priznanju krivice se ne krši pretpostavka nevinosti", objasnio je Šoškić.

Predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić Boris Savić je kazao da je "vrlo problematično" koliko je institut sporazumnog priznanja krivice "kod nas zaživio".

"Sudija, tužioci i branioci moraju potpuno da promjene sistem razmišljanja", rekao je Savić. "

Advokat Goran Rodić rekao je da zakonsko rješenje kao što je naš Zakon o krivičnom postupku sigurno nigdje nema.

Do 2015. godine, a i do danas, jedini rad koji se osvrnuo na primjenu instituta je rad Svetlane Vujanović", naveo je Rodić.

On je kazao da cilj Instituta nije zaživio i nije dao rezultate u Crnoj Gori.

Bonus video: