REFLEKTOR SE BAVIO POLOŽAJEM LJEKARA

"Dovođenje doktora Nikolića je bio državni projekat"

Gosti Reflektora na TV Vijesti su bili ministar zdravlja Kenan Hrapović, direktorica Kliničkog centra Crne Gore Zorica Kovačević, predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović-Samardžić i zamjenica predsjednika Skupštine Ljekarske komore dr Žanka Cerović
139 pregleda 0 komentar(a)
Reflektor, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Reflektor, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 04.04.2019. 22:06h

Novo rukovodstvo koje je izabrano nakon 22 godine postojanja Ljekarske komore Ministarstvo zdravlja ne priznaje i rješenjem od 14.marta ove godine preuzima izdavanje licenci za rad ljekara i traži organizovanje novih izbora za predsjednika i članova rukovodstva Komore.

 Je li novi predsjednik Ljekarske komore dr Aleksandar Mugoša legitimno izabran te da li se rješenjem Ministarstva zdravlja izvršna vlast miješa u rad profesionalnog ljekarskog udruženja? Na koji način pacijenti trpe zbog ovakve situacije? Šta je posao Ljekarske komore a šta je ona radila za vrijeme dvodecenijskog mandata Đoka Jočića? Koji su glavni razlozi sve većeg odliva ljekarskog kadra? U kakvim uslovima se liječimo? Ovom temom se bavio Reflektor na TV Vijesti.

Tok emisije

21:35 Završni dio emisije je obilježila polemika ministra Hrapovića i Popović-Samardžić. "Puna četiri mjeseca ministar govori kako će da poboljša socio-ekonomski status ljekara", kazala je Popović-Samardžić i pitala kada ljekari mogu da očekuju povećanje zarada. "Pitanje je hipotetičko, pa mogu da dam samo hipotetički odgovor. Rekao sam da radimo na tome. Suštinsko je pitanje kada kažemo povećanje zarada svih u zdrastvenom sistemu, ne samo ljekara", odgovorio je Hrapović.

21:28 "Započeli smo nekoliko projekata, reforma cjelokupne farmaceutske industrije", kazao je Hrapović. On je obećao i da će naći model da povećaju plate ljekarima.

21:20 "Komentarišući status doktora Aleksandra Nikolića koji je dobijao 500 eura po operaciji, Kovačević je kazala da je to bio državni projekat.

21:19 "Ja nisam niti mogu nekoga da dovedem u Ministarstvo zdravlja", kazao je Hrapović. On kaže da je obilazak bolnica i skeniranje stana jedna od tema kojima se bavi od kada je postavljen na mjesto ministra. "Dajte da ne govorimo o rokovima. To su nasleđeni problemi, dajte nam vremena da skeniramo stanje", kazao je Hrapović. Kovačević je podržala Hrapovića: "Mi moramo da se oslanjamo jedni na druge. Potrebno je vrijeme da ministar obiđe sve." Ona tvrdi da pojedine bolnice imaju odličnu opreme i uslove.

21:12 "Ministarstvo zdravlja je upoznato sa svim nezakonitostima iz dnevnog reda i šalje nekoga iz svojih redova...Vi na naš dopis ministre nikada nijeste odgovorili. Vi ste nam zatvorili vrata... Vi manipulišete interesima građana", poručila je Hrapoviću Popović-Samardžić.

21:06 Cerović je kazala da je bila šokirana uslovima u kojima rade neki od ljekara. "Bolnica Risan, tu ima kadra ali oni nemaju uslova, nemaju mikroskop, nemaju skener", opisala je Cerović.

21:02 "Zašto ministar zdravlja nije odlučio da pokrene upravni postupak?", pitala je Popović-Samardžić. Ona kaže da uviđaju da ministar ima dobre namjere, "ali tu priču ne prati rezultate". "Rješenje koje je donešeno ima za rezultat da je Ljekarska komora blokirana. Ona ne radi", dodaje Popović-Samardžić.

21:00 "Naravno da će naše kolege da odu u inostrane uređene sisteme, mnogo je lakše raditi u takvim sistemima", objašnjava Cerović Ona kaže da ljekare treba uvažiti, i ne samo poboljšati materijalni položaj već i omogućiti da ljekari stvore svoju komoru.

20:57 "U Kliničkom centru se radi posvećeno, ljekari rade na pragu izdržljivosti i tačno je da je to rudnik", kazala je Kovačević. Ona je kazala da će Klinički centar dobiti oko 10 miliona eura i da će imati najbolju opremu u regionu. "Imamo dogovor sa Ministarstvom i Fondom da pacijenti ne čekaju, da ljekari mogu da ostvare dopunsku zaradu...Uvijek ću stati ispred ljekara, dok budem u Kliničkom centru. Nije nikome u interesu da držimo stvari pod tepihom". poručila je Kovačević. Navela je da i je 200.000 eura obezbjeđeno donacijama. "Tačno je da imamo jednog anestezologa, jednog dječijeg ortopeda. Angažovali smo ljude iz regiona", priznala je Kovačević. 

20:45 "Nikada položaj ljekara u ovom društvu nije bio gori... S obzirom da su pacijent i ljekar cjelina, nikada nisu bili u goroj poziciji, materijalno, društveno", ocijenila je Cerović. Hrapović se složio da situacija nije dobra. "Svaka zdravstvena ustanova u Crnoj Gori će dobiti svu potrebnu opremu", obećao je Hrapović.

20:42 Kenan Hrapović je kazao da za  tri mjeseca koliko je ministar zdravlja, nije dobio nikakav finansijski izvještaj. "Mi smo nekoliko puta tražili finansijske izvještaje pa smo bili izloženi uvredama bivšeg rukovodstva", objašnjava Popović-Samardžić. "Nije organizovan nijedan stručni skup, za sajt Ljekarske komore sa 20 obavještenja potrošeno je 3.000 eura

20:35 "Mi imamo puno prečih stvari. Pružam ruku, dajte da rešavamo probleme u korist naših građana", kazao je Hrapović. Cerović je kazala da su već sada na pola puta od dogovora, ali da moli da se niko ne miješa "u izbor naših predstavnika". "Ja apsolutno mislim da je sve ovo bilo legitimno do kraja. Ja sebi ne mogu da objasnim da je ovo nelegitimno", dodala je Cerović.

20:27 Zorica Kovačević se složila sa gostima da je Ljekarska komora potrebna. "Dobila sam informaciju da je bivše rokovodstvo omogućilo svakoj klinici da predloži svoje delegate", kaže Kovačević. Ona je poručila da se što prije mora izaći iz ove situacije.

 "Što se mene tiče kao menadžera, mi jedva čekamo da bude sve izabrano kako treba u Ljekarskoj komori", dodala je Kovačević. Ona je pozvala na dijalog i da se "zakopaju ratne sjekire".

20:22 Milena Popović-Samardžić tvrdi da ih zovu ljekari i prijavljuju da nisu bili izbori u njihovoj ustanovi. "Mi imamo dokaze za to", navodi Popović-Samardžić. "Niko iz Ministarstva zdravlja od kako sam ja na čelu nije bio u posjetu Ljekarskoj komori", navodi Hrapović. On navodi da što se tiče dokaza i pravnih akata ima sve i da će pokazati građanima ako je potrebno." "Naša je molba, dajte da što prije riješimo ovaj problem. Nama Ljekarska komora treba", poručio je Hrapović.

20:19 Milena Popović-Samardžić je podsjetila da Sindikat doktora medicine podnio dvije krivične prijave. Prijave su podnijete protiv Đoka Jočića koji je dvije decenije bio predsjednik Ljekarske komore. 

"Vi ste bili direktor Fonda, niste tu samo tri mjeseca, duže ste tu od tri mjeseca", poručila je ona Hrapoviću koji je rekao da to kontinuitet od 20 godina pokazuje legitimitet jedne institucije. "Vi se pozivate samo na pojedine članove statuta. Ministarstvo zdravlja tumači cijeli pravni akt", kazao je Hrapović.

20:13 Žanka Cerović je navela da su postojali pritisci starog rukovodstva Ljekarske komore. "Naređeno je da se usvoji novi statut, taj novi statut je u potpunosti nakaradan". Ona kaže da su delegati glasanjem odlučili da biraju svog predsjednika i potpredsjednika.  "Nismo mi birali nezakonito predsjednika. Član 16 - delegati skupštine biraju predsjednika i potpredsjednika."

20:08 "Prethodno rukovodstvo Komore je bilo legitimno izabrano", ocijenio je ministar zdravlja Kenan Hrapović. On tvrdi da Izvršni odbor Ljekarske komore nije izabran u skladu sa zakonom.  "Tri komore su za jedan dan dogovorile sve buduće aktivnosti."

Preporučujemo za Vas