Sinđelić: Ristić me namjestio pričom o agentima FSB U Crnoj Gori

Sinđelić je objasnio da je Ristića pozvao kada se vratio iz Rusije i tražio od njega da članovi Beograđaninove Nevladine organizacije Zavetnici učestvuju na protestima u Podgorici
81 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Sinđelić, Foto: Savo Prelević
Aleksandar Sinđelić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.03.2017. 06:03h

Svjedok saradnik Saša Sinđelić optužio je Beograđanina Nemanju Ristića da ga je “namjestio” istražiteljima, dan nakon što je u Podgorici uhapšeno 20 srpskih državljana osumnjičenih za pokušaj terorizma 16. oktobra.

Sinđelić je to rekao tokom saslušanja pred specijalnim tužiocem Sašom Čađenovićem, nakon što je preslušan njegov telefonski razgovor sa Ristićem, koji je snimila srpska BIA.

“Taj razgovor je obavljen u periodu između hapšenja državljana Srbije u Crnoj Gori i samih izbora. Očigledno da je ovim razgovorom Ristić mene 'namjestio' jer je sam započeo priču oko svega onoga što je rekao”, kazao je svjedok saradnik.

U presretnutom razgovoru čuje se kako njih dvojica pričaju o likvidaciji čelnika Demokratske partije socijalista i opozicije, pominju autobuse sa Albancima... Tokom razgovora Ristić govori da je “tamo veliki broj pripadnika specijalnih jednica Federalne službe bezbjednosti, tako da će oni da završe sve”.

Sinđelić je objasnio da je Ristića pozvao kada se vratio iz Rusije i tražio od njega da članovi Beograđaninove Nevladine organizacije Zavetnici učestvuju na protestima u Podgorici.

“Sa Ristić Nemanjom sam se sreo više puta. Prva dva puta na Adi Ciganliji, a treći put kod JU Biznis centar u Beogradu. Kada sam razgovarao sa Ristićem, na moje veliko čuđenje, on je govorio da je u Crnoj Gori stvar već završena, da se u Crnoj Gori nalazi veliki broj ruskih agenata, da će oni završiti sve i da nema potrebe da radim to što radim”, pričao je Sinđelić pred tužiocem.

Svjedok saradnik tvrdi da Ristiću nije pominjao nabavku oružja:

“On je u svakom slučaju meni rekao da će zavjetnici učestvovati u tome, odnosno otići u Crnu Goru, te mi je nakon toga tražio novac na ime putnih troškova. Ja sam Ristiću u više navrata davao novac, a vezano za dolazak u Crnu Goru. Prvi put sam mu dao 2.000 eura i 500 dolara, možda je bilo i više dolara. Drugi put sam mu dao 2.500 eura, a poslednji put sam mu dao 4.500 eura”.

Dodao je da je Ristiću prenio dio plana koji mu je Edi (Edurad Šišmakov) prenio.

Odgovarajući na pitanja tužioca, kazao je da mu je Ristić na drugom sastanku rekao da je dio njegovih ljudi već otputovao u Crnu Goru zbog protesta, a da se drugi dio sprema da ode:

“Da li su oni zaista otišli ja to ne mogu znati, jer sam upravo iz tog razloga razgovarao sa Bogićevićem (Predrag), Ristićem i Velimirovićem (Mirko - Pajo) da oni završavaju taj dio posla”. Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči Ristića da je dio kriminalne grupe koja je planirala krvoproliće u Podgorici na dan parlamentarnih izbora.

Po potjernici crnogorskih pravosudnih organa hapšen je u Beogradu, ali je tamošnji sud odlučio da nema elemenata za njegovo zadržavanje ni izručenje Crnoj Gori.

Ristić je više puta, preko medija, tvrdio da nema ništa sa planiranjem haosa u Crnoj Gori. Podnio je krivične prijave protiv Sinđelića i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i Sinđelića zbog lažnog optuživanja.

Hapšen je zbog prijetnji novinarima, tužiocima, osuđivan je za ubistvo, nasilničko ponašanje, nelegalno držanje oružja, ugrožavanje sigurnosti...

Bonus video: