Policija u Duvanskom, Boljević van zemlje

Godinama je fabrika Duvanski kombinat u Podgorici bila označena kao mjesto gdje se proizvode cigarete i tajnim kanalima izvoze u inostranstvo
168 pregleda 21 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2017. 05:32h

Specijalni policijski tim juče je počeo pretres i provjeru poslovne dokumentacije u Novom duvanskom kombinatu u Podgorici u nastavku istrage nakon zapljene cigareta vrijednih oko četiri miliona eura u ilegalnom magacinu u Tuzima prošlog četvrtka.

Pronađene i zaplijenjene cigarete proizvedene su u protekloj godini u Novom duvanskom kombinatu (NDK) u Podgorici, čiji je od prošle godine vlasnik BMJ Industries FZ-LLC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Cigarete, koje su zvanično trebalo da budu izvezene u inostranstvo, mimo svih procedura su odvožene iz fabrike i skladištene u magacinu na Karabuškom polju.

“Vijestima” je juče nezvanično rečeno u tužilaštvu da je zaplijenjeno oko osam hiljada paketa cigareta, sa pedeset šteka u svakom paketu.

Predsjednika borda direktora Novog duvanskog kombinata Isata Boljevića policija još nije uspjela da ispita o tome, jer je on, kazali su “Vijestima” u policiji, van zemlje.

Sagovornik “Vijesti” iz tužilaštva kazao je sinoć da za njim nije raspisana potjernica, jer protiv njega još nije pokrenut krivični postupak. Isti sagovornik je kazao da tužilac i istražni sudija nijesu izdali nalog za pretres Boljevićeve firme “Zaljevo komerc” u Baru. Policija sumnja da je Boljević, preko dvojice Tuzana koji su bili posrednici, iznajmio magacine na Karabuškom polju od Pjetra Đokaja. On je u policiji rekao da su ti magacini registrovani u okviru Đokajeve firme “Đokaj i DR Barok” i nalaze se u neposrednoj blizini njegove druge firme “Golden gejt”. Prije nego što su pretresli magacin u kojem su našli cigarete, policija je pretresla i stovarište “Golden gejta” a u prostorijama policije Đokaj i njegova supruga obavili su razgovor i od njih uzeli izjave u svojstvu građana. Đokaj je rekao da nema veze sa iznajmljivanjem skladišta.

Policija još nije obavila razgovor ni sa posrednicima koji su pomogli u iznajmljivanju magacina, jer su im, kazali su sinoć, nedostupni.

Novi duvanski kombinat, prema podacima sa sajta Agencije za duvan, ima dozvolu za proizvodnju i izvoz duvanskih proizvoda.

Cigarete marke “Virginia” i “MAC” nema u registru robnih marki duvanskih proizvoda, čija je prodaja prijavljena i odobrena na teritoriji Crne Gore. Marke, koje nisu prijavljene u registru Agencije za duvan, ne mogu se ni naći u legalnom prometu na teritoriji naše zemlje.

Duvanski proizvodi, koji se ne nalaze u ovom registru, mogu se naći kod nas legalno samo u zvaničnim akciznim skladištima proizvođača i izvoznika, odakle se mogu otpremati samo u izvoz. Prema Zakonu o akcizama, prevoz i skladištenje akciznih proizvoda mora da prati isprava - akcizni dokument. Tajni magacin na Karabuškom polju nije imao nikakvu oznaku, niti je po zakonu izdat dokument da se u njemu čuvaju cigarete Novog duvanskog kombinata Podgorca ili nekog drugog proizvođača.

Istragu koja je trajala više od godinu vodio je Specijalni policijski tim, po nalogu specijalnog tužioca Saše Čađenovića.

Specijalni policijski tim je više od godinu nadgledao i istraživao kako se proizvode, skladište i prodaju cigarete “Virginia” i “MAC”, koje su proizvodene u starim halama Duvanskog kombinata.

Oni su u četvrtak, prije nego što su otvorili vrata magacina, skinuli sa svih brava DNK tragove i poslali ih u Forenzički centar u Danilovgradu kako bi se utvrdilo ko je sve imao pristup nelegalnom skladištu.

Arapi su odlučili da kupe DKP, iako je ta firma godinama u stečaju, a u medijima se povezuje i sa švercom cigareta u kojem prednjači egipatski brend “Kleopatra”.

Novi kupac DKP-a ima sjedište u Dubaiju koji, prema medijskim izvještajima iz ranijih godina, važi za čvorište šverca cigareta za sjevernu Afriku, Aziju, Bliski istok, ali i navodno za neke evropske zemlje, poput Italije, Francuske, Španije i Češke.

Godinama je fabrika Duvanski kombinat u Podgorici bila označena kao mjesto gdje se proizvode cigarete i tajnim kanalima izvoze u inostranstvo.

Samo Golden Gate ima nekretnine

Pjetar Đokaj suvlasnik je još dvije firme “Golden Colur” - koja se bavi trgovinom građevinskog materijala i “Đokaj i Dr-Barok” koja je registrovana za proizvodnju proizvoda od betona, gipsa i cementa.

Firme su osnovane 2002. godine i od tada nije bilo promjena u registru. Obje su zvanično i dalje aktivne. Nijedna od te dvije firme, prema podacima iz katastra, na svoje ime nema registrovane bilo kakve nekretnine.

“Golden Gate” ima pet nekretnina na Karabuškom polju. Jedna od njih je pomoćni objekat od 1.998 kvadratnih metara koji nema građevinsku dozvolu i nalazi se na zemljištu čiji je vlasnik “Golden Gate”.

Poslovni prostor koji je registrovan ima 1.013 kvadrata.

Na njemu i još jednoj parceli od 2,2 hiljade kvadrata upisana je hipoteka u korist državnog Investiciono razvojnog fonda na ime kredita od 300.000 eura iz maja prošle godine, po kojoj ove nekretnine ne može da otuđuje ili izdaje bez saglasnosti IRF-a.

Galerija

Bonus video: