OPTUŽNICA PROTIV BIVŠIH RADNIKA ATLAS BANKE

Oštetili banku za milion eura?

U februaru prošle godine Specijalno državno tužilaštvo proslijedilo je Grujiću prijavu, koju je Atlas banka podnijela protiv svojih službenika
95 pregleda 15 komentar(a)
Atlas banka, Foto: Luka Zeković
Atlas banka, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.03.2017. 18:15h

Kolašinski tužilac Vojislav Grujić podigao je optužni predlog protiv troje bivših zaposlenih u tamošnjoj poslovnici Atlas banke, koji se terete da su tu finansijsku instituciju oštetili za milion eura.

Dragana Rakočević, Lidija Bulatović i Miloš Medenica terete se da su počinli krivično djelo - zlopupotreba položaja u prirednom poslovaju.

U februaru prošle godine Specijalno državno tužilaštvo proslijedilo je Grujiću prijavu, koju je Atlas banka podnijela protiv svojih službenika.

Prema nezvaničnim informacijma, njih troje su tokom nekoliko minulih godina, na ime sugrađana i navodno bez njihovog znanja podizali kredite u iznosu od 5.000 eura.

Par Kolašinaca ranije je “Vijestima” ispričao da su saznali da su prevareni tek nakon što su službenici banke suspendovani.

O svojim “dugovima” banci mnogi su čuli tek pošto su pozvani da daju izjave u tužilaštvu.

Sumnja se i da su za lične podatke sugrađana bivši radnici Atlas banke najvjerovatnije pribavljali iz biračkih spiskova.

Pred osnovnim sudovima u Kolašinu i Podgorici vodi se nekoliko desetina sporova na osnovu privatnih tužbi potencijalno oštećenih Kolašinca protiv NN lica iz te banke.

Jedna od njih je i odbornica Demosa Neda Bogavac, koja kaže vjeruje da troje okrivljenih nisu jedini krivci za sramotu koju su nanijeli sebi, Atlas banci, građanima Kolašina...

“Nemam precizne podatke o sadržini optužnog akta u ovoj pravnoj stvari, ali trebalo bi sve da nas zabrine ukoliko se utvrdi da tužilaštvo nije tražilo određivanje pritvora za okrivljene, jer je jasno da mogu uticati na saokrivljene i svjedoke. Ukoliko dobijem procesno svojstvo oštećene u ovom postupku, s obzirom da smatram da jesam oštećena jer se vodim u kreditnom registru Centralne banke Crne Gore kao kreditno zadužena 'spornim kreditom', te se realno ne mogu kreditno zaduživati do okončanja sudskih procesa, pridružiću se krivičnom gonjenju i u skladu sa tim postaviti imovinsko pravni zahtjev”, rekla je.

Rekla je da se nada da neće do okončanja krivičnog, biti prekida parničkog postupka koji se vodi po njenoj tužbi.

“Atlas banka a.d. solidarno sa okrivljenima u ovoj pravnoj stvari, pored pravičnog držanja na sudu, građanima Kolašina koji su bez njihove prethodne saglasnosti kreditno zaduženi, duguje odgovore na niz pitanja. Postaviću ih uredno i javno pošto ih od nadležnih u Atlas banci unazad godinu dana nisam dobila”, rekla je odbornica Bogavac