Provokativan pogled iz Evrope na riječ i djelo Donalda Trampa

Drama Elfride Jelinek govori o smislu izbora Donalda Trampa i kakvo je sadašnje društvo
100 pregleda 0 komentar(a)
Elfrida Jelinek, Foto: Wordpress.com
Elfrida Jelinek, Foto: Wordpress.com
Ažurirano: 29.03.2017. 14:37h

Austrijska spisateljica i dobitnica Nobelove nagrade za književnost Elfride Jelinek napisala je za nekoliko nedjelja pozorišni komad u kojem opisuje izbor američkog predsjednika Donalda Trampa, a taj tekst nedavno je prvi put pročitan u Njujorku.

Komad preveden na engleski “On the Royal Road: The Burgher King” (Na kraljevskom putu - Kralj burgera) govori o smislu izbora Donalda Trampa i kakvo je sadašnje društvo. Djelo je napisano na jeziku u kojem su riječi i rečenice dio velike slagalice. Glumica koja je čitala komad u Njujorku Maša Dakić izjavila je da djelo izgleda kao apstraktno slikarstvo.

Glavni lik je iz čuvenog Mapet šoua, marioneta prasica Pigi, koja se slijepa i s krvavim licem pita kako li izgleda njen “kralj” Donald Tramp. Kralj je prasici uništio prošlost, oduzeo budućnost da bi se vratila u sadašnjost, navela je književnica.

Prevodilac komada Gita Honeger je rekla da je Trampov izbor “brutalan, svemoćan i neuhvatljiv” a podsjeća na “dolazak nacista na vlast”.

“Drama je provokativan pogled iz Evrope na riječ i djelo Donalda Trampa. Ona je pokušaj razumijevanja Trampovog djelovanja u današnjem društvu, pokušaj razumijevanja društva koje ga je dovelo na vlast, i to uz povratak u prošlost i prisjećanje na nekadašnje vjerske i političke vođe, pa i filozofe poput Martina Hajdegera kojeg je zaludjela Hitlerova politika”, izjavila je Gita Honeger.

“Ni onda a ni danas intelektualci nisu mogli da zamisle da neko s takvim mozgom, ponašanjem i prazninom može da dođe na vlast. Pitanje je kako se neko danas može zakačiti na Tampovu glupost”, dodala je Honeger.

“Tramp je uništio prošlost i oteo budućnost kako bi sve sveo na sadašnjost u kojoj najviše voli da tvituje”, poručila je Jelinek u svojoj drami u kojoj ne preza i od upoređivanja Trampa sa Hitlerom, odnosno njegov dolazak na vlast upoređuje s usponom nacista.

“Kad bih morala da opišem komad, postavila bih pitanje - Kako shvatiti Trampa? Jednostavno ne mogu da razumijem glupost”, rekla je Elfride Jelinek.

Spisateljica rođena 1946. godine i koja živi u Beču, autor je djela “Ljubavnice”, “Isključeni” i “Učiteljica klavira”, prema kojem je 2001. reditelj Mihael Haneke snimio istoimeni film sa Izabel Iper u glavnoj ulozi.

Riječi se nižu poput udaraca i ne dozvoljavaju razmišljanje

Reditelj Stefan Džeparoski, koji je postavio komad, smatra da drama ima ubitačan ritam.

“Riječi se nižu poput udaraca, ne ostavljaju vremena za razmišljanje. Ono što sam oduvijek smatrao da je moja dužnost kao nekoga ko se bavi umjetnošću je da pokažem prstom tamo gdje najviše boli, pritisnem ranu koja krvari i čekam da se krvarenje zaustavi. Ovom dramom radimo upravo to, biće bolno, ali cilj je katarza”, izjavio je reditelj. Elfride Jelinek, koja već 17 godina izbjegava javne nastupe i izlaske iz svog bečkog stana, izvođenje svog teksta na njujorškoj pozornici gledala je uživo preko livestreama.

Bonus video: