Od škrabuckanja do kompozicija

Veljko je radio ilustracije za Kancelariju za prevenciju narkomanije, časopis “Petica”...
79 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.03.2017. 07:26h

“Veljko nema želju da nas impresionira, Veljko želi da crta pa to i radi i to opasno dobro. Prihvatimo poklonjenu kartu za uzbudljivo putovanje i poželimo autoru sreću u daljem radu“, kazao je Ilija Nikčević, grafičar i ilustrator, prilikom otvaranja izložbe stripa i ilustracija trinaestogodišnjeg Veljka Miljanića iz Nikšića.

U foajeu Nikšićkog pozorišta mladi umjetnik predstavio se sa tridesetak radova na kojima je, kako je istakao njegov učitelj Nikčević, “razotrkiven čitav stvaralački proces - od zamišljenih škrabuckanja po papiru, do kompleksnih kompozicija”.

“Ko poznaje svijet stripa i ilustracije zna koliko je teško biti autentičan i prepoznatljiv. A Veljku to polazi za rukom. Kreirao je čitav univerzum čije se granice šire. Svijet mašte pomalo stvaran, sarkastičan, komičan, rijetko kada bizaran. Svijet koji postavlja svoje standarde i koji će vas teško pustiti vani”, kazao je Nikčević kod koga je Miljanić pohađao školu stripa i ilustracije.

Nekadašnji učitelj, a sada, kako reče stariji kolega, Nikčević je istakao da na Veljkovim radovima „oštro oko može uočiti uticaje, ali da kopiranja nema“.

“Njegovo poznavanje strip materije je ozbiljno i iz mora informacija i pojava Veljko pažljivo bira ono najbolje i koristi ga kao fundament u daljem stvaranju. Želja za crtanjem kod njega je velika i neugasiva i to me kao starijeg kolegu zadivljuje. Nadam se da će uskoro Veljko biti okosnica nečega što će se konačno zvati strip scenom u Crnoj Gori”, zaključio je Nikčević.

Mladi autor, koji je do sada učestvovao na brojnim konkursima u zemlji i regionu i čiji rad se našao i na naslovnici američkog “Climbing magazina”, za sebe kaže da je počeo da se crtanjem bavi od malih nogu, a da je prve ilustracije uradio kao petogodišnji dječak - ilustrovao je ono što je pročitao.

“Moj svijet na ilustracijama i u stripovima je svijet čudnih likova, prostora, različitih planeta”, kazao je mladi umjetnik koji je prije sedam godina uradio prvi strip “Mikrotonci”, dok sada radi “Legendu o crnom jahaču”.

Najviše voli francusku školu stripa i underground scenu sa ovih prostora, nema omiljenog strip junaka, ali ima favorite među strip crtačima - Many Larcenet i Aleksandar Zograf, a imao je sreću da prošle godine upozna ilustratora Dobrosava Boba Živkovića zbog koga je i zavolio devetu umjetnost.

“Taj novi talas francuskog stripa me privlači. Sveden je, a crtači francuske škole stripa kroz sveden stil uspijevaju da sprovedu svoje najbolje i prave nešto drugačije ilustracije. Imao sam sreću da se prošle godine upoznam sa Bobom Živkovićem uz čije ilustracije su generacije odrastale. Nekako je čudno upoznati se sa idolom iz djetinjstva uz koga ste poželji da krenete da crtate. To je za mene bilo veoma zanimljivo iskustvo”, kazao je Miljanić.

Radio je ilustracije za Kancelariju za pervenciju narkomanije u Nikšiću, dječiji časopis “Petica”...

Izložbu je, u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, organizovalo Nikšićko pozorište.

Galerija

Bonus video: